Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2015 09:36 - ПРОУЧВАНИЯ ЗА ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЛИЧНОСТТА НА СТАЛИН
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 328 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/94ukp Руски духовници за реабилитацията на Сталин в Русия
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 5 
PoorBest  Петък, 03 Април 2015 23:06 Автор: Правмир

imageПрез последните години в Русия често се правят социологически проучвания, проследяващи промените в обществените нагласи към личността на Сталин и оценките на комунистическото минало. Ако в първите години на 21 век в руското общество преобладава отрицателното отношение към личността на Сталин, то днес голяма част от участниците в анкетите (39 %) се отнасят положително към него. От тях 30 % изпитват уважение, 7% симпатия, а 2% възхищение. Всеки трети е безразличен към личността на Сталин.

Двама руски духовници коментират промените в оценката на руснаците към делото на Сталин.

Предстоятелят на московския храм „Живоначална Троица” прот. Сергий Правдолюбов:

Не съм готов подробно да анализирам тези данни, защото анкетите не винаги са точно отражение на действителността. Някои хора се страхуват да говорят за своето истинско отношение към Сталин. Младежта знае малко неща за живота на този човек.

Аз съм живял три години при Сталин, родил съм се през 1950 г. и спадам към възрастните хора. И искам да кажа, че това е една от най-страшните и демонични фигури в цялата човешка история. Хитлер не е убивал немците – не е унищожавал нито селяните, нито интелигенцията, нито духовенството. Той е извършил много зверства, но направеното от Сталин не подлежи на описание. Тази фигура излиза извън рамките на общочовешкото битие. Не само, че няма право на положителна оценка, той е извършил престъпление срещу човечеството. Съществуват понятията „Холокост”, „Голодомор”, но и досега няма понятие за това, което се е случило с руския народ, руското селячество, руското духовенство, интелигенцията, казачеството, огромен брой съвършено невинни хора. Това се премълчава! Тази фигура е на нивото на антихриста. Затова не бива да бъде поставян редом с другите хора.

Аз имам в рода си много репресирани, свещеници и дълбоко вярващи хора. Но Сталин е убивал не само вярващи, той е убивал и в нищо невиновни хора, даже своите, близки по идеология. А простите хора – селяните, младежда, даже по-малки от 14 години били арестувани и разстреляни за нищо!

През 1989 г. в следствените дела на нашите бащи и дядовци сложиха, без да сме молели за това, лист с текст: постановление от Върховния съвет на СССР от 16 януари 1989 г. – фамилия, име, бащино – реабилитиран. Пострадали невинно хора, били разстрялени без обвинения и нормални основания. Нима това не са документи, не са факти? Как може да се отнасяш положително към такъв човек – убиец на милиони хора? Кръвта е пролята, страната е унищожена. Това вече не е Русия, това е друга страна. Както учените казват за Византия след 1453 г.: „Византия след Византия”. Така е и у нас сега: „Русия след Русия”. Жалки останки. Това не е онази Русия, не е тази приемственост – тя вече е унищожена. Ето защо така незабележимо беше чествана 200-годишнината от Бородинското сражение и съвършено различно, като че е в друга старна – 400-годишнината от царския двор на Романови. Затова не е възможна прошка за този страшен, ужасяващ, кървав режим от онова веме и неговия водач убиеца Сталин. А досега нито един, на нито едно ниво, не се извини и не поиска прошка от родствениците на невинно убитите. Нито съжаление, нито покаяние или разкаяние, възвръщане към нормалните за хората отношения нямаше и не се предвижда. За близките, зачеркнати от списъците на светците и за оставените в този списък съветват да не се говори. Защото идва връщане на почитта към Сталин, а за мъчениците нека мълчим. И не минута мълчание, а постоянно мълчание.

Струва ми се, че връщането на духа на Сталин се дължи на днешното безидейно съществуване на страната – ние нямаме идеология. Православието е само витрина: моля, вижте, ние обичаме православието. Но вярност към идеите, ясна идеология няма. Има мятане от едната страна в другата и съществуване без обосновка. Може би, защото властите у нас не могат да намерят други средства, освен онези ужасяващи принципи на управление на страната при Сталин. Репресии, арести, лагери, екзекуции. До екзекуции ние не сме стигнали. Но как действат при това разхищение в страната ни? Само с репресии, арести, съд. 

По НТВ излъчиха прогама „Сталин е с нас”. С ужасяващите думи: „Сталин е умрял, Сталин е жив”. Реабилитирането на Сталин се осъществява пред очите ни. Даже Световният руски народен събор оправдава Сталин. Тази ситуация е толкова страшна, безизходна, зачеркваща цялата руска история, целия руски стремеж към справедливост и нормален живот!...

imageПрот. Владимир Каледа, предстоятел на храма „Св. руски Новомъченици” в Бутово.

Отговорът на въпроса, защо в последно време нарасна популярността на личността на Сталин не е труден. Той следва от резултатите на проведените социологически проучвания. Участниците с относително високо ниво на образование се отнасят като цяло отрицателно към личността на Сталин. С намаляването на нивото на образованост, се увеличава положителното отношение към Сталин. Това свидетелства за това, че у нас нивото на образование е крайно ниско, както и нивото на познанията ни за нашата собствена история.

Смея да предполагам, че значителна част от интервюираните, които са отговорили отрицателно на въпроса, дали имат близки, пострадали от гоненията при сталинския режим, просто не знаят за тях или не искат да знаят. Много добре е известно, че нерядко даже в свещенически семейства старателно се е криело, ако някой от роднините е пострадал и е бил арестуван, за да не пострада животът на онези, които са останали на свобода.

За голямо съжаление, ние сме загубили връзка с миналото и не се интересуваме от нашите предци. Това очевидно свидетелства за нашата грубост и безнравственост, използвайки думите на Пушкин, който съвсем ясно каза, че „неуважението към предците е първият признак на варварство и безнравственост”. Именно с нашата ниска нравственост се обяснява високият процент на положителните отговори на въпроса „Оправдани ли са жертвите, които понесе съветският народ през сталинската епоха, заради великите цели и резултати, които бяха постигнати в най-кратък срок?”. Затова основната задача, за да се предотврати възобновяването на почитането на Сталин е да се изучава честно нашата скорошна история и да запознаваме с нея своите сънародници.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13751971
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930