Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2015 14:22 - ЗАЩО ПОЛУЧАВАМ РАЗЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ПРИ ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНОТО
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
http://sendo.info/bg/health_advice.html?22


ЗАЩО ПОЛУЧАВАМ РАЗЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ПРИ ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНОТО image Има значение видът на апарата за измерване на кръвното

Механичните апарати са по-­трудни за ползване при самостоятелно измерване, тъй като трябва сами да помпате и отпускате маншета, което изисква определено усилие. В същото време едно от задължителните условия при измерване на кръвното, е тялото да бъде в  абсолютен покой. Ползването на механичен апарат за кръвно изисква и предварително обучение и опит, за да бъдат уловени и отчетени правилно върху цифровата скала пулсиращите тонове.

За разлика от механичните, автоматичните апарати за измерване на кръвното не изискват специални умения, а намесата на човека е сведена до минимум. Нужно е единствено правилно поставяне на маншета върху бицепса или китката, на височината на сърцето, задължително на гола ръка, като предварително бъдат  отстранени часовника или друг вид бижута.

Така например, апаратите за измерване на кръвно SENDO, отчитат само с едно натискане на бутона систолно и диастолно  налягане, пулс, наличие на аритмия, а в лявата част на екрана се отбелязва какво е измереното кръвно налягане – ниско, нормално или високо, прямо стандартите на Световната здравна организация.

Други фактори, оказващи влияние върху моментното отчитане на кръвното налягане

Кръвното налягане трябва да се мери след като тялото е било поне 10-­15 минути в покой. Дори едно изкачване на стълбите или друг вид физическа дейност повишава сравнително кръвното налягане.

Важно е кръвното налягане да се измерва в приблизително еднакви часове от деня. Подходящи моменти са сутрин след ставане от леглото и вечер преди лягане.

Имайте предвид, че говоренето при измерване на кръвното също се отразява върху крайните стойности.

Важно е да изчакате поне 3-­4 минути, преди да извършите следващо измерване на кръвното.

Понякога е трудно да се отчитат ясни резултати с моделите за китка, тъй като артериалните стени в тази зона, при някои индивиди не го позволяват. В тези случаи е препоръчително ползване на модела за бицепс.  

Не очаквайте отчитане на точни данни на кръвното налягане след:

• хранене

• физическо натоварване

• току­-що изпита чаша кафе или алкохол

• току­-що изпушена цигара




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13693255
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031