Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2015 23:11 - ЦЕНАТА НА ЦЪРКОВНИТЕ СВЕЩИ СЕ УВЕЛИЧАВА ДВОЙНО
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 835 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/
catid,14/id,21781/view,article/
Цената на църковните свещи се увеличава двойно
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 21 
PoorBest  Събота, 12 Декември 2015 15:54 Автор: Двери

imageОт 15 декември т. г. цената на свещите, които се продават в храмовете на Българската православна църква, се увеличава двойно. Това са решили синодните архиереи на заседанието си още на 8 декември (с решение, включено в прот. № 30), но засега драстичното повишение се пази в тайна. Новата продажна цена на църковните свещи за пакет от един килограм е определена на 80 лв. при 40 лв. досега. От тях повече от половината пари постъпват в бюджета на Св. Синод, повече от една четвърт - в църковното настоятелство и над 13 процента - в епархийския бюджет. Прави впечатление, че производствената цена (означена като "доставна") остава същата, което пък означава, че не тя е причина за повишаването на продажната цена, а просто стремежът на митрополитите е бил да се получава от продажбата на свещи повече печалба (над 55%) в постоянно проблемния църковен бюджет.

За увеличаването на цените на свещите се заговори от миналата година, когато стана ясно, че свещите ще се произвеждат по нова технология. Бяха въведени и восъчни свещи, които обаче се купуват много по-малко, при това качеството на тяхното горене е проблемно. Не се е подобрило за жалост и качеството на парафиновите свещи, а неповишаването на производствената цена означава, че в тази насока синодът не е предвидил нищо.

Основният въпрос, който интересува всички християни, е за единичната цена на свещите от 15 декември 2015 г. За това няма указание в синодното окръжно, подписано от патриарха (виж факсимилето), но е логично да се предположи, че тя ще бъде двойна на сегашната. Т. е. свещи от 20 ст. пак ще има, но те ще са с размера на досегашните от 10 ст. Най-масовата досега свещ, тази от 20 ст. сигурно ще струва вече 40 ст., от 50 ст. ще се продава за 1 лв, от 1 лв - за 2 лв и от 2 лв - за 4 лв. Съответно двойно увеличение може да се очаква и за восъчните свещи.

Трябва да признаем, че при непрекъснатото поскъпване на живота у нас вече за 10 ст. може да се купи само 1 свещ (до утре включително!) или... едно лукче. Така че поскъпването на свещите можеше да стане отдавна, стига, разбира се, да се повиши и качеството им. Защото печалбата от свещите е единственият по-висок приход за БПЦ. А липсата на ефективен контрол върху продажбата на нецърковни (от съображения за политкоректност няма да употребим най-разпространеното им определение) свещи из цялата страна вероятно ще остане и занапред ахилесовата пета на църковния бюджет. Или ако искате да го прочетете по православному - най-голямото изкушение за свещеници и църковни настоятели.




Гласувай:
0



1. oia - Ами не е задължително да се купуват ...
15.12.2015 11:05
Ами не е задължително да се купуват свещите им. Нима Бога е затворен между стените. Нека човек прави добро, пък и без свещите им ще мине. Който се кланя на тъмните да пали свещи да го видят,а който е светъл, за какво му е свеща. Или пак ще се намери някой, който наставнически да поучава за какво се палят свещи в черквата, а не в църквата,--нали има разлика. Всичко е толкова пошло, че няма ли най-сетне да се засрамят от поведението си и от обясненията,--като духовници, а най- вече като човеци. Нима могат да затворят Бога. Този, който прави истнното добро, той не познава Бога чрез посредниците. Той го опознава, чрез добрите си дала, а не чрез поклоните и целуване на мазните ръце на посредниците.Най- големите предатели, почти винаги са с посредническа дейност в живота си. Има изключения, но са рядкост
цитирай
2. bogolubie - Да, не е задължително да се купуват свещи и никой не те кара да го правиш!!!!!!!!!!!!!
15.12.2015 16:20
Както всеки дом и православните църкви се нуждаят от средства, а продаването на свещи е най-законния и реден начин да се подпомага издръжката на храма и служителите на църквата. Никой никого не кара насила. Толкова жлъч си изсипала в коментара си, че нямаш право да говориш за Бог, Който е Любов. Ясно е от коя хранилка се храниш и не ти завиждам. Заради такива като теб агаряните жънат успехи, набирайки скорост за изпълнение на плановете си. Добрите дела не са достатъчни, за да познаеш Бога и да бъдеш спасена. Заради тази омраза, заради високомерието ти, заради омерзяването образите на свещениците, или обобщено казано, заради фарисейщината ти, няма да бъдеш оправдана!!! Ако искаш прочети внимателно притчата за митаря и фарисея и ще се увериш в това. Теб никой няма да те разбере в коя вяра си, но тези свещеници носят достойно расото и не могат да се отрекат от вярата си при каквито и да е условия. Жертвите им за вярата нямат брой.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13711884
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031