Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2015 22:25 - КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА КОЗУНАК - трета страница
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.03.2015 22:26


 http://hitrinibg.com/%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D1%
83%D0%BD%D0%B0%D0%BA-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%
87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%
82%D0%B0/3/
  29.03.2015 10:14 - КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА КОЗУНАК   Класическа рецепта за козунак image ВКУСЕН КОЗУНАК- ТОВА Е ЕДНО СЛАДКО ИЗКУШЕНИЕ, КОЕТО МОЖЕМ ДА ПРИГОТВИМ НЕ САМО ЗА ВЕЛИКДЕН.

Всяка година чувам от различни хора колко трудно, колко много усилия се искат да направиш добър козунак. На всички вас казвам, че това е мит останал от времето на нашите прабаби и баби, когато са  месели по 10 козунака наведнъж, за да има за цялата рода.

image

 

Тази рецепта за козунак я знам от рода на майка ми, изпитана в годините и месена от поколения.

Необходимите продукти за един голям козунак или два малки са : 1 кг. брашно, 4 яйца със стайна температура, 250 мл. хладко прясно мляко, 200 мл. олио (може краве масло, свинска мас), 1 кубче мая от 40 гр., 16 супени лъжици захар (по 4 лъжици на яйце, така казваше баба ми), настърганата кора на 2 лимона, 100 грама стафиди накиснати в някакъв концентрат (аз ги кисна в ракия), половин чаена лъжичка сол и желание да го направиш. Пресявате брашното и правите в него кладенче.

image

В прясното мляко слагате захарта и загрявате да се разтопи, ако много се е сгорещило охладете до толкова, че като потопите пръста си в него да ви пари, но да можете да го задържите. Добавете 100 мл. от олиото, което ще понижи още температурата на прясното мляко до хладко и натрошете маята в него. Разбийте леко четирите яйца и добавете тях, солта и настърганата лимонова кора. Тази смес изсипете в кладенчето и замесете вашия козунак, по същия начин както месите тесто за питка. Месете, като по малко приемате от брашното, докато получите гладко, еластично и меко тесто.

Сега идва ред на доизмесването, при което ще добавите останалите 100 мл. от олиото (аз го добавям на 4 пъти). Правите малка дупка в тестото и наливате една част от олиото и размесвате докато го усвои, после отново така докато свърши мазнината. Важно е да притискате, разтягате и събирате на топка тестото за да усвои добре мазнината, така ще се получат впоследствие конците на вашият козунак. След като сте добавили до край олиото по същия начин на 2 пъти добавете добре оцедените  стафиди и омесете да се разпределят равномерно в тестото. Идва ред на втасването и тук е добре да знаете, че това тесто обича топличкото. За това се постарайте в помещението където втасва да е достатъчно топло. Намазнете  по-голям съд и сложете тестото вътре да се отпуска (аз го слагам в голяма тенджера и затварям с капака) Времето за което вашият козунак ще втаса е относително, както по-горе казах, ако е достатъчно топло за около час и половина, два ще е готов да го оплетете. Не слагайте козунака да втасва във фурната! Обикновено там тестото превтасва и променя структурата си! Вместо конци се получават дупки! Време в което спокойно може да свършите нещо друго или да починете с чаша ароматно кафе и приятен разговор.

 

image

 Когато тестото е утроило  обема си е готово отново да го премесите и оплетете на  козунак. Разтеглете го с ръце на по-дълга елипса, като леко го разплесквате. После го срежете на три равни части, като оставите едната страна непрерязана до края. Всяка третина усучете, след което оплетете като плитка и досрежете останалия не срязан край, като оплетете и него.

image

 ЗАСТЕЛЕТЕ ФОРМА (ТАВА) С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ И ПРЕХВЪРЛЕТЕ В НЕЯ ВНИМАТЕЛНО ОПЛЕТЕНИЯТ КОЗУНАК.

Отгоре го намажете с разбит с вилица белтък и наръсете обилно с едра кристална захар, по желание може да набодете  в  него цели бадеми или половинки орехови ядки. Оставяте за 15 минути да се отпусне и печете в предварително загряна фурна на 180 градуса около 50 минути. Може да го проверите като вкарате в него дървено шишче- ако по него няма полепнало тесто е готов. Съветвам ви да спазете времето за печене, тъй като този козунак е доста голям и в случай, че започне да се препича сложете лист хартия за печене отгоре. Направете този вкусен козунак, няма да съжалявате!

 

Вижте още рецепти за: Козунак с локумКозунак с шоколад,Козуначено рулоКозуначна питаКозуначени кифли

image

рецепта за класически козунак




Гласувай:
0
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 11329475
Постинги: 14710
Коментари: 2337
Гласове: 9223
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031