Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2015 00:01 - ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕД „КОМСОМОЛСКА ПРАВДА”: ОТ АМЕРИКА НИЕ НИЩО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ, ОСВЕН ЕДИН КОРАБ С РАЗ­ВАЛЕНА ЦАРЕВИЦА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 257 Коментари: 0 Гласове:
1



 
https://slivensega.wordpress.com/2014/12/29/%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%81%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2/

ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕД „КОМСОМОЛСКА ПРАВДА”: ОТ АМЕРИКА НИЕ НИЩО НЕ СМЕ ВИДЕЛИ, ОСВЕН ЕДИН КОРАБ С РАЗ­ВАЛЕНА ЦАРЕВИЦА 29/12/2014 · by slivensega · in СЪБЕСЕДНИК. · image

 

– За хората в Русия е странно, че всички енергийни проекти с България един след друг се прова­лят. При това те всички са из­годни за страната ви – и „Южен поток”, и „Белене”, и „Бур­гас-Александруполис”. В същото време обществото приема про­валите абсолютно равнодушно. Как си обяснявате такова пове­дение?

– Обществото вече не вярва, че гласът му ще бъде чут. Българско­то общество отдавна е колонизи­рано общество. Това е общество, което не вярва, че може да окаже въздействие върху политиците. То е доведено до състояние да ми­сли за настоящето, за хляба, за би­тието си и тези въпроси му се струват някъде горе в небето.

Освен това медиите като цяло правят всичко възможно не да из­бистрят ситуацията, а да я замъг­лят, да стане по-неясна за хората. Например, когато имаше референ­дум за „Белене”, имаше толкова масирано присъствие на проти­вници на проекта, които казваха това не е изгодно, това не е пра­вилно. Накрая хората бяха раздвое­ни. Питаха се – сега изгодно ли е, не е ли изгодно? По същия начин сто­яха нещата и за „Южен поток”. Не е трудно да объркаш мислене­то на хората, защото под форма на „експертни” изказвания те чу­ват най-различни неща и в крайна сметка се питат, абе това изгод­но ли е, не е ли изгодно? Това е цел­та – да се обърка обществото. Всичко у нас се решава през меди­ите, а големите медии служат на глобализма.

– Разбирам, че с „Белене” е има­ло страхове – това е атомна централа, има кръгове, които се плашат от ядрената енергия, помнят Чернобил. Но в случая с „Южен поток” не е така – вие вече имате на територията си газопровод от Украйна и няма­ше нищо страшно и нищо ново да се прокара още една тръба. Това е само още една възмож­ност да се търгува, да се получа­ват отстъпки в цената на газа.

– С „Южен поток” случаят е друг. Тук просто забраниха на Бъл­гария да прави този проект. Аз мисля, че имаше желание и в пре­дишното, и в по-предишното, и в още по-предишното правител­ство проектът да се реализира. Още от 2008 г. имаше проявен български интерес. Допреди годи­на натискът не беше толкова си­лен, но сега той вече стана много силен, защото това е натиск от страна на САЩ, на Америка. В мо­мента Америка води война срещу Русия. Засега тя е икономическа война, не дай Боже да стане реал­на, гореща. В тази война България е жертва, защото няма реални ар­гументи против ”Южен поток”. Освен това той е полезен за още поне седем държави в Европа.

– За мен ситуацията е стран­на. Току-що се върнах от Унга­рия. И там американците също се опитаха да накажат Виктор Орбан за самостоятелната му политика. Опитаха да напра­вят нещо като Майдан. Но Ор­бан намери морални сили да се противопостави. А Унгария съ­що е малка страна.

– Това е въпрос на лична характе­ристика, на лични качества.

– Има ли в България такъв ли­дер въобще, защото през послед­ните години в правител­ството не забелязах да има?

– Не, тук до момента ня­маме такъв. Ако аз съм министър-председател, аз бих направил „Южен поток”. За това се изисква смелостта да се опълча срещу американското по­солство. За съжаление сегашните ни държавници нямат тази сме­лост.

– Разбирам, че вие зависите от Евросъюза, който може да ви отпусне средства или да не ги даде. Но Америка не е вложила нито долар в страната ви. До каква степен България зависи от САЩ в реален мащаб?

– Да, така е. Нещо повече. Ще до­бавя, че от Америка ние нищо не сме видели, освен един кораб с раз­валена царевица, който ни прати­ха като помощ през 1990 година. Тя обаче беше развалена.

