Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2015 23:13 - БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА С ПРИРОДНИ БОИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2124 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.svoizbor.com/2014/04/eggs-coloring-with-natural-colors/

Боядисване на яйца с природни боички
April 17, 2014 By Martina Ivanova

image

В днешния Велики четвъртък много размисли и страсти занимават съзнанието на хората, но след като се събудих с философски мисли, единствената която остана, беше – как да боядисам яйцата за Великден.

Боядисване на яйца с природни боички – тази идея настояваше да бъде реализирана и не ми оставаше друго, освен да й се отдам смело. От години този ритуал с боядисването на яйцата го изпълнявах ей така.. с леко стиснати зъби – като рутинно задължение, и с гузна съвест заради хилядите пре-експлоатирани кокошки и химията, която прониква в яйцата. Отдавна си знаем, че купешките бои за яйца съдържат неизвестен токсичен коктейл от химикали, затваряме си очите и си казваме смело “Е, какво пък толкова, няма да ни убият няколко Е-та”. Наскоро съвсем в прав текст ни казаха, че никой “експерт” не знае реално какво се съдържа в боите за яйца, не гарантира за нашето здраве, не знае нищо за нищо, и отговорност никаква не носи.

Няма да говоря изобщо за това доколко е уместно да се ядат яйца. Ще ям пък! Прекален светец и Богу не е драг. Тази година домашните селски яйчица самички ни намериха, а към химически бои изобщо не посегнахме. Вместо това на печката се бъркаха магически отвари (така рече щерката!) с билки, корени, листа, люспи и вино даже! И сега си имаме разноцветни, с прекрасен наситен цвят, шарени, греещи яйца! 

imageЕто както точно направихме:

- Сдобихме се с чудесни, домашни яйца. Не намерихме бели, ами взехме от приятели една кора чудесни яйца с различен кафеникав отенък. Ясно е, че с такъв старт цветовете ще са по-различни, тъмни и не толкова отчетливи, но ако имате опция за бели яйца – можете да опитате и с тях. Нашият опит доказа, че и с кафяви се получават чудесни резултати.

- Набавихме си нужните оцветители: куркума (индийска, оригинална); корен брош (билка); люспи от лук (от 4-5 глави); цветно зеле; тревички и коприва.

И се започна image Ето как да постигнете различните цветове.

- Червено. Използвахме билката брош. Коренчета, които се използват за лечение на бъбреци. Можете да си ги вземете от билкова аптека, вероятно от Женския пазар в София също. Аз подходих мързеливо и поръчах от интернет. Тук е мястото да похваля bilki.bg, които се справиха много бързо и адекватно с поръчката ми. Две чаени лъжици сложих в съд с около литър вода. Директно сложих яйцата да се варят заедно с билката. Бях приготвила и червено цвекло за втори вариант, но билката свърши чудесна работа и не се наложи да тествам резервното багрило.

imageimage

Обикновено оставям Великденските яйца да се варят поне 15 минути след завирането, за да са по-твърди и евентуално по-издръжливи. Брошът много бързо оцветява и в рамките на това време, вече си е свършил работата. Колкото повече държите яйцата в отварата, толкова по-наситено червени стават те. Можете да ги извадите по-рано за да получите розов цвят, а може и след като изстине отварата да топнете няколко яйца – пак ще станат розови.

- Оранжево. Добрите стари люспи от лук. Мислех си, че ще ми трябват промишлени количества, но се оказа, че люспите от 4-5 глави лук са достатъчни. А и горе-долу толкова яйца бях решила да топна в оранжевата боя. Можете или да обвиете всяко яйце в люспи, да лепнете разни листенца и цветенца, които да се отпечатат, да обвиете яйцето в скъсан дамски тънък чорап, където да притиснете листенца и други форми, или просто да сложите люспите в съда с яйца. И тук боичките се варят наравно с яйцата, но ги оставих да преседят още 15-тина минути след като ги свалих от огъня. И тук важи правилото, че колкото по-дълго преседяват – толкова по-наситен става цветът. Можете да получите от жълто, през различни нюанси на наситено оранжево, та до кафяво. Изключително ефикасна боичка. Трябва да се пробва какъв ли цвят ще докарат люспите на червения лук.

- Жълто. Тук се развихрих с любимата ми куркума. Получих превъзходна първокачествена куркумаот Индия, която освен, че пия всеки ден в златно мляко, се оказа и чудесна боя! (вижте пак рецептата, десетки хора ми разказват за чудни изцеления!!!) Разбира се, ако не разполагате с първо качество куркума от Индия – това не е проблем. За целите на боядисването, всеки вид куркума е добър. 

