Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2015 21:19 - МНОГО ПОСТНИ РЕЦЕПТИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1128 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100980/id,325/layout,
blog/limit,15/limitstart,15/view,category/


Пикантни спагети със зелени чушки
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 8 
Сряда, 18 Ноември 2015 09:38 Автор: Димитър Спасов

imageВреме за приготвяне - 15 мин.

Продукти за 4-5 порции:

Пакет спагети или лингуини, 4 бр. зелени чушки, едно люто чушле (или лют червен пипер), десетина скилидки чесън, около  50-60 ml. зехтин, сол на вкус.

Приготвяне:
Във вряща и подсолена вода се изсипва пакет спагети или лингуини. Вари се една минута по-малко от указаното на опаковката време за приготвяне. Във водата се капва малко зехтин, за де не се слепят спагетите.

Четири броя зелени чушки се нарязват на много тънки ивички (около 2-3 милиметра) и се обелват десетина скилидки чесън. Нарязва се много на ситно цяло или половинка люто чушле.

След сваряването на спагетите те се отцеждат и се изплакват със студена вода.

В леко нагорещен висок съд се изсипва зехтина, след което се слагат скилидките чесън и след 30 сек. се изсипват нарязаните зелените чушки и лютото чушле, посоляват се.След 2-3 мин.  котлона се изключва и към чушките и чесъна се добавят сварените спагети. Разбъркват се добре и се оставят за 1 мин. да поемат аромата, след което се сервират. Важно е спагетите да се леко al dente, а резенчетата чушка леко да хрупкат. 

imageimage

 

  Постни кюфтенца със сусамов сос
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 14 
Понеделник, 16 Ноември 2015 04:22 Автор: Свещ. Ангел Величков

imageПродукти:

За кюфтетата: тиквички, лук, леща, чесън, кимион, черен пипер, бакпулвер. За сусамовия сос: сусамов тахан, лимон, чесън, сол.

Приготвяне:

1. Настъргваме тиквичките и лука. Добавяме сол и ги оставяме известно време, за да си пуснат водата.

2. Настърганите зеленчуци заедно с течността се смесват с брашното на сурово смляна леща - 1/2 от количеството на настърганите тиквички и лук, например: 500 гр. настъргани зеленчуци и 250 гр. брашно от леща. (Лещата може да се смели с електрическа кафемелачка).

3. Подправят се с чесън, кимион, чер пипер на вкус. Добавя се лъжичка бакпулвер.

Трябва да се получи не много твърдо тесто. Ако е по-рядко, се добавя по малко смляна леща.

4. Сместа се изсипва със супена лъжица в горещо олио и се пържат, докато кюфтенцата станат златисти на цвят.

5. Сусамов сос за гарнитура: смесват се тахан с лимон, чесън, вода и сол.

Ядат се топли, гарнирани със салата.

Идея: Тиквичките могат да бъдат заменени със спанак или други зеленчуци по избор. Принципът е същият, като главното е да не се изцеждат от собствената им вода.

 

  Пълнозърнести домашни питки
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 11 
Понеделник, 16 Ноември 2015 04:14 Автор: Мария Бориславова

imageВреме за приготвяне: 10 мин.

Продукти:

Пълнозърнесто брашно или лимец - 0,5 кг., сол, захар - по 1 ч.л., чубрица, мащерка, кимион, ленено и слънчогледово семе - по желание, сода - 1 ч.л., вода (леко топла) - ок. 400 мл., оцет - 3-4 с.л., зехтин - 3-4 с.л.

Приготвяне:

1. Брашното се смесва с всички сухи съставки.

2. Содата се изсипва във водата и се "гаси" с оцета. Изсипва се в брашното и се разбърква, прави се меко тесто (като кайма). Добавя се и зехтинът.

3. Питките се оформят с влажни ръце, може да се поръсят със семки. Нареждат се в/у хартия за печене, отгоре се прави кръст. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна ок. 30 мин.

