Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2015 16:30 - Кой за какво ни помага от воините на небето
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
-1



 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5099317

Кой за какво ни помага от воините на небето

Сподели   08.11.2015 13:48; Николай Москов88400 image image 7 image Седемте велики архангели, по средата е Бог, а пред него триадата Херувими, Серафими и Престоли

 

Всеки архангел за какво отговаря

и на кого за какво да се молим

Днес, 8 ноември, е Архангеловден - празникът на цялото небесно войнство. Църквата почита седем архангели, които ни помагат чрез молитвите на светиите пред Бога. Нека на Архангеловден да се поразходим из цялата Небесна църква, която Господ е създал.

Архангелите и ангелите са безплътни, но имат разум. Според заслугите им пред Бог и при тях има йерархия. Небесното политбюро е от седем архангели.

Това са Михаил, Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

Най-високо е архистратегът Михаил. Името му означава “Който е като Бог”. Той е вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Като главен пълководец срещу злото стои най-близо до Бога. На 8 ноември той събира всички ангели заедно с останалите безплътни същества, помощници на Бог - серафими, херувими...

Всеки от архангелите има своя мисия, за която подсказват и техните имена. Окончанието -ил в имената им означава божественост.

image Архангел Михаил е най-старшият от седемте велики архангели и стои най-близо до Бога. Той е архистратег, вожд на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Изобразяват го с копие и стъпкал дявола. Той е много важен за нас, защото отговорността му е да ни осигури безопасност и защита от силите на злото. Св. Михаил винаги е редом до нас, отговаря на всеки наш призив, помага да разберем, че всеки от нас има мисия. Народът смята, че той превежда душите на мъртвите до ада или рая.

 

Михаил е главният пазител на рая и най-ревностен защитник на Божия закон. Името му на иврит означава “Кой е като Бог”. В Библията е представен “вожд на войнството Господне”. Наричан е още архангелът на първия лъч, князът на архангелите, първият сред равните.

Гавриил е “сила Божия” и най-известният Божи вестител, който и в християнството, и исляма открива тайните послания на Бога. От него Дева Мария научава благата вест, че е избрана да роди Спасителя на света. Той известява и за предстоящата смърт на Дева Мария, а на Мохамед диктува Корана.

image Архангел Гавриил (“сила Божия”) открива тайните послания на Бога и в християнството, и в исляма. Призовавайте го всеки път, когато се нуждаете от Божието ръководство и вдъхновение, от Божиите препоръки и наставления за това, което правите. Помага, ако имате нужда от Божията подкрепа, а страхът пречи на вдъхновението и блокира сетивата. Ще получите помощ чрез интуиция, видения, сънища, вътрешен глас. Молитвата към архангел Гавриил се произнася от бездетни родители за зачатие.

 

Рафаил на иврит означава “Господ изцелява”. Затова е покровител на лекарите и лечителите. Неговата задача е да лекува човечеството чрез любовта, радостта, молитвата и състраданието.

Уриил означава Божия светлина, или пламък Господен. Напътства към добро и просвещава душите.

Салатиил е най-горещият молител и застъпник на човеците пред Създателя. Името му на еврейски означава молитвеник Божий или подбуждащ към молитва.

Йехудиил пък прославя и разпространява словото Божие. Покровителства онези, които се трудят за Божията слава и ходатайства да бъдат възнаградени за подвизите си. Варахиил разнася Божието благословение над вярващите като дар за всяко добро житейско дело.

image Архангел Уриил означава Божия светлина. Уриил не се споменава в Библията, но не отстъпва по важност. Като сияние на божествения огън Уриил е просветител на помрачените. Дава мир и спокойствие при нужда, лекува болките от миналото, дарява прозрение и вдъхновение. Вдъхва съзидателност особено в музиката и литературата. Изобразява се да държи с дясната ръка меч пред гърдите си, а с лявата, пусната надолу - огнен пламък. Уриил е най-земният архангел и служи като проводник между небето и земята.

 

В християнските книги и предания се споменават още архангели като Иеремиил, Сихаил, Задкиил, Йофиил и др.

Докато архангелите са вестителите на небето, носят Божията воля и обслужват големите области от живота ни, то ангелите са най-близо до хората и се смята, че могат да общуват с нас мисловно.

Още от самата ни поява на белия свят те ни придружават през целия ни живот като духовни помощници и наставници и ни предпазват от беди и зли влияния. Неслучайно вярващите християни

започват и завършват

деня си с молитва

към ангела хранител

и небесен закрилник да ги насочва към добри дела и защитава от внезапни злополуки. А когато настъпи последният час от земния път на душата, самият архангел Михаил слиза да я отдели от тялото.

image Той е нашият Божествен лекар - най-добрият лекар, на когото можете да се доверите. Името му на еврейски означава Господ изцелява. Могъщ лечител на физическите болести, на емоционални “сривове” и неразположения и дори помага при духовните проблеми. Затова го наричат пазител на човечеството. Той напътства и помага на лекарите и лечителите. Ако страдате от заболяване, помолете архангел Рафаил да ви излекува. Ако ви предстои операция, помолете го да напътства хирурзите. Или да излекува детето ви.

