Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 10:10 - ЧОВЕШКАТА ПРАВДА Е КАТО МРЪСНА ДРИПА, ТВЪРДИ БИБЛИЯТА, И Е ИСТИНА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://m.24chasa.bg/Article/c/4504235

  Осъдиха условно бай Минчо от Каменово, стрелял по крадци на агнета 31.12.2014 12:53 ВАНЬО СТОИЛОВ
  • 30668
  • 23
  • image
  • image
  • image
image И досега бай Минчо и съпругата му Анка се грижат с много любов за своите агнета. Снимки: Ваньо Стоилов

Възрастният овчар се чуди как занапред ще варди стоката си

Една присъда от отиващата си година възбуди духовете и предизвика много коментари в Новозагорско. Преди месец Районният съд в Нова Загора осъди на 2 години затвор условно с 3-годишен изпитателен срок стария овчар от новозагорското село Каменово Минчо Йорданов, който преди Великден през 2013 г. стреля с незаконна пушка по крадци, влезли да крадат агнета в двора му, и рани един от тях. Мъжът трябва да плати и 3 хиляди лева кръвнина на ранения крадец, макар циганинът да поиска 50 хиляди с аргумента, че след стрелбата останал без слезка и занапред трябва да се храни диетично, т.е. скъпо.

Бай Минчо плати малко преди Нова година кръвнината. "Вместо да купя фураж на животните, ги дадох на тоя, дето искаше да ги краде", коси се овчарят.

75-годишният бай Минчо събра в своя защита 350 подписа от съселяните си, но подобни подписки не се вземат под внимание от Темида.

Крадецът Димитър Цолов от котленското село Градец, вече на 25 години, който първи се оказал в чуждия имот, вече изтърпява наказание от 1 година при строг режим в Бургаския затвор заради престъплението си. От него ще му остане и "спомен" за цял живот - куршумът на стрелеца в злополучната нощ на 7 април 2013 г. рикошира в стена и се заби в гръдния му кош, след което при операция хирурзите извадиха слезката му. Аверите му, с които отишъл да краде - баща и син, също от село Градец, получиха по 6 месеца затвор условно.

Извадената слезка законът определя като "тежка телесна повреда", заради нея Минчо Йорданов получи 3 месеца условна присъда, защото съдът прие, че тя е причинена по непредпазливост. По това обвинение овчарят не се призна за виновен, защото обясни, че е гръмнал от страх, след като чул, че непознатите в двора му се заканват да запалят целия му имот - някой казал, че в плевнята има сено и лесно ще го запалят. Неканените гости тъкмо отмъкнали едно агне и се върнали за второ, когато овчарят ги усетил.

Той решил да пренощува до стадото си, защото предната вечер някой неуспешно направил опит да краде от агнетата му, които по това предвеликденско време били към 50. За всеки случай взел със себе си и пушка. Било му писнало от кражби, още повече, че преди време му откраднали 43 овце наведнъж и този път искал да опази стоката си на всяка цена.

Преди да стреля, човекът извикал: "Стой! Ще стрелям!" и произвел изстрел, за да сплаши натрапниците, без да ги вижда в тъмното и без да знае числеността им, пише в обвинителния акт.

"Аз съм стар ловджия още от 1960 г. и ако исках да стрелям на месо, нямаше да пропусна. Досега съм убил толкова диви прасета, колкото не може да побере свинарникът на някогашното ТКЗС", каза бай Минчо.

Той обаче се призна за виновен в това, че държал в дома си незаконно оръжия - 2 пушки и 1 пистолет "Макаров", които съдът конфискува заедно с боеприпаси за тях. С едната от пушките - марка "ИЖ", с поставена на нея вкладна цев като на автомат "Калашников" - калибър 7,62 мм, бай Минчо гръмнал в онази нощ.

Заради незаконните пушкала овчарят получи присъда от 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок, която остава крайната му присъда като по-тежка от двете. Пенсионерът от Каменово обяви, че няма да я обжалва.

След инцидента някой му казал, че ако крадците били влезли в къщата му, можел да стреля по тях. Но щом били в обора при агнетата - не можело. "Че то на мен оборът ми е повече от дом, аз в него прекарвам повече от времето си", недоумява възрастният човек.
"На стари години станах по неволя криминален престъпник, а навремето, при социализма, бях нещатен сътрудник на милицията, помагах, за да има ред. Тогава вратите в село не се заключваха. Като сътрудник дори съм награждаван", ядосва се Йорданов. И досега слуша новините от транзистора, който му подарили някога за добра служба - излязал здрава машинка.

По него бай Минчо чул преди време, на власт било още правителството на Плавен Орешарски, че властта взема мерка да защити хората по селата, че там вече влиза и жандармерията. В неговото село Каменово обаче жандармерия така и не дошла. По една време съселяните му решили да се пазят сами от крадци, като наели охранителна фирма да бди нощем в Каменово. "Но не след дълго се отказаха, на някои им се видя много да плащат по 2 лева на месец", разочарован е Минчо.