4. След изваждане се оставят да изпръхнат, за да имат хрупкава коричка.

Идея:

Може към готовото тесто да се добавят настъргани моркови, пресен лук, праз или маслини. Разбърква се и се оформят питките.

Забележка:

Питките може да се приготвят и без мазнина (за строг пост).

 

Page 2 of 2



Постна торта с тиква и орехи
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 0 
Неделя, 29 Ноември 2015 20:22 Автор: Мария Бориславова


imageПродукти:

2  ч.чаши брашно 1 ч.чаша захар 1 бакпулвер Ѕ  к.л. сол 1 ч.л. канела 2 ч. чаша сурова тиква рендосана Ѕ  ч.чаша растително масло 3-4 с. л. портокалов сок/ вода 3 с. л. мед Ѕ ч. чаша едро смлени/нарязани орехи Ѕ ч. чаша стафиди 1 ч.чаша =240 мл. лист охладено фино /тънко постно многолистно /"бутер"/ тесто за основа За декориране: орехи, пудра захар или сладко от тиква                                                                                        (по желание).

Приготвяне:

Първо се подготвя тиквата, която се рендосва или се смила с кухненски блендер – на ситно. Стафидите могат да се накиснат в портокалов сок.

Тавата се омаслява леко и на дъното й се поставя изрязан кръг от лист охладено фино тънко „бутер” тесто за основа. 

В купа се смесват брашното със солта, бакпулвера и канелата, добавят се захарта, тиквата, олиото, меда с портокаловия сок и всичко се разбърква до хомогенизиране. Към тях се прибавят отцедените стафиди, разбъркани с 1 с.л. брашно, за да не потъват много и едро смлените или нарязани орехи. Полученото тесто се излива върху основата от кори за баница.

Поставя се в загрята до 175С фурна и се пече за около 45 минути. Изважда се от фурната и след леко охлаждане се прехвърля на решетка за окончателно изстиване.

Покрива се със сладко от тиква и едро смлени орехи, но може и натурално или поръсено с пудра захар.

  Зеленчукова крем-супа с тиква
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 0 
Неделя, 29 Ноември 2015 20:18 Автор: Мария Бориславова

imageПродукти: 

3 - 4 картофа, парче морков, парче тиква, парче корен целина, 2 много малки тиквички, 1 глава лук, 1/2 червена пиперка, сол и зехтин - на вкус, магданоз.

Приготвяне:

Измийте и почистете всички зеленчуци. Нарежете ги на едро и ги поставете в тенджера. Залейте ги с вода, докато ги покрие. Варете докато напълно омекнат. Пасирайте супата в пасатор, добавете накрая солта и (зехтина). Поръсете с магданоз и крутони и поднесете.     Постни мекици
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 2 
Събота, 28 Ноември 2015 12:09 Автор: Мариана Митева

В търсене на рецепти по време на пости, семействто ни откри колко много вкус ни заобикаля, как в нещо простичко и неподозирано се крие аромат и е много апетитно. Пухкави, не жилави, много меки и не мазни – дружно решихме, че вече това ще бъде рецептата, която ще следваме, когато правим мекици – дори и през време, в което не се пости.


imageНеобходими продукти:

4 ч. ч. брашно; 1 ч. л. сол; 2 с. л. захар; 1 с. л. суха мая /аз сложих две пакетчета от по 7 гр/; 2 1/2 ч. ч. вода

Приготовление:

Вечерта се смесват всички сухи подправки и се добавя вода. Замесва се меко тесто, покрива се съда със свежо фолио и се оставя да втасва в хладилника. На сутринта от бухналата, цяла в шупли смес се оформят малки мекички и се пържат в горещо олио. Много бързо, за малко повече от половин час мекиците вече са готови за поднасяне. 

*Идея: можете да поднесете мекичките с любимия ви конфитюр или                                                                           мармалад. 

