Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2015 15:32 - На лидерската среща за бежанците в Брюксел бе решено всички мигранти задължително да бъдат регистрирани, а икономическите да бъдат връщани
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 667 Коментари: 1 Гласове:
-1



 http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1195104

На лидерската среща за бежанците в Брюксел бе решено всички мигранти задължително да бъдат регистрирани, а икономическите да бъдат връщани 26 октомври 2015 / 03:14     image

На лидерската среща за бежанците в Брюксел 
бе решено всички мигранти задължително да бъдат 
регистрирани, а икономическите да бъдат връщани 


Брюксел, 26 октомври /БТА/ 
Лидерите на 11 страни от Балканите и ЕС, сред които и България, са приели план от 17 точки за сътрудничество в овладяването на миграционния наплив през Балканския полуостров, предаде Ройтерс, цитирайки Европейската комисия. 
Те са се договорили да се въздържат от едностранни решения относно миграционната криза, които могат да се отразят негативно на останалите, съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ДПА, обобщавайки резултатите от извънредната им среща в Брюксел. Той говори на съвместна среднощна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.
Според Юнкер, който бе домакин на срещата, лидерите на 11-те страни са се споразумели и да да споделят информация за миграционните потоци и да работят за осигуряване на повече места и по-добри условия за подслон на търсещите убежище. 
След като отбеляза, че миграционната криза е най-сложното предизвикателство пред ЕС за последните 40-50 години, шефът на Еврокомисията съобщи, че за получаване на убежище в ЕС всички мигранти трябва да преминат "поголовна регистрация". За целта Гърция ще създаде регистрационни центрове на своя територия. Същото ще направят и други страни в региона. "Трябва да сложим край на неорганизираното пресичане на границите. Ако няма регистрация, няма да има и права" за пристигащите, подчерта той. 
"Ние ще увеличим до края на годината капацитета на центровете за прием и регистрация на мигранти до 100 000 места в Гърция и Западните Балкани", отбеляза Юнкер. Той приветства обещанието на гръцкия премиер Алексис Ципрас да създаде 30 00 такива места до края на годината. Отделно от това ООН е поела ангажимент да осигури още най-малко 20 000 места за търсещи убежище в Гърция. Останалите 50 000 ще бъдат разкрити в траните северно от Гърция, уточнява Ройтерс. Граничната служба Фронтекс на ЕС ще активизира усилията си по гръцко-македонската граница с цел всички преминаващи мигранти да се регистрират. 
Според Юнкер единственият начин да се въведе ред в създадения хаос е да се намали безконтролният поток от хора. Той добави, че политиката на изтикване на хора към съседните страни трябва да бъде прекратена. ЕС ще изпрати 400 полицаи в Словения да осигуряване на контрол над миграционния поток и за контрол над границите. Той изрази задоволство, че всички събрали се на срещата лидери са изразили разбирането, че "това е общо предизвикателство и решението трябва да бъде намерено съвместно". 
ЕС "ще пусне в действие свой механизъм на гражданска отбрана за предоставяне на убежище, медицинска помощ и храна за мигрантите". "Нашето главно хуманитарно решение е да осигурим покрив над главите на бежанците. Не може в съвременна Европа хората да спят на полето при студ", добави Юнкер, цитиран от ТАСС.
Ангела Меркел каза, че обменът за информация между страните от ЕС по миграционния проблем ще става на ежеседмична основа. Според нея връщането на икономическите мигранти, които нямат право на убежище в ЕС, е едно от основните условия за решаване на сегашната криза. "Ние подробно обсъдихме механизма за връщане на икономическите мигранти, в частност от такива страни, като Бангладеш, Пакистан и Афганистан", каза тя. 
В общата декларация за резултатите от срещата се казва, че Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и Банката за развитие на Европейския съвет са готови да финансират борбата с миграционната криза. "Ние ще започнем незабавно преговори с тези финансови институции, които са готови да подкрепят усилията на страните по осигуряване на убежище", се казва в документа. Още тази седмица въпросът ще бъде обсъден с представители на тези институции. 
Евросъюзът е задължен на приема бежанци и да гарантира бъдещето им, заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, коментирайки резултатите от извънредната среща в Брюксел. "Стратегическа цел на ЕС трябва да стане създаването на постоянна система за директно, пряко и комфортно превозване на бежанците от пунктовете на влизане (в ЕС) до европейските страни, в които те могат да получат убежище, за да не бъдат заставяни да вървят пеша през целите Балкани, от граница до граница. За това засега няма необходимите ресурси, но такава е стратегическата цел", каза Гутериш. 
/Васил Сотиров/ 


/МИ/

Източник: Брюксел



Гласувай:
0



1. appen13 - Ха-ха-ха-ха...Евро-чиновническо бля-бля-бля на евро-чиновничета, които вече не знаятна кой свят са...ха-ха-ха-ха
01.11.2015 15:39
Безсмислено и доста шизофренично евро-чиновническо бля-бля-бля на УПЛАШЕНИ ДО СМЪРТ и ПАРАЛИЗИРАНИ ОТ СТРАХ, евро-чиновничета от АГОНИЗИРАЩИЯ АНТИ-ЕВРОПЕЙСКИ германски ЕСсср, които вече не знаят на кой свят са и които НИТО МОГАТ, НИТО ЗНАЯТ какво може да се направи срещу нашествието на ИСЛЯМСКИЯ БАШИБОЗУК и неумолимото превръщане на Европа в Еврабия !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13754288
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930