 

Ангелите са първото Божие творение, армията небесни сили, ръководени от архангелите. Те стоят пред престола на Господа. Те са Неговите небесни пратеници и вестители (на гр. “ангелос” - пратеник на Бога), пред които той открива волята си, а те я изпълняват и просвещават останалите.

Ангелът е нашият пръв закрилник. Той е дипломатът, чрез който човек общува с Бог. Ангелите са посредници между “горния” и “долния” свят и Бог ги изпраща за нашето спасение.

Ангелите са невидими, защото са духовни същества без плът. Описват ги с огън, вятър и светлина. - леки, бързи, блестящи. Господ ги е дарил със свободна воля. Но от Адам и Ева знаем, че волята води до изкушения. Не устоял на тях най-висшият от ангелите Деница.

image Салатиил е вечен застъпник пред Бога за хората, който ги подбужда да се молят. Молитвеник за спасение и здраве. Името му означава молитва към Бога, молитвеник Божи, подбуждащ към молитва. Архангел Салатиил ни подбужда към молитва за здраве и спасение както на самите нас, така и на нашите близки. Ако смятате, че Господ не чува молитвите ви, помолете се на архангел Салатиил, като обясните със свои думи за какво иде реч. И той ще отнесе бързо прошението ви до Бог и ще получите знак за това.

 

Той се възгордял и разбунтувал срещу Бога. И от Денница, което ще рече “най-светъл”, станал сатана - лъжец. Заради това Михаил го низвергнал от небето. Но сатаната повлякъл и други и една трета от ангелите станали демони и тръгнали против Бога. Деница станал зъл дух - дявол, сатана, а аверите му станали бесове.

Срещу сатаната се

изправил архангел

Михаил и попитал:

“Кой е равен на Бога? Никой не е като Бог!

И на небето настанала война. Оттогава църквата е войнстваща, тъй като непрестанно воюва срещу злото и на небето, и на земята.

С Божията помощ ангелите надделели над сатаната и той саедно с бесовете паднал в ада. Като прогонил дявола в пъкъла, архангел Михаил рекъл на останалите: "Да застанем пред Създателя наш и да не помисляме неугодно Богу!" А Господ възнаградил верните с вечно блаженство и те тръгнали с любов да утвърждават доброто. Така че ангелите са вестители, защото Бог ги изпраща, за да възвестят на хората Неговата воля.

image Йехудиил на еврейски означава Хвала Божия. Йехудиил е покровител на тези, които се трудят за Божията слава. Той ходатайства пред Бога те да бъдат възнаградени за делата им. Такива хора той укрепва и вдъхновява. Венецът, който държи в ръка, символизира Божието възнаграждение за духовния труд. Ако ви предстои разговор с приятели за Бога, помолете архангел Йехудиил да ви напътства в мислите. Той е наш безценен съветник, помощник и приятел, който помага да се придвижим към успеха на всяко начинание

 

Хората имаме интерес от ангелите, защото те са пазители на рода им. Всеки човек - кръстен или не, се сдобива с ангел пазител от мига на раждането (Матей 10:18). През Средновековието обаче настъпва промяна и само кръстеният получава ангел. Ангелите бдят през целия земен път на хората, стоят зад дясното им рамо и говорят с гласа на съвестта.

Има 9 ангелски ранга,

разделени в три чина

Св. Дионисий Ареопагит определя най-висшия от шесткрили херувими, четирикрили серафими и престоли.

Херувимите са мъдри просветители (сатаната е имал чин на херувим).

image Варахиил е подател на Божиите благословения към хората. Чрез него Бог изпраща благословията за всяко житейско начинание. Варахиил е покровител на семейното щастие, помага за запазване на обичта и доверието между съпрузите и между деца и родители. Закриля и пази живота на малките. Помолете архангел Варахиил да ви помогне, ако изпитвате подозрения към половинката си, когато децата не ви слушат, когато някой от близките ви свърва по лошия път.

 

Серафими означава огнени, те буквално пламтят от любов към Бога и подбуждат и другите към такава обич. Престоли значи Богоносни, т.е. на тях Господ сяда и съди.

Вторият чин е от Господства, Сили и Власти. Господствата наставляват владетелите да управляват мъдро, учат на самообладание, спират греховни желания. Силите творят чудеса и изпращат благодат на Божиите избраници. Властите укротяват сатаната.

В третия чин са начала (архонти), архангели и ангели. Началата управляват Вселената и стихиите, наставляват всекиму да се отдава дължимата чест, учат управниците да работят не за лична слава и изгода, а за честта на Господа и в полза на ближните.

Ангелите са най-близо до човека, наставляват го да води добродетелен живот и му известяват намеренията на Бог. Те пазят вярващите, удържат ги от падения, изправят падналите.

Ангели има и в исляма. Те са родени от стихиите, за да служат на хората. Там Гавриил е Джабраил и съобщава на пророците Откровението, Рафаил ще възвести Съдния ден, Азраил е ангел на Смъртта, а Харут и Марут са на магическото познание.



Тагове:   архангелите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13755815
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930