- Синьо. Малко трудно за намиране в този сезон – цветно зеле. Използвах 5-6 листа от главата зеле, нарязах ги на ситно и ги залях с около литър вода. Отново яйцата се варят заедно с боичката си. Водата става много, много наситено синя, та отива чак до лилаво. Само че тук трябва да проявите търпение и да оставите яйцата да покиснат поне два часа. С тази синя боя нямах кой знае какъв успех, тъй като тъмните черупки на яйцата се оказаха неподходяща основа и вместо небесно синьо, получих различни отенъци на сиво, и тъмно синьо. Ако използвате бели яйца, със сигурност ще получите чудесни сини отенъци. С достатъчно упоритост и подходяща черупка може да докарате и лилави отенъци. Доста добре боядисва image

image image

- Лилаво. Ако не ви провърви с цветното зеле, можете да използвате вино, плод арония, сок от арония, или боровинки. Аз използвах вино от арония за да тествам какво ще получа. Кипнах известно количество вино (пестеливо, колкото да покрие две яйца), и потопих яйцата във виното. Много бързо се оцветиха. При мен се получиха много интересни кафяви нюанси, които отново отдавам на тъмната черупка. Непременно да споделите как ви се е получило с бели яйца!

- Зелено. Според всички предписания се сдобих за целта с: тревички от двора, коприва, дориспирулина, която счуках на прах. В цялата тази смес варих яйцата. И не получих никакво зелено imageМоже би не ми стигна търпението, но накрая реших да смеся синьо със жълто за да получа зелено – и така постигнах нещо близо до зеленото. Държах яйцата в синьото зеле докато се пооцвети, а после ги изкъпах с куркумата и така получих зелено image Тук трябва да призная един експеримент, който отиде отвъд природните боички, но пък беше забавен. Някои от вас сигурно помнят почти древното лекарство грануфорин, което е струвало стотинки и е лекувало от раз болно гърло? Сега се използва само за кучета – прекалено ефикасно и евтино е, за да бъде част от медицината за хора. Та с една капка грануфорин върху салфетка с потупващи движения минах цялото яйце и получих съвършено зелено. Мисля да почерпя кучето с това яйце image

image image

В училището на детето ми вчера имаше занимание в което учеха как се боядисват яйца. Без съмнение е интересно да потопиш яйцето в някаква химическа смес и тя да го оцвети мигновено, но ви уверявам, че интересът на детето беше много по-голям от всяка друга година, докато обикаляше възбудено около печката, помагаше в приготовлението и разбъркваше “магическите отвари”. А и е много по-възпитателно и ценно да научите детето си как да избира и приготвя храната си така, че да се грижи за здравето си. 

image image

По традиция започнахме с боядисването на червените яйца, а и те бяха най-много като количество. Получихме всякакви нюанси – от розово, наситено червено, бордо, та чак до кафеникаво. 

imageimage

За сега се спряхме на семпли моно-цветове, без кой знае колко шарене и фигурки. Като за първи опит – чудесен резултат! Изключително удовлетворена и радостна съм от постигнатото! Можете да добавите по малко оцет във всеки съд, за да фиксирате цвета. А след като яйцата се отцедят, изстинат и изсъхнат, можете да ги минете с памуче, или салфетка, натопени в олио/зехтин, за да им придадете блясък и завършеност.

imageТрябва да се признае, че има едно леко неудобство – всеки цвят се вари заедно с яйцата в отделен съд, и това отнема малко повече време и електроенергия. Също така и повече време, и внимание. Но ако имате свободен ден и сте вкъщи, то от сутринта, най-много до обяд, и то с безкрайни и мързеливи почивки в които само надничате за да видите до къде са стигнали багрите, можете да приключите цялото упражнение. Удоволствието, смеха, радостта и удовлетворението не само от страна на децата ви е гарантирано. Освен това, комбинацията домашни яйца от наистина свободни кокошки плюс природни боички ви дава сигурността и спокойствието, че давате чиста хранана любимите си хора, включително на себе си. Освен несигурното хранително съдържание на индустриалните яйца, терора на който биват подложени кокошките носачки е наистина безумен… Сигурна съм, че нито едно съзнателно човешко същество, даващо си сметка какво става зад стените на птицефермите, не би искало да участва в това. 

Все пак специалистът по здравословно хранене в мен настоява да ви напомня, че яйцата все пак са животинска, киселино образуваща храна, така че не прекалявайте с тях, и компенсирайте с голямо количество свежи зеленчуци и плодове, салати и сокове.

imageВесели, цветни, радостни и светли празници ви желая! Светли, искрящи и красиви в своята чистота и святост са тези празнични дни. Празнуваме живота, възкресението, Божията благодат и милост. Спомнете си, че ние сме създадени по Божий образ и подобие – и подобно Нему сме творци. Имаме правото на избор – да създаваме, или да рушим. Да сеем смърт, или да даряваме живот.
Когато готвите празничната трапеза, спомнете си, че всички земни и небесни твари са души – също толкова святи и носещи Божествената искрица, както човека.
Животните са Живот. Дадени са ни да ни бъдат другари, помощници, учители. Но в нашите ръце е силата на избора – да живеят…или да погинат.
Дано Божествената милост осени и нас. И разпознаем Живота. И честваме него. Споделете този материал с ваши близки и приятели – разпространете радостта и знанието!

image

Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея!




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13706954
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031