Той не крие, че се чувства безпомощен. Навремето бил водомайстор на Каменово, после се захванал с животновъдство. Макар с 2 байпаса и прекаран инсулт, филисофията на бай Минчо е, че трябва да работи. "Другото е да легна и да чакам да умра", твърди той. Пъргав за годините си, възрастният мъж продължава да гледа много овце заедно със съпругата си баба Анка, но се чуди как законно да опази занапред стоката си.

Още повече, че няма на кого друг да разчита - синът му починал рано, още през 1990 година, дъщеря му е омъжена чак в Бургас. Бай Минчо се страхува както от нови крадци, така и от отмъщението на осъдените жители на село Градец, известно с това, че в него живеят много безработни цигани, който вършеят в района и правят бели.

Безработни са и тримата, които тръгнали да крадат агнета в Каменово преди почти 2 години. Една нощ минавали през Каменово на път за родното си село, знаели за стадото на бай Минчо и решили да свърнат към стопанството му, макар да не им на пътя, а навлезли навътре в селото. Те се разминаха с по-лека присъда, защото признаха вината си и сключиха споразумение с прокуратурата. Макар съдът да отбелязва, че Димитър Цолов е действал "в условията на опасен рецедив".

Съдебната практика показва, че осъденият Цолов владее безпогрешно тактиката да признава вината си и да се споразумява с прокуратурата с цел по-лека присъда. Преди да направи това в Нова Загора, той успешно е приложил този похват на два пъти в Районния съд в Стара Загора, преди това бил клиент и на съда в Хасково. В началото на тази година в града на липите той се споразумял с прокуратурата по две дела, след като бил уличен да кара лек автомобил без шофьорска книжка.

А младият мъж е без свидетелство за управлание на МПС, защото е завършил едва 6 клас и заради началното му образование законът не му позволява да стане законно шофьор - иска се поне основно образование. Заради това Димитър се представял пред полицаите за "по-учения" си брат Радко, а в единия от случаите дори седнал пиян зад волана - с 1,4 промила алкохол. За тези си две престъпления със споразуменията той си издействал по 1 година затвор при строг режим.

И тъй като кражбата в Каменово станала преди тези присъди да влезат в сила, законът предвижда за трите си признати вини той да лежи в затвора само година. И скоро ще се озове на свобода...

Колко са безпомощни възрастните хора по селата показва и друг случай с бай Минчо, станал няколко месеца след инцидента с агнетата. През миналото лято му приложили друг номер. Възрастният човек разказва, че един ден по обяд в двора му влязал непознат млад циганин, който му предложил да смени улуците на къщата му. Казал, че по принцип един улук струва 30 лева, но за него щял да го мине на половин цена. Минчо обяснил, че няма пари, а и улуците на къщата не се нуждаели от ремонт. Но натрапникът не искал да слуша, а се покатерил пъргаво на покрива и започнал да маха старите улуци. В този момент в двора нахлули още петима мъже - помагачи на "майстора".

"Подмениха част от улуците, даже използваха старите скоби, и викат, че дотук им дължа 920 лева. Пак им казах, че нямам пари и не съм им искал услугата, но те рекоха, че щом нямам пари, имам достатъчно животни. И отмъкнаха 5 прасета от кочината - 3 малки и 2 по-големички. Сам човек съм, те млади мъже, как да ги спра", негодува възрастният мъж, който дори не успял да види номера на автомобила им. Само подразбрал, че били от Столипиново, но не е сигурен.

image В двора на Минчо Йорданов от новозагорското село Каменово е пълно със стока, възрастният човек се чуди как да я опази.   image Бай Минчо показва подписка с близо 350 подписа в своя защита. Съдилищата у нас приемат подобни документи само за сведение, те не влияят върху решенията им.   image Въпреки че през юни закръгли 75 години, бай Минчо не се отказва от своето стадо.   image Тези улуци бяха здрави, но ги свалиха без мое съгласие, показва бай Минчо на кмета на Каменово Диньо Иванов.   image Въпреки че през юни закръгли 75 години, бай Минчо не се отказва от голямото си стадо.   image В стапонството си Минчо Йорданов разчита на помощта на съпругата си Анка. Синът им е починал през 1990 година, дъщеря им е омъжена чак в Бургас.   image Пълният с овце двор на възрастния човек привлича като магнит крадците.   image Транзисторът, дарен му навремето за добра служба като нещатен сътрудник на милицията, още върши работа. По него един ден бай Минчо чул, че жандармерия ще пази селата, но в своето село Каменово така и не видял жандармеристи.   image Да не би Минчо да им е пратил телеграма, че да ги е поканил в двора си, негодуват по адрес на крадците на агнета Иван и Гюла, които помагат на стопаните на овцете.

 





Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13714361
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031