Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2015 15:23 - Светлината винаги е заплаха за къртицата
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://pravoslaven-sviat.org/2015/03/09/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%86/


Светлината винаги е заплаха за къртицата

Март 9, 2015 in БеседиНачална страница

Автор : старец Никон Светогорец

image

 

Интервю със стареца Никон Светогорец

 

– Говорейки за кризата и как ще излезем от нея, не е ли тя преди всичко духовна криза? Знаете ли, днес нашите деца учат, вземат една, две, три дипломи, стават магистри, доктори, но не могат да намерят работа дори за  300,400, 500 евро. Резултатът от това е, че впоследствие тези млади хора не могат да се оженят, да създадат семейства, а друг резултат от тази криза, е че хората съжителстват,  раждат деца извън брака и така се създава един духовен Вавилон.

 

– Едното води до другото.

 

– По ваше и мое време някой завършваше  богословие, право,  философия, който и да е факултет, и до една-две години с една диплома намираше работа, а днес с две, с три дипломи, за съжаление. .  . Какво смятате, това  последица от кризата ли е?

 

– Вижте,  „Много по-късно е, отколкото си мислиш” казваше един американец – казано по човешки. Но невъзможното за човека е възможно за Бога.  И там, където, Гърция не съществува, както не е съществувала 400 години, ще засъществува отново, както засъществува през 1821 година. По същите начини и методи.  Тогава френският посланик казвал на Макриянис: Бягайте! Тогава щяло да има битка с турците. Той бил на страната на гърците: Няма да можете да ги победите. Малко сте и сте слаби. И Макриянис казвал: Може да сме  слаби  и да сме малки, но нашият Бог е силен и ще победим. И победил. Защо? Понеже го казал? Не.  Понеже го вярвал? Не. И дяволът вярва. А понеже го живял, на коленете си имал мазоли от постите, от поклоните, бил станал кожа и кости от постите. Имал контакт с Църквата,  със светците. . .

 

– Ние нямаме такава връзка със светците, но търсим помощ от силните на земята, независимо дали се казва г-жа Меркел от Германия, дали се казва по друг начин представителят на Англия и на други страни и смятаме, че чрез тяхната помощ ще излезем от нашата безизходица и криза. Но с това, което казвате, чувствам, че вовеки ще бъдем в криза, защото  не прибягваме към Бога, към Света Богородица и към светците,  а ходим по разни  ложи и клубове, при силните на земята, за да намерим решението на нашите безизходици?

 

– Питаме защо един не ни помага, защо друг не ни помага  и трети, но  не казваме – защо не си помагаме на себе си? Ако другият не е християнин, той не ти дава без да има печалба.

 

– Правилно.

 

– И тъй, ще воюваме с дявола в себе си и сетне срещу неговите слуги извън нас. Защото дяволът използва и хора, за да върши своята работа. Въпросът е как ще видим другите – трябва да ги видим с любов, с чист ум, за да можем да воюваме не само с нашите врагове, но и с лъжебратята. Както казва св. ап. Павел, който бил в опасност от лъжебратя. Е, това ще го направим, само ако очистим ума си чрез църковните Тайнства, чрез практическата любов, както правят сега хиляди хора и е утешително да видиш как когато има някакво затруднение гъркът  вади от себе си най-хубавото, което има – това братолюбие, което има. Ще седне да приготви торта, докато сам е безработен, докато  държавата граби самия него, докато той плаща харача (нов данък върху собствеността, който да се плаща чрез сметките за ток),  докато искат от него (да плаща разни) данъци, знаейки, че е безработен и не може да ги плати, той сяда и прави торта, за да я занесе на едни гладен незаконен имигрант. Това е гъркът, това е и Църквата, която раздава 1700 порции на гладуващите.

 

– На местно равнище, а  представете си в Атина,  в Архиепископията, в митрополиите, в Солун, във всички митрополии.

 

– Докато Църквата, митрополията ги дава на последователите на една вяра, чиито служители колят нас, християните. Можели да ги застрелят – се казва в  новините –  с пистолет, те били въоръжени, но заколили жертвите заради това, че станали  християни. И ние ги храним. Чудното не е това, християните винаги са били такива, прощавали са на враговете си и са ги  обичали. Невероятната трагедия, която се е случила в Гърция, е да има гърци, които казват: Ние сме мюсюлмани!

 

– Прощавайте, геронда ,но навярно така ги учи Коранът, че убивайки  един враг на вярата вече отиват в рая, за да ядат пилаф?

 

– Ако му го казва Коранът –  но  това някой грък да казва, че ние сме мюсюлмани, кой му го казва? Търсим да намерим партии, идеологии и религии, за да скрием зад тях страстите и омразата, която имаме. Маскираме нашите увреждания в добродетели. Ние сме проблемът.

 

– Толкова омраза срещу Христос, от първия ден, когато Господ като Човек дойде в света, праведният Йосиф приел майка Му и малкия Иисус и избягал в Египет, т.е. бежанството на Господ и как през целия Си земен живот Господ остава  Страник. . .

 

– Първият Странник е бил Христос – от небето на земята и на земята (да ходи) от едно място на друго, за да не Го убият. От Младенец –да бягат и става преселник в Египет.

 

– Защо има толкова омраза? Толкова омраза срещу Христос –  нито срещу будизма, нито срещу индуизма, нито срещу всички други религии. Омраза срещу Христос, защо?

