Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2015 23:52 - ПРАВОСЛАВНИ ЛАГЕРИ В КРЕМИКОВСКИЯ МАНАСТИР /фоторепортаж/
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
0




 http://dveri.bg/9hduy



Православни лагери се провеждат в Кремиковския манастир (фоторепортаж)
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 6 
PoorBest  Петък, 24 Юли 2015 16:28 Автор: Кремиковски манастир

imageС благословението на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и под ръководството на Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, се провежда православен детски лагер в Кремиковския манастир край София.

Тридесет усмихнати деца се включват в програмата на лагера, съставена и ръководена от учителите Миленка Йоцова и Емилия Кацарски - Петрунова. За една седмица лагерниците ще научат какво означава да бъдеш православен и колко е важно това за развитието на личността.

Кремиковски манастир "Свети Георги" се намира на спокойно и тихо място, скрит в полите на планината. Именно там, сред свежия планински въздух, децата ще научат много интересни неща за вярата и ще се подготвят за свето Причастие.

Един истински православен лагер не може да не включи и уроци по вероучение. Темата на уроците тази година е свързана с българските светци, като са засегнати и основните правила за поведение в храма и светата Литургия. Децата ще проявят и творчество, ще развиват талантите си и ще открият нови такива. Направата на неща от глина, пластелин, работата с декупаж и иконопис са само малка част от всичко, което сме приготвили, за да бъдат лагерниците щастливи, а начинанието ни успешно.

Когато уроците приключат, настава време за игри. Всеобщо забавление с топки, въжета и отборни забавления ще зарадват децата, нали за това е детството да тичаш по двора и риташ с крачета. Кой е казал, че игрите не могат да те научат на християнски ценности!? За да скрепим създадените приятелства, ще направим лагерен огън. А всеки ще покаже какво е научил или какъв талант носи в себе си на специално организираната Вечер на таланта, която има за цел да отключи потенциала на децата в неподозирани сфери.

В уроците, както и в игрите, се включва нашият любезен домакин и.д. игумен на манастира отец Серафим. Отецът не се притеснява за счупените саксии в двора, защото знае, че всеки може да сгреши.

Саксията не е по-важна от детската усмивка, а християнството е вяра, надежда и най-вече любов. Затова трябва да си прощаваме. Отец Серафим служи в храма всеки ден, участие ще вземат и лагерниците, които ще четат на клира и ще помагат в олтара.              

Сутрин или вечер от двора на манастира ще се чуват весели детски гласове и песни. Особено вечер, защото денят завършва с молитва и химна на България.

Целият екип на лагерите се надява това да не е бъде просто една инициатива, а да се превърне в традиция. Манастирът постоянно обновява базата си именно с тази цел. Мотивацията за усърдната работа на всички са чистите детски сърца, защото за тях ти си защита, любов и надежда. И дори само няколко деца да отвърнат на немилостивия свят с добро, ще бъде чудо. Тогава нишката на милосърдието няма да се прекъсне никога, защото вече няма да е нишка, а здрава верига.

Децата помагат в богослужението:

image

Занимават се творчество:

image

Забавляват се до късно на открито:

image

Участват в богослужението:

image

Развиват талантите си:

image

Браницкият епископ Григорий разговаря с лагерниците:

image

 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706240
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031