Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2015 22:46 - Мечката
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 http://pravoslaven-sviat.org/2013/10/17/mechkata/

Мечката

Октомври 17, 2013 in Начална страницаСладкарница

Автор :

image

 

Това станало когато откарвали Казанския митрополит Кирил на заточение/ Свещеномъченик Кирил (Смирнов), митрополит Казански(1863г. – 7/20.11.1937г.). Според завещанието на патриарх Тихон бил определен за пръв местоблюстител на патриаршеския престол. Властта обаче не позволила той да заеме тази длъжност, като до края на живота му го държали в затвор и заточение. Накрая бил застрелян в далечния град Чикмент./ По пътя той трябвало да бъде убит „при опит за бягство”. В една глуха нощ, докато влакът пътувал с пълна скорост през безкрайната ледена пустош, пазачите го изхвърлили от вагона в движение.

 

Било снежна зима. Митрополит Кирил паднал в огромна преспа сняг и останал невредим. Едва се измъкнал от нея и се озърнал: наоколо гора, сняг и никакви признаци на живот. Дълго си проправял път през дълбокия чист сняг. Накрая, съвсем изтощен, седнал на някакъв пън. Студът прониквал до мозъка на костите му през протритото расо. Усещайки, че е обречен и замръзва, митрополитът започнал да си чете молитвата при излизане на душата от тялото. Изведнъж гледа – към него се приближава нещо огромно и черно. Вглежда се – мечка! „Ще ме разкъса!” – минало през ума му, но нито имал сили да бяга, нито имало къде да се скрие. Мечката се приближила до седналия владика, подушила го от всички страни и спокойно легнало в нозете му. От грамадното й тяло лъхало топлина и пълно благоразположение. След малко тя се извърнала, обърнала се с корем към владиката, опънала се с цял ръст и сладко захъркала.

 

Владиката дълго се колебал, гледайки спящата мечка. Накрая не издържал сковаващия студ и легнал до нея, притискайки се в топлото й тяло. Лежал и обръщал ту едната, ти другата си страна към звяра, за да се сгрее, а мечката в съня си дишала дълбоко и го облъхвала с горещия си дъх.

 

image

 

Когато взело да се разсъмва, митрополитът чул в далечината кукуригане на петли. „Наблизо живеят хора!” – радостно си помислил той и тихичко, за да не събуди мечката, станал на крака. Но тя също се надигнала, отърсила се от снега и тромаво поела към гората. А стопленият и уморен владика тръгнал натам откъдето се чували петлите. Скоро стигнал до малко селце. Почукал в най – крайната къща, обяснил кой е и помолил да го приютят, като обещал, че сестра му ще заплати на домакините за грижите и разноските.

 

Приютили владиката и той живял половин година в това селце. Написал от там писмо на сестра си и тя дошла да го види. После отново го отвели…

 

Из “Чудеса на Православната вяра” изд. Св. ап. и евангелист Лука”.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13779664
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930