Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2016 15:59 - 18 000 бебета в София ваксинирани с опасните ваксини
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 590 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.bnews.bg/article-146816


18 000 бебета в София ваксинирани с опасните ваксини BNews.bg

image

 

Междувременно вчера депутатите от БСП и ДПС обявиха, че вотът на недоверие към правителството ще е именно заради проблемите в сектор здравеопазване.

 

Скандалът с ваксините стигна до Европейската комисия по здравеопазване и безопасност на храните. Според източници експертите там водят паралелно разследване с прокуратурата у нас за това, как те са били внесени от Турция в страна членка на ЕС. 
Както по-рано BNews писа, това е станало чрез натиск от вече сваления лидер на ДПС Лютви Местан.

Междувременно вчера депутатите от БСП и ДПС обявиха, че вотът на недоверие към правителството ще е именно заради проблемите в сектор здравеопазване. От левицата искат и оставката на здравния министър д-р Петър Москов заради набиращия популярност скандал.

Родителите с малки деца са в паника, след като в сряда сутринта Върховната административна прокуратура спря използването на внесените от Турция ваксини, докато не се изясни как точно са внесени. Припомняме, че двата продукта бяха доставени в България в началото на миналото лято. От здравното министерство вчера обясниха, че „Пентаксим" вече е раздадена на лекарите и голяма част от дозите дори са използвани. Втората ваксина - „Еувакс", стояла на склад.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков се опита да обясни фактите около регистрационния режим, защото проблем с качеството нямало. Оказва се, обаче, че този въпрос вълнува и Европейската комисия по здравеопазване, която води своя независима проверка по българския казус.

„Отговорът ми на този въпрос е, че те не са регистрирани на нашия пазар по простата причина, че законодателят е предвидил такъв ред преди време, в който дава право на министъра при изпълнение на големи национални програми, когато дадено лекарство не е регистрирано в държавата, да бъде внесено. То не може да бъде продавано в аптечната мрежа, но може да бъде предоставено безвъзмездно на хората", обясни д-р Пенков.

По думите му 100-те хиляди дози „Пентаксим" са отдавна раздадени, като 18 400 от тях са предоставени на лекарите в столицата. Те вече са ги сложили на 18 100 бебета. „Ваксината не може да се нарече опасна, защото пътят й е следният: имаме производител с фабрика, която се намира във Франция, т.е. в ЕС. Оттам субстанцията се освобождава и се изпраща в Турция, където се пълни в съответните разфасовки. Не може да бъде опасна, тъй като тя се придружава навсякъде със сертификат за качество", обясни още зам.-министър Пенков. По думите му петвалентната бебешка ваксина нямала нищо общо с „Еувакс", която била предназначена за имунизиране на бежанците срещу хепатит. Здравни експерти обаче уточниха, че двете ваксини вървят „ръка за ръка", а не поотделно, както се опитват да внушат от здравното министерство.

Бившият здравен министър д-р Таня Андреева обвини настоящото ръководство на ведомството, че тайно са щели да инжектират българските деца и с нея, ако от миналото лято насам обществото не следеше под лупа как точно ще се ползва вносът от Турция. „Според мен големият проблем е, че ваксините нямат необходимия сертификат за качество - може опаковката и съставките да са му същите, но те не са произведени във Франция, а са поръчани от страна извън ЕС и са разлети там според законодателни изисквания, различни от европейските. Привърженик съм на ваксините, но тези непрофесионални действия на министерството наляха вода в мелницата на противниците им", каза д-р Стефан Константинов, който също бе здравен министър в периода 2010-2012 г.

Хаосът с ваксините вече подлуди родителите, чиито бебета са били имунизирани през последните месеци. Те масово търсят лаборатории, в които да изследват децата си за наличие на някоя от опасните съставки: олово, живак или друг тежък метал, за които се твърди, че са част от ваксините. Петър Москов пък се опита да успокои страстите с думите: „Спокойно, няма място за истерия! Аз също съм баща, не бих позволил да се инжектират бебета с нещо опасно".




Гласувай:
1



1. gosho568 - Поздрави!
22.01.2016 16:10
Поредната потресаваща новина...
цитирай
2. shtaparov - Кой, как и кога е доказал, че тези ...
22.01.2016 23:17
Кой,как и кога е доказал,че тези ваксини са опасни- МНЗ или СЗО? Коя година е станало това доказване,с какъв протокол- защо не приложите снимка на документа,с който ваксините са доказани по законно установения ред като опасни?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13709463
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031