  Сьомга на фурна с лук „Шалот“
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 0 
Събота, 28 Ноември 2015 11:57 Автор: Николай Паунов


imageПродукти за 4 порции:

800 гр. филе от сьомга без кожа. 250 гр. лук „Шалот“ 100 гр. зелени маслини без костилки. 2-3 стръка магданоз. 2-3 стръка копър. 1 зелена люта чушка, изчистена от семки и жили и ситно нарязана. 100 мл. бяло вино. Сол, черен пипер, зехтин.

 

Приготовление:

Нарежете филето сьомга на жулиени. Нарежете на ленти лука и на тънки шайби маслините. Нарежете на ситно магданоза и копъра.

В намазнена със зехтин тавичка подрете лука, върху него рибените жулиени и отгоре поръсете с маслините и зелените подправки. Овкусете със сол и черен пипер, залейте с бялото вино и сложете във фурната. Печете 45 минути на 180 градуса. Порцирайте рибата, поръсете с малко свеж магданоз и сервирайте.

 

  Бонбони с тахан и мед
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 5 
Петък, 27 Ноември 2015 09:58 Автор: Мария Бориславова

imageПродукти: 

250 грама суров белен слънчоглед; 4 супени лъжици сусамов тахан; 4-5 супени лъжици мед; 5-10 супени лъжици вода; 10 грама кокосови стърготини за украса; 10 грама канела на прах за украса.

 

Приготвяне:

Всички ядки се смилат в чопър. Смлените ядки, меда и тахана се смесват. Добавя се малко вода, ако е необходимо, до получаването на еднородна, гъста и лепкава смес. Бонбоните се оформят с ръце. Овалят се в кокос и канела, може и в сусам, пчелен прашец и какао.   Постен пастет
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 2 
Петък, 27 Ноември 2015 09:51 Автор: Йордан Божилов

                                                                               Продукти:

image

150-200 гр. орехи; 4-5 филии хляб, 2-3 печени чушки, 1 печен патладжан, 1-2 домата от консерва, 1 лимон, 50 мл. олио, 2-3 скилидки чесън, сол.

Приготвяне:

 Орехите се смилат;   Хлябът се накисва във вода и се изстисква;  Чушките, патладжанът и доматите се нарязват;                                                                                От лимона се изцежда сока;                                                                                Чесънът се счуква. 

Всички тези продукти се смесват в купа и се пасират с пасатор. Посолява се на вкус, добавя се олиото и пак се разбърква с пасатора.

*Това е за постния период. В оригиналната рецепта вместо чушки и патладжан се използва 300 гр. извара, а доматите и лимона се заместват с българско кисело мляко.

  Ориз със зеленчуци на тиган
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 3 
Сряда, 25 Ноември 2015 13:53 Автор: Милослав Явашев, Мария Бориславова

imageПродукти за четири порции

250 гр. ориз;

50 гр. олио;

Зеленчуци (може и замразени): 150 гр. карфиол, 150 гр. броколи, 150гр. грах, 150 гр. чушки, 100 гр. моркови, 50 гр. лук.

Подправки: сол, черен пипер, къри.

Приготвяне:

В по-дълбок тиган се запържват ситно нарязаните лук и моркови, след което се добавят останалите зеленчуци. След 10 мин. се прибавя оризът и се залива със 750 гр. топла вода. Всичко се оставя да ври около 20 мин. Малко преди ястието да се премести от котлона се слагат подправките. 

  Крем супа от цвекло, тиква и джинджифил
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 3 
Сряда, 25 Ноември 2015 13:15 Автор: Мария Бориславова imageПродукти:

300 гр. тиква;
300 гр. цвекло;
100 гр. булгур;
1 см корен джинджифил;
магданоз;
черен пипер, сол;
суха целина;

Приготвяне:   Тиквата и цвеклото обелваме, нарязваме на кубчета и слагаме да се варят в около два литра вода. 
Когато водата заври, добавяме измития булгур, суха целина, магданоз (използват се дръжките), настърганият корен джинджифил, черен пипер, сол. 
След като зеленчуците омекнат пасираме супата.  По желание може да се разреди с още вода до желана гъстота.
Сърчицата са изрязани от мек хляб с помощта на формичка за дребни сладки, след това изпечени във фурната.
Да ви е сладко!   Риба саворо по византийски
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 6 
Понеделник, 23 Ноември 2015 10:06 Автор: Двери

imageНазванието произлиза вероятно от латинското sapor, което означава вкусно. И досега в Гърция така се наричат сосовете или марината за приготвянето на различни ястия. Византийските рецепти по правило не съдържат пропорции на съставките, всичко е зависело от «преданието» и личния вкус на готвача.

