Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2015 06:53 - БЪЛГАРИЙО, НАКЪДЕ ВЪРВИШ?! ПАК ЛИ НЕ ПОЗНА ПРАВИЛНИЯ ПЪТ И СВОЯ ГОСПОД БОГ?!
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 352 Коментари: 0 Гласове:
0



  Не един, а цели три командни центъра на НАТО в България DesinfoWar / 10 hours ago image

Ген. Ейдриън Брадшоу (вляво) и вицеадмирал Румен Николов (вдясно) (снимка: pan.bg)

Днес привечер в МО се състоя пресконференция на заместник върховния главнокомандващия на силите на НАТО в Европа ген. сър Брадшоу и на вицеадмирал Румен Николов, Началникът на отбраната. Събитието започна с изявления на двамата военачалници.

Вицеадмирал Румен Николов заяви, че благодари на ген. сър Брадшоу, че в настоящата динамична обстановка е отделил време да посети България.

„В тази обстановка като член на НАТО, България е в готовност да изпълнява своите ангажименти за осигуряване на сигурността на региона, в който сме.

Военностратегическата обстановка допълнена от климатичните особености и енергийните проблеми в никакъв случай не омаловажават значението на военния фактор. Той до голяма степен спомага за разрешаването на проблемите, както в областта на сигурността и отбраната, така и при изпълнение на втората мисия на българските въоръжени сили за оказване на съдействие на мира и сигурността, така и преодоляване на препятствията, които ни създават климатичните условия.

Безспорно всичко това е обвързано с подготовката, ученията, тренировките и видовете подготовки които се осъществяват в съюзнически формат, част от които са и българските Въоръжени сили (ВС). Ученията, тренировки и подготовките, в които участват българските ВС се провеждат, както на територията на Република България в декларирани центрове за подготовка Ново село, Корен, акватория на прилежащата Черноморска зона, така и на летище Граф Игнатиево.

Тази подготовка трябва да бъде обвързана с подготовката, която се води и в съюзнически формат. Немислимо е само в наши условия да организираме и проведем тези тренировки и да разчитаме, че при необходимост от създалите се условия на и извън територията ни ще има достатъчен синхрон в действията на нашите ВС, на нашите съюзници при изостряне на обстановката. Както е известно тази подготовка наши представители водят и на територията на Германия, Румъния и други страни партньори и съюзници.

Искам категорично да заявя, че тази подготовка се води за участие в операции, конкретно насочени към момента няма. За да съществуват боеготови ВС в това число и българските ВС е необходимо доверието на нашия личен състав във знанията, уменията и способности на нашите съюзници и партньори. Всички тази дейности са насочени и към декларираното участие в мисии, а мисиите, в които участваме са като под егидата на НАТО, най-значимата от които е в Афганистан, така и в мисиите под егидата на ЕС”. (запазен е оригиналния словоред).

По нататък адмирал Румен Николов поясни, че се готвим година за година и тазгодишните учения са планирани през 2013 и 2014 г. Българските ВС „се подготвяли за международните учения в самостоятелна подготовка, но адаптират своята дейност по време на тези учения”. По този способ ще се проведат ученията и с ВВС, и с ВМС в Черно и Средиземно море.

„Нашия личен състав демонстрира високо майсторство и подготвеност. Вярвам,че в бъдещите учения това ще бъде оценено от нашите съюзници и партньори” завърши адмирал Румен Николов и благодари още веднъж на ген. сър Брадшоу, че е отделил време за уточняване на важни въпроси, касаещи нашата стана, финансовото осигуряване на нашите бъдещи дейности и подготовка на българските ВС и синхрона им със съюзниците и партньорите ни.

Ген. Ейдриън Брадшоу благодари за поканата и подчерта, че това е първото му посещение в България и с нетърпение ще види утре тренировката на нашите Специални сили. Със зам.-министър Кюмюрджиев и с адмирал Николов са обсъдени възможности за тренировки и подготовки, като част от мерките на НАТО за подкрепа на членовете на Алианса от Централна и Източна Европа. Ще се обсъждат възможностите за разполагане при нужда на Силите за отговор на НАТО (NRF) и приноса на НАТО за мисиите на НАТО в Афганистан и в Косово. „Ние сме изключително благодарни на България за нейното участие в тях”.

„НАТО е категорично решено да повиши мерките за гаранции на сигурността и за повишаване на готовността и способностите на Силите за отговор на НАТО. Предвидено е сформиране на Сили с много висока степен на готовност VJTF в размер на напълно оборудвана бригада от състава на Силите за отговор на НАТО, която ще е в повишена готовност. Това демонстрира нашата твърда готовност да защитим територията на Алианса.

Искам да благодаря за решението на България да изгради на своя територия Център за интегриране на силите за отговор на НАТО (NATO Force Integration Unit), чиято цел е координиране на съвместите подготовки и тренировки. Бих позволил да коментирам и течащите в момента военноморски маневри в Черно море. Те са демонстрация на пълното оперативно съвместимост на нашите ВМС и демонстрация на способности. Посещението на SNMG-2 във Варна и съвместите маневри с фрегатата „Дръзки” бяха голям успех. Още веднъж благодаря за вашите усилия и за приноса ви към целите и мисиите на НАТО”. –

В отговор на журналистически въпроси стана ясно, че:
– силите на VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) в случай на криза ще могат да са в България до дни. Тяхната цел е да демонстрират че при агресия срещу която и да е страна членка на НАТО ще има незабавен и силен отговор;
– действията на НАТО са чисто отбранителни, но демонстрират ясна решимост да се пресече всяка агресия. Това ще става чрез повишаване на готовността на Силите за реакция и изграждане на Сили за незабавна намеса VJTF и всички страни от НАТО трябва да допринесат за това;
– НАТО твърдо ще защитава клаузите на чл. 5 от Вашингтонския договор и ще гарантира териториалната цялост на всяка страна членка;
– Стана ясно също така че в България ще има 3 структури на НАТО:
1. Щаб по координация (NATO Force Integration Unit) в София, това не е бойна, а щабна структура, с численост от 40 души, 20 от тях български военнослужещи. Задачите са основно координация на съвместни тренировки учения с други страни от НАТО. Ще има и задачи по координиране на функциите по възпиране, които упражнява Алианса и подпомагане на действията на Силите за отговор на НАТО;
2. Комуникационен център – комуникационна рота, част от 2-ри свързочен батальон на НАТО, разположена на територията на Мобилната Комуникационна система в Горна Малина, край София с численост 50 военнослужещи, 2 от тях офицери. Задачата й ще е осигуряване на комуникации със структурите на НАТО. Тя е заявена през 2011 г. и трябва да бъде сертифицирана през 2015 г. на Първо ниво, а окончателно през 2017 г. Тя вече участва в операцията на НАТО в Турция през 2014 г., като част от командната структура там, за подпомагане на ПВО и операциите срещу ИДИЛ;
3. Команден център за обмен на информация между корабите, във Варна, чието създаване е започнало през 2008 г. и трябва да завърши изграждането му през 2015 г., а през 2016 г. да бъде сертифициран;
– На срещата на високо ниво на НАТО в Уелс е постигнато всеобщо съгласие разходите за отбрана в бюджета на всяка държава членка да са поне 2% от БВП и ген. сър Бравшоу посочи, че вече доста държави са дали ясни сигнали че ще изпълнят това решение.

 

източник:http://pan.bg/




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752543
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930