Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2015 19:51 - ОТСЛУЖИХА МОЛЕБЕНА ПРЕД ВАС...
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 277 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2015 19:56


 http://dveri.bg/9rpwu

Отслужиха молебена пред ВАС, който проведе първо заседание по случая с патриаршеската катедрала
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 18 
PoorBest  Понеделник, 07 Декември 2015 09:22 Автор: Двери

imageДнес сутринта пред сградата на Върховния административен съд преди 8.30 ч. се събраха десетки столични свещеници, за да отслужат молебен и да засвидетелстват желанието си патриаршеският храм-паметник "Св. Александър Невски" да остане собственост на Българската православна църква. В 8.50 ч. в съда влязоха Българският патриарх Неофит и митрополитите. Както беше обявено предварително, камбаните на столичните църкви също започнаха да бият от 9 ч., когато се начена заседанието на ВАС.

Безпрецедентното решение на Св. Синод да присъства на заседание на ВАС беше взето, след като двама членове на кръга "Будител" подадоха жалба срещу предаването на собствеността на "Св. Александър Невски" от страна на Министерския съвет на БПЦ, което стана на 1 октомври (предаване на решението на МС на Св. Синод) и на 8 октомври (връчването на нотариалния акт за собственост на БПЦ-БП) 2014 г.

Патриарх Неофит е убеден, че храмът ще остане на Българската патриаршия, но това право трябва да бъде извоювано с мирни средства и с правото на закона. Според духовниците жалбоподателите са подали жалбата си изненадващо, без да обсъдят проблема със Св. Синод.

Заседанието на съда продължи около половин час, като на него са били конституирани страните по делото: едната страна са жалбоподателите, а другата - БПЦ-БП. Още в самото начало юристите, представляващи интересите на БПЦ-БП (Стефка Спиридонова, д-р Мария Кьосева и Радосвет Чолаков), поискаха от ВАС да отхвърли като недопустима жалбата срещу прехвърлянето от МС на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски", в собственост на БПЦ-БП. Основен довод на юристите беше, че жалбоподателите нямат правен интерес, за да се води такова дело.

Предстои на следващо и вече закрито заседание в законния 30-дневен срок Върховният административен съд да се произнесе по допустимостта на жалбата на двамата жалбоподатели, които бяха атакували преди време и решението за връщането на историческата църква в Батак на БПЦ в лицето на Пловдивска митрополия.

Сн. БГНЕС


МОЯТ КОМЕНТАР:

            Какво значи "общонародна собственост"? Един православен храм на кого може да бъде - на инакославещите Христа, на мюсюлманите, на атеистите...?! Народът се състои от различни хора.А това е православен храм и е на Православната църква. Това не е музей, не е обществена сграда за различни събития...Това е ХРАМ на православни християни. За какво се лакомят така нареклите се будители. Какви будители са те, за какво се бунтуват?! Народът се преформя в най-различни строеве и власти, но Църквата е една и съща от време оно. Няма ли да оставят нещо свято да просъществува?! Или са тръгнали против Православието?! Кому служат тези провъзгласили се будители?! На разпада и разрухата ли ?!
       



Тагове:   бунт,   срещу бпц,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13758937
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930