Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2016 14:26 - Жан се завърна и ги подхвана – Станишев, Първанов, Луканов, Костов и Николай Добрев (ВИДЕО)
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
http://www.blitz.bg/news/article/158127

Жан се завърна и ги подхвана – Станишев, Първанов, Луканов, Костов и Николай Добрев (ВИДЕО) Бъдещето на България решено през пролетта на 1990 година

 София, България image    



След дългогодишно мълчание премиерът от последното самостоятелно правителство на БСП Жан Виденов се завърна под прожекторите. Пловдивчанинът гостува на Кеворк Кеворкян в емблематичното тв предаване “Всяка неделя” и впечатли с трезвия си поглед към миналото.

Под ударите на Виденов попаднаха редица червени лидери, начело с настоящия. Според него Сергей Станишев е нарисувал само образа си на демагог със защитававането на плоския данък. Освен това той впечатлявал с дебелоочие: “Това е да провалиш преговорите с руснаците за АЕЦ “Белене” и да твърдиш, че следващият ти е виновен.” Макар и индиректно, Станишев, чрез баща си Димитър, бе посочен и като пример за порочната наследственост във властта. “Това е една от най-уродливите черти на българското общество. Символи на номенклатурния социализъм и отрочетата им от 80-те години останаха по върховете и продължиха да диктуват формирането на новото общество”, отбеляза Виденов.

Той все още не е простил на покойния вече Николай Добрев. "Предложих го за партиен председател и премиер, защото беше най-силната личност в управляващата партия. Той се нареди в противниците ми. Може да е мазохизъм, но за мен това е трезва политическа преценка. Той се уплаши. И след това се предаде", каза Виденов по повод доброволното предаване на мандата в ръцете на Иван Костов през 1997 година.

“Костов доста рискува. Резултатите от кризата не бяха много ясни, но стремежът му към властта го тласкаше да вземе всичко, което може. На "Позитано" искаха гаранция, че няма да ги пипне и я получиха”, обясни Виденов.

През 1997 година бил подготвен сценарий, според който Виденов да остане начело на БСП и да контролира задкулисно червен представител на поста министър-председател. “Колко време би издържала такава схема? Може би си правеха сметка за втори път да стана изкупителна жертва. Щеше да ми е дойде много”, откровен бе Виденов.

Той коментира и темата “Андрей Луканов”: В партията бяхме противници. Луканов защитаваше съвсем други интереси, формално членувайки в нея. Наистина е възможно животът му да е бил застрашен от много различни неща, тъй като той с удоволствие и желание участваше в различни игри. Не го казвам в лошия смисъл на думата. Смел човек, но и безотговорен. Вземаше решения, които после мислеше как да аргументира. За куфарчетата мога да кажа, че още през 1988 година се говореше, че някои партийци ще се развият като уважавани капиталисти, а други ще карат таксита. България имаше огромен ресурс зад граница. Там имаше преразпределение, но когато парите ни потрябваха, Луканов вече нямаше контрол над тях.

Жан Виденов обясни и защо се е разграничил от БСП: “Направихме стратегически съюз с партията на олигарсите, взехме мандат и го обявихме за успех. Президентът също беше неподходящ. Той мисли за себе си. Сърцето му не е на "Позитано", а е при него си. Не може на толкова високи позиции да мислиш толкова тясно и себично.”

Според Виденов всички важни решения, предопределящи бъдещето на България, са взети през пролетта на 1990 година. "Това бяха мораториумът на външния дълг, плаващият курс на лева и безпрецедентната кредитна експанзия, в която Тодор Вълчев (бел.ред. - управител на БНБ) даде банкови лицензи на Сульо и Пульо. Тодор Вълчев беше послушна маша на икономистите около Андрей Луканов, които много разчитат на активния оборот във външната търговия, но надеждите им се оказаха напълно празни. Многобройните банки и кредитната експанзия са плод на онези решения. Всеки макроикономист ще ви каже, че задлъжняла страна, която раздава кредити с надежда, че ще дойдат външни инвеститори, рухва до 4-5 години. През 1996 година ни трябваха около 1 млрд. долара и малко повече за 1997 година, за да се справим с финансовия недостиг. Ние сравнително леко се отървахме през 1996 и 1997 година. Паричният борд успя да се справи с този тумор, без да реже живо месо. Бяха станали стотина банки. Въпреки това успяхме да запазим няколко български, въпреки че ситуацията не предполагаше въобще да останат наши банки. Едно от големите разминавания в управлението ми беше, че нестабилността тръгна от българска банка”, върна назад лентата Виденов.

Той е категоричен, че Русия съзнателно поддържа в България политика на свръхвисоки цени: "Възпитаник съм на руската външнотърговска школа, познавам хората лично, но не мога да разбера защо правят това. Може би става въпрос за компенсаторен механизъм, тъй като ние бяхме привилегировани преди това, бяхме субсидирани. Цената за АЕЦ "Белене" например е завишена с 30% според мен. Аз съм голям радетел на атомната енергетика, но с такива цени...”

Виденов се върна и до последната си среща с Тодор Живков. "Видях се с него два дни преди да влезе в болницата, където и почина. Да ви призная, нямам спомен какво ми е казал. През цялото време мислех, че той е пътник за оня свят. А в такива ситуации спомените са разбъркани", призна Виденов.


Тагове:   кеворкян,   Виденов,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13739511
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930