– А защо ви изпратиха цареви­ца?

– Като помощ, понеже смятат, че ние сме някакви аборигени. Но аз не съм съгласен, че ние получа­ваме бюджет от Евросъюза. Ние имаме повече щети от ЕС, откол­кото приходи. Само затваряне­то на четирите реактора в АЕЦ „Козлодуй” ни нанесе милиардни щети. Отделно всяка година пла­щаме по един милиард лева членски внос. Ние затворихме АЕЦ „Ко­злодуй”, защо­то така искаха от Брюксел. И нашите загу­би се изчисля­ват на над 20 милиарда дола­ра ,а блокове­те все още можеха да работят. Те бяха перфектни, бяха модернизира­ни и можеха да работят още мно­го, много години.

– Вие имате четири блока, които са спрени, но има и два, които работят.

– От първи до четвърти блок са спрени. Пети и шести пред­стои да ги затворят, единият през 2017-та, другият през 2021-ва година.

В същото време западноевро­пейските фирми изпомпват от България огромни печалби. Това са веригите супер­маркети, това са мобилните оператори, то­ва са добивът на злато… То­кът, енергото – също са в чужди ръце. Всичко, което печели в Бълга­рия, е в чужди ръце. И по този на­чин ние сме още веднъж донор на Европа.

– А те дават ли ви някакви компенсации?

– Нашите млади хора оти­ват да работят там, в техни­те икономики, и всичко това е пак донорство, т.е. това, че Ев­росъюзът ни поддържал е просто измама. То не е вярно. Аз съм убе­ден, че ако излезем от Евросъюза, в рамките на две години ще се ви­ди рязка промяна, защото пример­но, ако съм министър-председател и извадя страната от НАТО и Ев­росъюза, моментално ще намеря гъвкави начини тук да влязат ин­вестиции от Русия, от Китай, от други държави, да се построят заводи, които произвеждат висо­котехнологични хубави стоки. Да се изнасят тези стоки и тогава ще се види, че всъщност ние мо­жем да имаме много, много по-до­бър стандарт без Брюксел.

– Сега всички се оживиха, Жан Клод Юнкер предложи енергиен бюджет от 20 милиарда евро и се твърди, че много от тези па­ри ще бъдат за България.

– Нищо такова конкретно ня­ма. И срещата на Борисов и Юн­кер беше чисто медийна. Тя беше снимка за вестниците.

– Целунаха се както Брежнев се целуваше с Живков?

– Има разлика, защото Брежнев и Живков се целуваха, но Брежнев ни пращаше евтин нефт. Ние пък си изнасяхме продукцията в СССР.

– Според вас проектът на Юн­кер е само разговор, който да ус­покои общественото мнение?

– Аз не знам да има някакъв кон­кретен проект. Евросъюзът е в много смешно положение да обясня­ва как той не иска санкциите срещу Русия, но нямало как, защото та­ка нарежда САЩ. Евросъюзът си вреди на себе си, правейки санкции срещу Русия, спирайки търговски и финансови отношения . Това носи мно­го по-голяма вреда за ев­ропейските държави. Аз не знам за Русия, според мен тя ще на­мери начин да компенсира санкци­ите. Но за германския, френския бизнес, за българския туризъм и всичко това, което губим, не мо­же да се компенсира. Понеже го­ворим за лидерски качества, аз ще припомня кулминацията, най-теж­ките години на Студената война. През 1966 година Шарл дьо Гол из­лезе от НАТО. Той каза: „Ние ще водим нашата политика”, а амери­канците се опитаха да му отвър­нат нещо. Той им каза, че Франция излиза от НАТО, даде им срок 6 ме­сеца да се изнесат… След което отиде на десетдневно посещение в Москва. Дьо Гол отиде в Москва, когато Съветският съюз беше зад желязна завеса. Такива лидери в мо­мента в Западна Европа няма.

– Вашата партия АТАКА има ли контакти с такива хора? Аз много уважавам например Ма­рин Льо Пен. Срещах се с нея, тя е достойна жена.

– Да, имаме, имаме контакти с тяхната партия още от време­то на Жан Мари Льо Пен, нейни­ят баща. Той е бил наш гост тук, в София. Имаме също добри отно­шения с „Партия на свободата” в Австрия.

– А с унгарската партия Йобик?

