Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2015 21:48 - Цял манастир от Македония се премести в Берковица
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 551 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=40836


Цял манастир от Македония се премести в Берковица
imageВторник, 2 Юни 2015 

 

imageЦял манастир от Македония се премести у нас. Монахините от Клисурския манастир „Светите Кирил и Методий” край Берковица пристигнали през 2008 г., уточниха от Видинската митрополия. Сестрите пристигнали по благословението на митрополит Дометиан. Всички те са с българско самосъзнание и гражданство. 

И шестте сестри в обителта говорят перфектно български език, а писмено го владеят много добре. Игуменката Таисия, както и останалите млади жени са с висше богословско образование. В обителта те са основали зографско ателие и певческа школа. Монахините се грижат и за изоставени деца. През лятото и междусрочните ваканции те ги приютяват, хранят ги и ги занимават с вероучение, живопис и общуване. 

В същото време 

четирима младежи от Македония завършиха средно духовно образование в Софийската семинария 

От десет години насам всяка година учениците от страната са не по-малко от трима във випуск, независимо че Македонската православна църква е в схизма. След завършване обикновено те записват някаква специалност в СУ, като там кандидатстват по облекчената процедура за чужденци с българско самосъзнание, обясниха от семинарията. 

Македонец, възпитаник на престижния Кеймбриджки университет, пък от две години служи в български църкви. Отец Зоран Мамучевски, който е приел за своя мисия построяването на църква в горнооряховския квартал „Пролет” със социален дом към нея, е завършил Духовната семинария в Скопие, а след това бакалавърска степен по богословие във Великотърновския университет и магистратура по пасторско богословие и социология в Кеймбридж. Съпругата му Бранислава също е възпитаник на престижния лондонски университет, но е икономист по образование. Той признава, че след сътресенията от последните дни в родината му се притеснява много за родителите и братята си там. „Македония винаги е била ябълката на раздора и е ставала повод за братоубийствени войни и кръвопролития. Но сега ако нещата продължават да се движат в тази посока, тя може и да се разпадне. Хората там живеят в страх и несигурност за това какво ще се случи утре. Тотално разочаровани са от политиците. 

Нямат доверие нито в банките, нито в държавните институции, нито в полицията 

Непрекъснатите протести са се превърнали в ежедневие, а мнозина са започнали да теглят спестяванията си. Ако, не дай си Боже, започне гражданска война, невинни жертви ще дадат живота си заради политици, целящи да запазят мястото си”, споделя страховете си Зоран. Той е убеден също, че съседните страни само дебнат да се възползват от кризата в Македония и да я разцепят. Според свещеника причинителите на дестабилизацията са албанците или ръководителите на Службата за безопасност. Само по проекта „Скопие 2014” бяха присвоени милиарди от данъкоплатците и народа. В Македония наричат Груевски баща на Фамилията, като под това последното се разбира Мафията. 

Когато преди дни отецът се върнал в родината си, минал през Куманово, където се намира дядовата му къща. Семейният имот бил превърнат в пепел, а в градчето полицаите, движещи се тежковъоръжени, му казали: „Бягай от тук. Заминавай надалеч”. 

Източник: Блиц



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13759296
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930