Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2015 16:33 - Българите, променили света (I част)
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 697 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/bylgarite-promenili-sveta-i-chast-6041403 Българите, променили света
(I част) България е страна с малка територия и сравнително малко население,
но за сметка на това е създала доста хора, променили целия свят

imageКарл Джераси  Източник: ЕПА/БГНЕС

Ние българите сме велики. И това не е просо байганьовско самохвалство, не е гол патриотизъм без покритие, а самата истина.

България е страна с малка територия и сравнително малко население, но за сметка на това е създала доста хора, променили целия свят. Ето някои от тях:

Асен Йорданов

Основател на авиоинжинерството в България, има съществени приноси и за американската авиация. Изобретател на въздушната възглавница и на телефонния секретар. Главен конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет.

Джон Атанасов

Американски физик, математик и електроинженер от български произход. Създател на първия електронен дигитален компютър.

Иван Ночев

Изобретател на реактивните двигатели на лунния модул "Eagle", с който Армстронг и Олдрин кацат на Луната през юли 1969 г.

Петър Петров

Считан за един от най-продуктивните изобретатели на XX в. Изобретател на дигиталния часовник. Негово дело са и първата компютърна система за измерване на замърсявания, различни устройства за метеорологични и комуникационни сателити. Негово изобретение е и първият в света безжичен сърдечен монитор и др.

Карл Джераси

Български евреин, откривател на противозачатъчните.

Румен Антонов

Изобретява уникална автоматична скоростна кутия, която е много по-малка, по-лека и по-икономична от традиционната. Хонда, Рено, Пежо, Роувър и Сузуки я използват, както и Тойота, но Тойота го прави незаконно. Създател е и на нов вид двигател в вътрешно горене и метод за лечение на атеросклероза.

Юри Марков

Изобретател на "антиоръжие", уред, с който се откриват всякакви видове взривни вещества и огнестрелни оръжия. Уредът е с размер на джобно ножче и има нужда от презареждане по веднъж на три години.

Георги Боршуков

imageИзточник: Getty Images/Guliver

Един от най-големите иноватори в света на визуалните ефекти на нашето време. Двукратен носител на Оскар за труда си. Работи върху филми като "Матрицата", "Мисията невъзможна" и др. След успехите си в киното работи за EA Games върху заглавя като Need for Speed.

Вижте изобретенията им във видеото от Vbox7.com и понеже българите, променили света не се изчерпват с този скромен списък, очаквайте продължение на поредицата.



Тагове:   българи,   света,   променили,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710257
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031