Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2015 20:05 - Любопитно!ЛИМОНТУЗУ(лимонена киселина):Какво представлява?
Автор: solarb62 Категория: Други   
Прочетен: 11008 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лимонтузу има във всяко домакинство.То се използва за различни цели.С него се чисти варовика по дъното на  чайника,използва се за пиготвяне на различни ястия.Приложението  е разнообразно а и не всеки знае защо е необходима лимонената киселина на човека. Лимонена киселина:  Тя е бялоснежна на цвят,има кристалическа структура,като захарта и е с кисел вкус.Топи се при  t = 153 °C, а при  по висока температура се разпада на вода и газ.Много добре се разтваря във вода,по слабо в  спирт,много трудно се разтваря в етер. За първи път лимонената киселина е получена по химичен път от шведския химик Карл Шееле през XVII век (1784 г.)от сока  на неозрели лимони.До 30-те години на XX век лимонтузуто се е произвеждало от цитрусови плодове.А сега  се получава по метода на биосинтезата от захар и гъбата Aspergillus niger.Висока концентрация на лимонена киселина има във всички цитросови плодове,дори в зелените чушки.Най много има в китайските зелени лимони от където е и името.
                          
                            
С какво е полезна лимонената киселина? Тя приема активно участие в метаболическите процеси,протичащи в човешкия организъм.Съдейства при изхвърлянето на  токсини и излишни соли,в процеса при изгарянето на въглеводите,укрепване на имуната и нервната система.За нашият  организъм лимонената киселина е винаги полезна и необходима.Независимо от полезните си качества,в нея се крият и  опасности.Лимонтузуто в сух вид и в концентриран разтвор е силен канцероген.Попадайки в очите предизвиква силни  поражения.При употреба в голямо количество,предизвиква кашлица и повръщане с кръв,което е признак за поражения  върху лигавицата на стомаха.В допустими дози лимонената киселина е напълно безвредна. Къде се употребява лимонената киселина? Тя е антиоксидант, има статус на хранителна добавка с кодов номер (E330) и е разрешена за използване в  хранителната промишленост на много държави. Регулира киселинността и освежителя при приготвяне на ликьори,вина,газирани напитки,сокове,студен чай.В  сладкарската промишленост участва при приготвяне на сладки,торти,кремове,сладоледи.В качеството си на консервант  лимонтузуто се ползва при производство на кечупи,майонези,топени сирена,приготвяне на месни и рибени консерви. Лимонената киселина в козметологията и медицината   В козметологията,този чудо-продукт се използва в качеството си регулатор киселиннастта при производството на  кремове,лосиони,шампуани и фиксатори с балсами за косата.В домашни условия,слаб разтвор на лимонтузу се използва  за избелване кожата на лицето. В медицината лимонената киселина е средство за повишаване енергетическия обмен в човешкият организъм и  ускорението на метаболическите процеси. С какво може да се замени лимонената киселина? В домашни условия,смело може да се замени със сок от прясно изстискан лимон.В промишленността няма с какво да се  замени.











 
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: solarb62
Категория: Други
Прочетен: 309996
Постинги: 204
Коментари: 28
Гласове: 55
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031