Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2016 16:06 - Путин покани евреите от Европа да се преселят в Русия
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/19/2688880_putin_pokani_evreite_ot_evropa_da_se_preseliat_v_rusiia/?ref=miniurl

Путин покани евреите от Европа да се преселят в Русия
  • Препоръчване (39)
  •  
  •  
  •  
  •  
От Дневник Последна промяна в 10:27 на 20 яну 2016, 10248 прочитания, 356 коментара         image

 

[kremlin.ru]

image

Антисемитизмът в Западна Европа е намалял през последната година - 30 юни

Европейците все още трябва да се борят с демоните на антисемитизма, заяви Мартин Шулц- 14 апр

Антисемитските прояви във Франция са нараснали двойно през 2014 г. - 28 яну

Все повече британски евреи не виждат бъдещето си в Европа, сочи изследване - 15 яну

Израел обеща да приеме европейските евреи, които искат да имигрират след атаките в Париж - 12 яну

Валенки върху кръст- 02 сеп

Носталгия по комунизма: Не е ли твърде къса паметта ни - 05 апр

Президентът на Русия предложи на евреите, които не се чувстват в безопасност в Европа, да се преселят в Русия. "Да идват при нас. От Съветския съюз си тръгваха, нека сега се върнат", цитира думите му "Интерфакс".
  Това стана по време на среща в Кремъл с представителите на Европейския еврейски конгрес.

Реакцията на Путин последва изявление на президента на ЕЕК Вячеслав Кантор, че сега в Европа положението на евреите "е най-лошото от края на Втората световна война насам, те са обхванати от страх и е съвсем реален нов изход на евреи от Европа" заради увеличаване на антисемитизма. 
"Евреите бягат от довчера благополучната Европа", добави той. "Например, от Франция емиграцията е по-голяма, отколкото от обхванатата от граждански конфликт Украйна."
След предложението на руския президент Кантор каза, че "това е принципно нова фундаментална идея" и обеща задължително да я обсъди на конгрес на организацията. "И се надявам, че ще ви подкрепим."
"Виждал съм, гледал съм репортажи, че там хората се боят вече кипа (ритуална шапчица, която мъжете юдеи поставят на темето си - бел.ред) да си сложат на публични места, дори се стараят да скрият своя произход", каза Путин. Все пак той добави, че положението не е чак толкова лошо, колкото го описва Кантор.
  EEК е основан през 1986г. с централа в Париж и обединява 42 еврейски общности от Европа с общо около 2.5 милиона души. От 2007г. тя се оглавява от родения в СССР Вячеслав Владимировч Кантор, наричан на Запад и в Израел с рожденото си име Моше Кантор.
Според сп."Форбс" през 2015г. личното му състояние се оценява на 2.4 млрд. долара, което му отрежда 41-о място в рейтинга на най-заможните руски бизнесмени и 810-о в света.

image

Моше Кантор

[kremlin.ru]



Днес той живее между Израел, на който е гражданин повече от 20 години,  и Швейцария, където в началото на 90-те години купува къща на брега на Женевското езеро. От биографията му се вижда, че през 1976-1986 г. работи в Московския авиационен институт, като ръководи лаборатория, разработваща проект за орбитален слънчев отражател. Том се запознава с Борис Березовски.
  В края на 80-те години учредява фирмата "Интелмас" (Интелектуални материали и системи), на която на 35 години става директор. Компанията е руско-американска и получава поръчка да изгради едни от първите компютърни мрежи в Русия, включително в някои институти на Академията на науките. 
През 2008г. Кантор откровено разказва пред в."Ведомости" какво, всъщност, е правела фирмата му - първоначално натрупване на капитал: "Спекулирахме с компютри - купувахме ги евтино и продавахме доста по-скъпо, но опитвахме да не се увличаме в спекулациите, а и да добавяме обществено значим продукт." 
  По-късно той става собственик на редица предприятия, като основното от тях се смята, че е торовият комбинат "Аркон" в Новгород, който той придобива на много ниска цена през 1993г. Ниската спрямо световните цени себестойност (първоначално 98% по-ниска, а след това в рамките на 30-50%) на торовете от този комбинат и търговията през офшорни дружества му позволяват да натрупа значително благосъстояние.
Кантор никога не е бил във властовите кръгове в Москва, макар да е бил съветник на председателя на Сената и на Главния прокурор покрай делото ЮКОС.
През 2005-2009г. той е президент на Руския еврейски конгрес, а от 2007 г- на Европейския еврейски конгрес. През ноември 2012г. е преизбран за нов 4-годишен мандат, но изненадващо в началото на тази година бе изборът на президент бе изтеглен в края на януари.
Според в."Джерузалем пост" това било направено, за да се попречи на издигането на алтернативен кандидат, подкрепен от Роналд Лаудер, председател на Световния еврейски конгрес. За извънредния избор на 26 януари в Брюксел не било обявено на сайта на организацията, нито в пресата.
  От организацията, както и представители на еврейски общности отричат да има нещо тайно в това разместване. Но израелското издание цитира свой източник, свързан с ЕЕК, според когото  "Кантор е толкова демократ, колкото и Путин".
  Изказването на Моше Кантор на срещата в Кремъл във вторник, в значителна степен бе критика на Европа и възхвала на политиката на Путин.
  "В тучните, богатите години либералната и демократична Европа се справяше с проблемите с общностите с друга култура. Но от началото на кризата Европа се измени. Виждаме експлозивно увеличаване на национализма, ксенофобията, расизма, като гъби никнат десни радикални движения. Появата на ислямския фундаментализъм и екстремизма само подсилват тези настроения.

И това не се случва само във Франция - така е и в Германия, Великобритания, и дори в Гърция, Унгария, Швеция и Италия.

Континентът така и не изживя вековната си болест - в периоди на социално-икономически кризи, отново го порази вирусът на антисемитизма. Затова помнещите на генетично ниво ужаса от 30-те години евреи напускат Европа.

Искаме да изразим високата си оценка на Вашата политика, тъй като положението на евреите в Русия днес е може би най-доброто в Европа.

В действителност съвременният европейски антисемитизъм не е с корени в отношението към евреите - това е проява на много тежка системна болест: Европа не се справя с цивилизационните, миграционните и терористичните предизвикателства."

След това Кантор призова "за незабавни общи действия на Русия, САЩ и ЕС в борбата с тероризма във всичките му форми" и добави, че организацията му "решително подкрепя действията на Русия срещу "Ислямска държава".
  Руската бойна авиация се сражава не само със заплахите и предизвикателствата към Русия - те защитават Европа и ние добре разбираме това, добави Кантор.  



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13708124
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031