Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2015 16:16 - ДУХЪТ, КОЙТО СПОДЕЛЯМЕ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/9hxhx Духът, който споделяме
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 21 
PoorBest  Вторник, 02 Юни 2015 13:48 Автор: Прот. д-р Добромир Димитров

imageОксфорд, Петдесетница, 31.05.2015 г. Църквата е пълна с най-различни националности. Имам чуството, че съм се върнал векове назад, където епископът със своите презвитери и народа е пълнотата на Църквата на едно място, независимо от цвета на кожата и езика. Митр. Калистос проповядва на тях и за тях, а не абстрактно. Проповядва за това, което са те и към което са призвани. 

Проповедта на митр. Калистос Уеър

Днес, Петдесетница, Слизането на Светия Дух над апостолите и останалите с тях, е фундаментално събитие, основаващо Църквата – такова, каквото е и другото фундаментално събитие, основаващо Църквата – Тайната Вечеря, първата Евхаристия. Днес празнуваме рождения ден на Църквата, а това означава, че празнуваме аз и вие, т. е. всички ние, така че можем да се поздравим един друг в тази утрин с пожелания за много и щастливи години. Но какъв е всъщност отличителният белег на Светия Дух, какво е Неговото главно свойство? Както забелязахте, казах Неговото свойство, а не просто свойство. Трябва винаги да помним, че Светият Дух е Личност – Личност, както Бог Отец и Бог Син. Той не е просто безлична сила, или енергия, която не може да се опише, а е жива Личност. За да открием отличителното Му свойство, трябва да се върнем на думите, които използвахме преди малко в Божествената Литургия.

В началото на анафората, великата евхаристийна молитва, аз благослових всички ви с поздрава: “Благодатта на Господа Иисуса Христа и любовта на Бога и Отца и общението на Светия Дух да бъдат с всички вас (2 Кор 13:13). Този поздрав се намира във второто послание на св. ап. Павел до коринтяните и именно в този поздрав откриваме отличителното свойство на Светия Дух. Това е общението, кинония (κοινωνία), задружност, заедност, това е особеното свойство на Духа – междуличностното споделяне.

Благодатта на Светия Дух е утвърдила апостолите, както утвърждава и всеки от нас в св. тайнство Миропомазание, когато се кръщаваме. Благодатта е дар. Благодатта на Светия Дух не е по заслуги, поради награда, а е свободен дар и то дар, който трябва да се споделя, а не да пазим за себе си – да се споделя с другите. Така виждаме много ясно какви са последиците от идването на Светия Дух – Той слиза над апостолите като огнени езици и те веднага започват да проповядват на множеството, събрало се в Йерусалим. Те споделят този дар на Духа, който току-що са получили, и започват да говорят за това на хората. А множеството, което се е събрало, било съставено от различни народи с различни езици и всички те разбирали апостолите. Такова е въздействието на дара на Светия Дух. Първо, фактът, че апостолите са споделили този дар с другите, а второто е, че всеки разбирал какво казват апостолите.

Тоест Светият Дух, Духът на Петдесетницата, е Дух на общение – Той основава междуличностно общение. Той разрушава преградите, създава взаимна любов. Общението със Светия Дух не е само за апостолите, това е една разпространяваща се задружност, кръг на любовта на Светия Дух.

Духът на Петдесетница не е слязъл само над апостолите, но слиза и над всеки един от нас, които биваме миропомазани, белязани със св. Миро, получавайки печата, дара на Светия Дух, идващ над всеки от нас. Това е нашата лична Петдесетница. Огнените езици са слезли видимо над апостолите, но те слизат и над всеки един от нас – невидимо наистина – но не и недействено, така че всички сме носители на дара на Духа и като такива трябва да го споделяме, да мисионерстваме, да излезем навън и да свидетелстваме.

Нека тази сутрин зададем в себе си два въпроса. През последните дванадесет месеца от последния празник Петдесетница какво направихме вие и аз, за да споделим дара на Петдесетницата с другите, какво сме направили вие и аз, за да приобщим останалите към кръга на общението със Светия Дух. Това е първият въпрос, който трябва да си зададем. А вторият въпрос е какво вие и аз възнамеряваме да направим през следвашите дванадесет месеца, за да пренесем посланието на Светия Дух до другите. Какво възнамеряваме да направим през следващите дванадесет месеца, за да споделим петдесятния дар с другите около нас. Благодатта на Господа Иисуса Христа да бъде с всички вас. Амин.

Проповедта е произнесена на храмовия празник на църквата "Св. Троица", Оксфорд



Тагове:   споделяме,   духът свят,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13754880
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930