Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2015 14:02 - Старецът Порфирий и хипитата
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 362 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://pravoslaven-sviat.org/2013/04/18/starecat-porfirij-i-hipitata/

Старецът Порфирий и хипитата

Април 18, 2013 in Начална страницаСладкарница

Автор : Старецът Порфирий



image

 

Старецът разказваше: „Веднъж ме посети едно хипи –беше целият в амулети и пръстени и имаше някаква много пъстра, странна дреха. Когато поискал да ме види, монахините притеснено дойдоха да ме попитат какво да му кажат и аз им отговорих да го поканят.

Още щом седна срещу мене, аз видях душата му. Имаше добра душа, ала наранена, и поради това – разбунтувана.

Говорих му с много любов и той се беше много трогнал. „Отче, каза ми той, никой досега не е говорил с мен така.” Споменах името му и той се удиви откъде го познавам.  „Бог ми откри и името ти – му казах – и също, че си обикалял из Индия и там си се запознал с някакъв гуру, и си станал техен последовател.” Беше поразен. Поговорихме още малко за неговите проблеми и той си тръгна много доволен.

И ето, на следващата седмица, същият този човек пристига отново, с цяла компания хипита. Влязоха в килията ми и насядаха около мен. С тях беше и едно момиче, за което ми беше много жал. Бяха добри души, но наранени. Не им говорих за Христос, защото видях, че още не бяха готови да слушат. Говорих с тях за това, което им беше интересно. Когато свършихме нашата беседа и станаха да си ходят, ми казаха: „Отче, ще поискаме нещо от теб – да ни разрешиш да ти целунем краката.” Стана ми ужасно неловко, но какво да направя, оставих ги. След това ми подариха едно одеяло. Ще кажа да ми го донесат да го видиш, много е хубаво.

След известно време ме посети това  момиче – хипарката. Беше сама, казваше се Мария. Видях, че Мария беше по своето душевно устроение по-напреднала от своите приятели и за първи път й заговорих за Христос. Тя прие словата ми. Идваше много пъти след това и застана на добър път. Даже Мария беше казала на приятелите си: „Момчета, никога нямаше да ми дойде на ум, че намирайки се в компанията на хипита, ще позная Христа“.

Този случай ми направи силно впечатление. Прозорливостта, заедно с пастирския дар на Стареца и неговата искрена любов привлекли тези, отклонили се от

пътя, но заслужаващи симпатия, млади хора, които навярно твърде ревностните християни ще посрещнат с презрение. Тези младежи помолили Стареца да му целунат нозете. И това било първото им посещение. Засрамих се от себе си. Колко години ходя при отец

Порфирий и не ми е стигало смирение да помисля за нещо подобно. А тези млади хора, подобно на грешницата, която уми с миро нозете на Христа и ги избърса със своите коси, целунаха нозете на Стареца и му подариха одеяло. Отец Порфирий, като дете се радваше на техния подарък, за тази висота на духа, който той символизираше. Удивих се на неведомите пътища, които следва Божествената благодат, за да спасява душите на хората. От този ден и аз целувах нозете на Стареца, когато лежеше на кревата, не изпросвайки благословение за това.



Източник: Цветослов советов




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13704626
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031