Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2015 07:32 - Експерт: Иззетите книги от имамите са опасни
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 423 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dnes.dir.bg/news/expertiza-imami-radikalen-isljam-jihad-18830343 Експерт: Иззетите книги от имамите са опасни   image15:53  |  7 април 2015 / Редактор Надежда Христова / обновено преди 3 минути Виж 3 снимки Нов свидетел ще каже призовавал ли е Ахмед Муса към рязане на глави
Сн.: БГНЕС
Тема: Джихад

ИДИЛ загубила 25-30% от територията си в Ирак

Двама българи са сред евакуираните от Йемен

Един от лидерите на ”Ислямска държава” е убит

  •  
  •  
Експерт арабист смята, че иззетите книги от 13-те имами са опасни. Нов свидетел ще трябва да каже дали посъдимият Ахмед Муса е призовавал за рязане на глави. Проф. Йордан Пеев, който е хоноруван преподавател в Софийския университет, а преподава и в Сорбоната, обясни, че книгите са опасни с това, че разпространяването им сред мюсюлманите ги насочва към действия, които противоречат на Конституцията, съобщи БНР. 

Неговата експертиза е относно съдържанието на иззетата от подсъдимите религиозна литература и брошури.

"Не става въпрос за забранена литература. Тук става въпрос за литература, която внушава, че немюсюлманите, били те християни или юдеи, не заслужават приятелството на мюсюлманите и води до последствия, които ги виждаме - "Ислямска държава" и др.", каза експертът.

Защитата се опита да оспори избирането на проф. Пеев за вещо лице, като заяви, че той не е безпристрастен, защото е участвал с коментар в телевизионно предаване след акцията на ДАНС през ноември, когато бяха задържани ислямисти в Пазарджик, Асеновград и Пловдив. 

Адвокат Ина Лулчева, която защитава пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед, както и още няколко от подсъдимите, каза, че от това, че у тях са открити книги не означава, че става въпрос за проповядване на идеология. По делото не са приложени проповеди на подсъдимите, които да установяват, че те разпространяват тази идеология. 

Лулчева и адвокат Васил Василев настояха по делото да се назначи нова експертиза, изготвена от специалист-ислямски теолог. Тя трябва да изясни 
съдържа ли се антидемократична идеология в иззетата по делото литература и проповеди, посочиха юристите. 

Съдът ще се произнесе по това искане в отделно закрито заседание, каза съдия Евдокия Кемалова.

След тричасово изслушване на проф. Пеев и многобройни въпроси от страна на защитата, апелативните магистрати допуснаха експертизата му, като бяха категорични, че няма да го отзоват като вещо лице.

Разпит на нов свидетел

Апелативният съд в Пловдив допусна за разпит и нов свидетел. Салим Салим ще трябва да свидетелства дали Ахмед Муса Ахмед е призовавал към рязане на глави, съобщи БТА.

"Според държавното обвинение, Ахмед е отправил подобни призиви по време на сватба в джамията през 2007 г. Салим е баща на младоженеца и е присъствал през цялото време на сватбата. Искаме да каже пред съда дали наистина Ахмед е призовавал към рязане на глави", каза адвокат Елвира Панкова. 

Салим Салим ще бъде изслушан на следващото заседание по делото на 23 и 24 юни

13-те имами бяха осъдени от Пазарджишкия окръжен съд за радикален ислям.

Повдигнатите обвинения срещу тях са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. 

В момента Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа обжалват присъдите си, а прокуратурата иска по-тежки наказания за тях. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751181
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930