– С Йобик засега нямаме кон­такти, но ще направим. Такива партии имат голям успех. Специ­ално в Западна Европа те вдигат влиянието си. Тук още работи илюзията, измамата, че Евросъ­юзът е нужен на България. Хората вече се осъзнават, но процесът е ба­вен. Аз мисля, че следващата година ще има много по-динамични съби­тия, които ще накарат хората да мислят по-бързо.

– Защо мислите така?

– Защото ще се задълбочи проти­вопоставянето между САЩ и Ру­сия. Америка понесе голям удар след създаването на икономическия и валутен съюз, който Путин обяви в Брази­лия. Не е случай­но, че само два дни след това беше инцидентът с малайзийския самолета. Неслучай­но ги свързвам тези две събития. Какво означава валутният съюз, който Русия направи? Това значи нефтът и газът да се продават не за долари, както е сега, а за друга ва­лута. Това е удар по долара, който няма покритие. Това е голям удар за Федералния резерв, за САЩ, които чрез своя долар без покритие вла­дееха света. И сега получават опо­нент.

Ще обобщя това с едно пара­доксално заключение. Всички каз­ват, че Русия, Съветският съюз, и ние като соцлагер, загубихме Сту­дената война. Аз обаче казвам, не. Щатите загубиха, Западът загуби. Защо?

Западът, под което аз разбирам атлантическите държави Англия и САЩ, винаги е искал Русия да бъ­де слаба и да бъде суровинен при­датък за Запада. По тази причина те задвижиха и финансираха рево­люции там, 1905 и 1917–та годи­на. Направиха Първата световна война с основна цел да приклю­чат с големите монархии като ру­ската. И отначало изглеждаше, че това е станало успешно. Да, Русия беше потопена в гражданска война, разрушена, завладяна от интерна­ционалисти като Ленин и Троцки. Обаче изведнъж в края на 20-30-те години тя не само си стъпи на кра­ка, но отново стана империя. Чер­вена, но империя. Отказа се от Световната революция и напра­ви силна държава със собствена ин­дустрия и способна да се защитава със силна военна машина. И тога­ва Западът трябваше да направи Втората световна война. Амери­кански и английски фирми и бан­ки въоръжиха Хитлер. „Дюпон”, „Дженеръл моторс”, „Стандарт ойл” и т.н. напомпаха Хитлер и му казаха, хайде давай. Подариха му Чехословакия, Австрия, и айде се­га давай, само и само да тръгне към Русия … И там не се получи.

– Аз помня фразата на Чърчил, който през 20-те години казва, че целта му е да изправи все още слабата, но вече развиваща се Германия срещу Русия.

– Да, стратегическият план е бил такъв. После, след Втора­та световна война, Русия не само че се възроди, въпреки жертви­те, ами създаде и цяло обкръжение от държави. Щатите направи­ха надпревара във въоръжаването. Изкуствено снижиха цената на петрола 1981- ва година, чрез сделка с ОПЕК. И ето – рухна Съветската империя. Край.

За няколко години, може би до 1997-ма, 1998- ма, и 1999-та, изглеждаше, че цел­та е постигната. Съветският съюз се е разпаднал, отслабено е по­ложението, Русия наистина стана придатък. Олигарсите заграбиха каквото можаха. Но от 2000 годи­на насам, вече 14 години, Русия от­ново започна изграждане на силна държава. И ето защо Студената война не успя. Тоест Щатите загу­биха, защото те до края на 90-те години смятаха, че са спечелили. Сега разбраха,че войната е загубена за тях. А на горещата война срещу Русия те няма да се решат.

– За САЩ е интересно какво ще прави сега Русия, след Сирия те са просто в шок. Те не са го­тови за това. Те играят сами, понижиха цената на нефта, на­шата икономика се крепи на нефта, ние си направихме изводи след първото поражение, ако можем да ка­жем така.

– Колко време ще поддържат изкуствени цени? Това пак не може да е дълго време.

– Саудитска Арабия е една страна, която играе против Ру­сия, но от друга страна, играе и против Америка. Шистови­ят газ е много скъп, неговата се­бестойност е почти 50 долара, какъв е смисълът да се добива? Саудитска Арабия губи, тя вече е закрила няколко сериозни свои находища.

– САЩ са им обещали компен­сация. Както го направиха през 1981-ва. Но колко ще издържат на такава игра Щатите? Аз знам, че руснаците са издръжливи. Не мо­жеш да ги уплашиш с блокада, с икономическо ембарго. В крайна сметка според мен това ще доне­се позитиви на Русия, защото там ще се развият производства, кои­то досега не са били развивани.

