Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2015 15:34 - Ксавие Марсенак: Българските земи са люлка на европейската цивилизация
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
0



 
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=35136



снимки от родопите - галерия 2015 година Ксавие Марсенак: Българските земи са люлка на европейската цивилизация
imageСряда, 18 Март 2015 

 

imageНа 14 и 15 април в Париж започва едно от най-големите български културни събития в последните десетилетия. Тогава в Лувъра се открива изложбата “Епопея на тракийските царе, археологически открития от България”, която ще покаже цялото богатство на една от най-древните и креативни цивилизации по нашите земи. Очаква се експозицията, която ще продължи до 20 юли, да бъде видяна от 4 млн. потенциални посетители.

Паралелно с изложбата, в която участват 17 музея от цялата страна, ще тече български културен сезон, посветен на съвременното изкуство, ще бъде организиран научен семинар за българската археология, както и бизнес форум, целящ да стимулира инвестициите в икономиката на страната. Ще бъде разгърната и голяма рекламна кампания на културния туризъм у нас.

Организацията на подобно мащабно събитие изисква много средства - около 900 000 евро като цяло. Една трета от тях са осигурени от Лувъра, втората трета - от българското правителство, а за останалите средства се разчита на български частни компании, на френски бизнесмени, които развиват бизнес в страната ни, както и на индивидуални дарители. До момента 30-35 фирми са се включили в дарителската кампания, очаква се това да направят още около 15. Така с общи усилия на българи и французи ще бъде осъществено едно събитие, за което със сигурност ще се говори много и дълго не само в Париж, но и във всички държави, откъдето идват посетителите на Лувъра.

Месец преди вернисажа във френската столица “24 часа” потърси някои от дарителите на изложбата с тракийски съкровища и ги помоли да разкажат за мотивите си да я подкрепят финансово.

Днес представяме позицията на френския бизнесмен Ксавие Марсенак, президент на компанията TELUS International Europe.

МАРИЯ ПЕТРОВА

- Г-н Марсенак, защо компания TELUS International реши да стане дарител на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра?

- Тракийските златни съкровища са символ на национална гордост и още едно доказателство за богатото историческо наследство на българския народ. Културата и ценностите на нашата компания винаги са били насочени към инвестиция в развитието на нашите служители и допринасяне към обществото, в което живеем.

Тази философия отразява и нашата нужда да помагаме. TELUS International наследява принципите и добрите практики на компанията майка TELUS,

обявена за най-филантропична компания в света за 2010 г.

Стремим се също да дадем живот на философията “Да даваме там, където живеем”.

TELUS International участва в много благотворителни и доброволчески инициативи. Само преди няколко дни нашата компания получи награда за ангажираност на годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите за доброволческата инициатива Ден на подкрепа.

- Вие самият имали ли сте възможност да разгледате тук, в България, тракийските съкровища? Интересувате ли се от българска история?

- Аз живея и развивам бизнес вече повече от 20 години тук и не съм спирал да изучавам богатата история на България. Българските земи са люлката на европейската цивилизация и ние трябва да направим всичко възможно да съхраним това наследство. Тракийските съкровища сами по себе си свидетелстват за традициите и величието на предците на българския народ, с които той трябва да се гордее.

- Защо чужденец като вас реши да прави бизнес в България? Какви предимства съзира тук един западен бизнесмен?

- Аз и моите партньори отдавна сме прозрели потенциала на България. Основахме нашата компания преди 11 години с много надежди и амбиции. Сега толкова години по-късно виждаме, че сме били на прав път. България и въобще Източна Европа са много привлекателно място за инвестиции и причините са комплексни: достъпното образование води до много високо ниво на образованост на българите и висока степен на владеене на чужди езици. Изследванията на Българската аутсорсинг асоциация, на която сме член, показват, че само в София

броят на заетите в аутсорсинг индустрията може да достигне 50 000 - 60 000 души

от 15 000 в момента. Много хора, учили в чужбина, се завръщат в България и навлизат на трудовия пазар. Освен това напоследък забелязваме една тенденция на увеличаване на чужденците, които идват да работят тук. Инвестицията на TELUS International в България преди няколко години е доказателство, че България, печели доверието на чуждите инвеститори, но трябва да се работи още в тази посока.

- Какво е отношението на бизнеса в родината ви към меценатството? Как там се стимулира тази дейност?

- Франция може да бъде сочена за пример за добрите меценатски практики в сферата на културата, социалното образование и здравеопазването. По официални данни над

30% от френските компании са покровители

Може би мотивацията идва от доброто партньорство между държавата и бизнеса.

- Ще вземете ли участие в българо-френския форум в Париж, който се организира в рамките на изложбата? Ще убеждавате ли участниците в него, че си заслужава да инвестират в България и с какви аргументи?

- Да, със сигурност ще участвам в българо-френския форум. Аз използвам всяка възможност да представя всички предимства на България пред потенциалните инвеститори. Най-големият аргумент е успехът на нашата компания и планираните темпове на растеж през следващите няколко години.

- Смятате ли, че изложбата в Париж ще провокира много повече чужденци да посетят страната ни и да се запознаят на място с културното ѝ наследство? С какво е интересна България за чужденците, които идват тук като туристи?

- Тракийските златни съкровища са известни по-цял свят, но мисля, че изложението им в Париж ще позволи на присъстващите да се докоснат до древните традиции и обичаи на тези земи.

- Прави ли се според вас достатъчно, за да бъде рекламирана България в чужбина – нейните богатства, нейната култура, нейната природа, нейната храна?

- Мисля, че сме тръгнали в правилната посока. Международните компании, които инвестират тук, също имат своя принос за рекламирането на България по света. В нашата компания се обслужват огромни компании в различни сфери по цял свят. 

Източник: 24 часа



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13747669
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930