D1%82-%D0%B3%D1%8E%D0%B2%D0%B5%D1%87-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80-%D0%A4%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%
B4_l.a_i.80413.html
Любимият гювеч на цар Фердинанд по статията работи: Симона Иванова | 12 юли 2015 Прочитания: 10621 Със сигурност ще стане любим и на вас Източник: Youtube/
Цар Фердинанд със сигурност е обичал да хапва вкусни и засищащи ястия. Как иначе да бъде успешен държавен глава...
И тъй като едно време не са се готвели изискани и префърцунени ястия, в миналия и по-миналия век хората са обичали прости и вкусни ястия.
Днес искаме да ви представим любимата гозба на цар Фердинанд. Няма да ви изненадаме, че това е гювечът - ястие, в което има много зеленчуци и месо.
Гювеч си хапваме и до днес и е любим на мнозина, а начини за приготвянето му - хиляди.
Вие ще прецените дали тази рецепта е по-различна от гювеча, който хапвате вкъщи. Сигурни сме обаче, че ще ви хареса.
Нужните продукти:
ОЩЕ ПО ТЕМАТА Как да замразим зеленчуци за зиматаКоя е била любимата подправка на Клеопатра?Чанахи - гювеч по грузински
4 тиквички
4 моркова
500 г патладжани
500 г картофи
3 червени чушки
3 зелени чушки
250 г зелен боб
250 г бамя
250 г грах
5-6 стръка магданоз
5-6 стръка копър
100 г олио
чубрица, червен и черен пипер, сол
И това е само безмесната част за гювеча. Месото, което ни е нужно за царския гювеч:
300 г пилешко
300 г свинско
300 г телешко
За да го приготвите: Обелете и нарежете патладжаните, поръсете ги с морска сол и оставете 30-40 минути да си пуснат горчивата вода.
През това време нарежете всички останали зеленчуци, няма нужда да са на дребно.
В голям тиган загрейте олиото, добавете зеленчуците - лука, тиквичките, чушките, патладжана, морковите и гответе 3-4 минути, докато омекнат малко.
youtube.com
В намазнен гювеч, ако нямате, ползвайте тавичка, изсипете зеленчуците, нарязаните картофи и нарязаното месо. Долейте и съвсем малко водичка.
Добавете подправките и печете, като периодично проверявате. Времето на готвене зависи от това, дали готвите в гювеч или в тава.