– Но, Съветският съюз рухна на тази цена, не можа да се спра­ви.

– Аз изобщо не мисля, че е рухнал. Съветският съюз беше предаден отвътре. И заедно с него и наши­те държави, защото всички ние бяхме хвърлени в хаоса и това пре­дателство беше извършено отвъ­тре. На първо място ще поставя там Горбачов. От 1986-та до 1989-та той се среща пет пъ­ти с Рейгън. Преди да стане генсек, през 1984-та, той е на посещение в Англия. А Громико не беше ходил в Англия от войната. И Маргарет Тачър каза, това е на­шият човек.

– Сега се спори за Горбачов, има две мнения – дали е идиот или дали е предател. Но, ако не мо­жеш да преговаряш, защото са ти нужни качества …

– Нямаше икономически основа­ния СССР да рухне така изведнъж. Освен това самият юридическия разпад на съюза беше направен да­же противоконституционно. Споразуменията от Беловежка­та гора, ролята на Елцин. И всич­ко това беше под абсолютното менажиране на американски кон­султанти. Елцин имаше само аме­рикански съветници. Те пишеха законите, те пишеха всичко.

– Да се върнем сега към Бълга­рия и „Южен поток“. Сега ва­шите вестници крещят, че изненадващо Русия ще строи „Южен поток“ чрез България. Вашето мнение?

– Тук играта на Евросъюза, в коя­то България е пионка, не можеше да е безкрайна. Вече от 2008-ма имаме шест години, през които се протакаше стартът на проекта. Аз си спомням много добре 1997-ма година. Тогава министър-председа­тел беше Иван Костов и беше ана­логично. Той отказа „Син поток”, а била Русия, лоша, долу, не. Няма да позволим. Хоп, направихме го и спечели Турция. В крайна смет­ка и аз на мястото на Путин бих търсил алтернативи. И мисля, че Алексей Милер каза: Какво напра­ви Брюксел, той даде кранчето на Турция. Сега, обаче ми е много ин­тересно, когато тръбата стигне до Гърция – получава се същият каз­ус. Гърция е държава от Ев­росъюза. И ако на Гърция позволят да го прави, аз поне лично ще тръгне да вдигам въстание. Ще пи­там защо за Гърция мо­же, а за нас не може? Тогава вече би тряб­вало да се събуди мно­го повече обществото. Тогава ще има раздвижва­не, защото ще бъде пре­калено, прекалено очебийно прилагането на двойния стандарт.

– Сега Милер променя цяла­та концепция на тръби­те – те ще стигнат до грани­цата с Гърция. Въ­просът е, ще дойдат ли ку­пувачи да ку­пуват газ?

– От Русия се иска да прокара трасето до гръц­ката граница. Но от гръцката грани­ца на запад тръба­та трябва да бъде или на Гърция или на Гърция с някой друг, или който иска да я напра­ви. И аз просто чакам господин Юнкер да видя какво ще каже тогава? Но, има и нещо друго. Аз очаквам, че ако Турция наисти­на прави този проект, тя започ­ва да разбива схемата на САЩ. И тогава се чудя дали няма да се по­яви в Истанбул нов, турски май­дан. Дали с повече пари и дали няма кюрдите да се вдигнат да поискат самостоятелност? Но сега с рамо от Мосад, ЦРУ и другите служ­би. С оръжия, с инструктори, и с примамката, че ето там този нефт, този петрол, ще бъде ваш. Това може да бъде реакцията и не знам докъде ще стигне Ердоган. Той все пак води една силна дър­жавна политика. Няма нужда да се съобразява с Брюксел, но пък е член на НАТО. Така той разваля играта на Щатите, не на Брюксел. Чакам да видя, дали няма да го на­кажат по този начин. Въпросът е, че Турция разбива схемата на САЩ Русия да бъде отрязана. Вашинг­тон иска блокада на Русия, ембарго, а Турция нарушава правилата.

За нас обаче е ясно – ще купуваме руски газ с турска надценка.

– Как в България, която е на­строена добре към Русия, за­щото е благодарна, вашият президент си позволява да опре­деля Русия като агресивна на­ционалистическа държава. И не разбирам, как никой не реагира само в България?

– Президентът … Аз му викам Мистър Бийн. Защото прилича на него малко. И външният ни ми­нистър Даниел Митов е същият – като зомбита са, повтарят фра­зите на САЩ и Брюксел.




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13775180
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930