При приготвянето на храната византийците са се стремили да постигнат преди всичко дълготрайност, поради липсата на условия за съхраняването й – продуктите са били осолявани, изсушавани, мариновании и т.н. Месото е присъствало много рядко на трапезата им, рибата и зехтинът са били стоки на лукса.

Продължение: Риба саворо по византийски

  Постни палачинки
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 8 
Неделя, 22 Ноември 2015 23:43 Автор: Ангел Карадаков

imageПродукти:

брашно - 1 1/2 ч.ч.,

газирана вода - 1/2 л.,

олио - 5 с.л.,

захар - 1 - 2 ч.л.,

сол - 1 щипка,

сода бикарбонат - 1 щипка

Приготвяне:

Смесват се газираната вода, солта, захарта, сипва се брашното и се замесва рядко тесто. Добавят се содата, олиото и се разбърква.

Изпичат се на добре загрят тиган, намазан с олио.

Поднасят се с мед, конфитюр или друга постна плънка.

  Шишчета от риба тон
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 5 
Събота, 21 Ноември 2015 16:40 Автор: Николай Паунов

imageШишчета от риба тон, в канапе от цикория и див лук или в канапе от рукола. Празнично меню за четирима.

Продукти:

600-800 гр. филе от риба тон на стек.

250 гр. чери домати.

2 лимона.

50 гр. див лук

4-5 стръка магданоз.

1 цикория.

100 мл. зехтин.

50 мл. бяло вино – по желание.

10-15 каперси

Сол, черен пипер.

imageПриготовление:

Нарежете стековете риба тон на кубчета с размер 3х3 см. Подгответе шишчетата, които предварително сте накиснали във вода, за да не изгорят при печенето. Сложете в края на всяко шишче резенче лимон и редувайте нарязаните кубчета риба тон с разполовените чери доматчета.

В тавичка за печене поставете шишчетата, подправете ги със сол и черен пипер. Поръсете ги със ситно нарядания магданоз и 4-5 стръка див лук.

Пригответе марината от зехтина, сока от изцедените лимони, бялото вино и каперсите. Полейте шишчетата и ги обърнете няколко пъти, да да поемат маринатата.  Оставете ги да се мариноват поне 30-40 мин.

Поставете тавата с шишчетата в марината във фурна на 180 градуса и печете 40 минути, като обърнете шишчетата на 30-тата минута.

Разделете цикорията на листа и гарнирайте в чиниите по 2 листа от цикория, в които сервирайте шишчетата. Украсете с разполовени чери домати и стръкове див лук/ руколата, полейте ги с още малко лимон и сервирайте.

Снимка 1: Шишчета в канапе от цикория

Снимка 2: Шишчета в канапе от рукола

 

  Микс от зелени салати със скариди и нар
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 6 
Събота, 21 Ноември 2015 16:39 Автор: Николай Паунов

imageПродукти:

200 гр. микс от зелени салати /1 маруля

20 сварени и обелени скариди.

1 нар.

1 зелена и 1 червена чушка.

1 връзка пресен лук.

4-5 стръка магданоз.

1-2 лайма или 1 лимон.

50 мл. зехтин

20 гр. кедрови ядки

Сол.

Продължение: Микс от зелени салати със скариди и нар

  Кюфтета от зрял фасул
  • image
  • image
User Rating: imageimageimage


Тагове:   постни ястия,   рецепти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13743171
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930