Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2015 21:08 - Намерен е 13-ият огромен меч ромфея - страховитото оръжие на траките
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 842 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893389


Намерен е 13-ият огромен меч ромфея - страховитото оръжие на траките

Сподели   28.07.2015 07:52; 24 часа28420 image Проф. Николай Овчаров показва страховитото оръжие на траките - огромния меч ромфея. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Находката е направена в близост до крепостта Перперикон,

съобщи проф. Николай Овчаров, който обобщи средата на

археологическото лято

Покрай античния път по поречиието на Арда, на 2-3 км от Перперикон, селяни, обработващи земя там, са открили няколко интересни предмета, които са предали на музея в Кърджали. Сред тях са брадвичка и чукче с длето от Средновековието - земеделски сечива, но има и нещо уникално - тракийски меч - ромфея.
Мечът с дължина 142 см е 13-ият от типа  ромфея от българските земи, чието откриване е официално оповестено.


Оръжието е
специфично за
траките,
затова няма съмнение, че е на тракийски войн, най-вероятно погребан с него според обичаите. В началото този вид оръжие е определяно като копие, днес учените го категоризират като меч. Обичайната му дължина е между 140 и 150 см, използван е в периода от IV в. пр. н. е. до IV в. сл. н. е., казва проф. Овчаров. Този е 142 см. Нужна е огромна сила, за да се борави с него. На практика почти половината от размера му е дръжка.

Учените дълго време спорят дали това е меч или копие, защото дръжката му е необичайно дълга. Вакрая надделява мнението, че все пак е меч, размахван с две ръце от тракийските воини. Ромфеята им позволявала да съсичат сухожилията на конете на противниците си и дори хоботите на слоновете, когато са воювали с персите. Това е било едно от най-страшните оръжия на тракийските пехотинци, описано и в античните източници. То е с едно заточено острие. Служело е за сечене и мушкане.

Намирането на ромфеята дойде като бонус към отчета на проф. Николай Овчаров за средата на археологическото лято на Перперикон, което ще продължи до 10.IХ.
Работата на Перперикон кипи усилено, въпреки горещото време. Около 90 души от седем-осем села в околността помагат в дейностите по разкопките.
В средата на археологическия сезон на Перперикон


археолозите
попадат на
централния
площад
на скалния град, където се смята, че хората са се събирали. Площадът ще бъде разкрит изцяло след около две седмици. Той е бил заобиколен отвсякъде с храмове и представителни сгради - едната от тях 26-метрова, в централната част има изсичания в скалите, наподобяващи пейки, посочи ученият, все още удивен, че всичко това става в планината. Още в първия ден от разкопките тази година попаднали на бронзова статуетка на Аполон в класическия му вариант с лък в ръцете. Затова се предполага, че една от монументалните сгради е именно храм на Аполон от римската епоха. Вероятните размери на агората са 30 на 30 м.
Проф. Орчаров показа някои от новите находки при разкопките на Перперикон, които вече са около 700. Сребърен пръстен, който е бил с гема, от Римската епоха, два пръстена от Средновековието - ХIII-ХIV век, два нагръдни кръста, носени като амулети - “против уроки”, са намерени при археологическите разкопки.


Сред откритията за този сезон са и златна монета на император Юстиниан Велики,както и четири сребърни монети на цар Иван Александър - редки в Източните Родопи, излезли от Великотърновската монетарница. Вероятно с тях през 1343 г. е платено на войниците, превзели крепостта Перперикон. Любопитното е, че и тогава е имало инфлация - колкото по-сериозна, толкова сребърните монети ставали по-тънки и по-тънки и накрая приличвали на люспици. Но тези явно са преди “инфлацията”, защото са от солидно количество сребро. (24 часа)




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13749445
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930