 

– Дяволът знае от какво се плаши. Той вижда, че християнинът постига това, което той сам не е постигнал; той поискал да стане бог и вижда, че той, който бил чист дух, не успял, а сега да го постигат хора, които имат плът и кости, които имат немощи, страсти, вижда да стават светци и да живеят векове след смъртта си и да ни се явяват днес и да говорим с тях, в будно състояние, не на сън, денем, не нощем, това да е не плод на подсъзнанието и благочестиви копнежи, а реалност. Дяволът вижда, че християните постигат това и затова ги мрази. Затова и подбужда своите слуги. Защото има  хора, които искат да бъдат с дявола. Едни го наричат бог, както комунистите, които са искрени в омразата, която имат, и не го крият и казват, че това, което са правили в Русия, ще го продължат да го правя там, където могат, и докато в Русия дори самите престъпници  отхвърлили Сталин, в Гърция са го реабилитирали.  Гърци – искат да правят и одобряват и престъпленията, които той е извършил. Просто не могат да ги направят – засега, – но когато им се даде възможност, ще ги направят, хората са искрени. Дивят му се и затова го реабилитират. Ще празнуват, както ние празнуваме Рождество Христово, ще празнуват раждането на Сталин. Сега излезе една книга „Четвъртата голяма монотеистична религия в света – сталинизмът”. Те са последователи на друг бог. Не само те, а съществуват и хора, които  съвсем конкретно служат на дявола, знаят кой е дяволът, кой е Христос и имат върховен жрец  на сатаната, храм на сатаната, служби на сатаната. Винаги е било така. Важно е ние какво ще правим.

 

– Геронда, след като не вярват в съществуването на Христос  и много атеисти и невярващи поставят под съмнение Христос като историческа Личност – въпреки че има изключително много свидетелства не само от св. Писание, а и от други извори – тогава защо се страхуват от един Мъртвец, Който умрял преди 2000 години и  воюват срещу Него толкова яростно? И съответно  днес многократно воюват срещу тези, които вярват в един Човек, Който починал преди 2000 години, т.е. защо се страхуват от един празен Гроб и един умрял Човек?

 

– Защото знаят, научили са и са разбрали нещо, което ние, християните не можем да схванем – че Той е жив, затова се страхуват от Него.

 

– И затова е заплаха за тях?

 

– Разбира се. Светлината винаги е заплаха за къртицата, защото тя  се движи през нощта. Затова мразят светците. Защото днес се доказва, че това, което Христос е казал, е истинно. Ако не беше истинно, нямаше да са живи  тези, които са умрели за Него, които повярвали в Христос, щяха да  угаснат и  да бъдат  великите наивници на историята. И виждаш св. мчк. Рафаил (от Митилини) да се явява днес и да говори с човека и той да му възразява и да му отговаря  и това да става това пред други хора. Знаят, че Този, Който разпнали тогава, днес е жив. Ако и ние, християните, като осъзнаем това, както враговете на Християнството го знаят, всички щяхме да сме станали светци.

 

– Моля ви да коментирате деянието на един учител през миналата седмица, който отишъл в клас и самоволно свалил иконата на Христос от стената в стаята.

 

– Той прави злото, което може да прави. Сега той е незначим,  незначимо е и злото, което прави. Когато придобие повече сила, ще прави по-голямо зло. Той се страхува от Този, Който казал – Аз съм истината, Аз съм животът, Аз съм, Бог е любов. Когато виждаш един преподавател да се страхува от любовта, знаеш, че той има проблем и трябва да отиде на психиатър. Понеже не иска да го признае, понеже светът се е изпълнил с такива безумни, (значи) другите имат проблем. Защото един ливански мъдрец казва – взел го е от пустинните отци, от  св. Антоний:  Ще дойде час, когато всички хора ще обезумеят,  и ако видят някой благоразумен, те ще му казват – ти си луд! Защото не прилича на тях. Тяхното мнение естествено не трябва да ни интересува, нито пък ни интересува.

 

– И тази постъпка трябва да мине без забележка? На конкретния учител? Ето защо, казахте за Колоктронис, който помирисал опашката,  ето коя е отговорността на родителите на децата.

 

– Разбира се.

 

– И на обществото.

 

– Когато това става в християнско училище, отговорността за това я има не учителят, който го е направил, а родителите, които мълчат. Ето защо учителят може да го прави, защото знае, че ще  остане безнаказан. Ако не му харесва Христос, да отиде да стане учител в мюсюлманско училище, в комунистическо училище, в атеистично училище. Може да го прави, защото знае, че няма да бъде наказан.

 

– Но знаете ли, че вече и в Гърция съществува безнаказаност и всеки може да прави както му скимне без да има абсолютно никакви последици?

 

– Не, не могат всички да правят да престъпления и каквото искат. Това могат да го правят само политиците. Ако обикновеното човече направи нещо, ще бъде наказано и то много строго.  Спрели тока на един човек, той излязъл на тротоара, седял там и плачел, отишли съседи и го утешавали, сега през зимата. Защото не можел да си плати тока. Защо?  Защо го обложили с данъци. Защото е безработен, но трябвало да плати данъци.

 

– Откъде?

 

– Да плати тока без да има доходи. . .

 

– Откъде? Откъде да плати харча? Откъде да намери пари? Да стане престъпник, за да спести пари и да може да си плати водата и тока? Откъде? Онези, които стоя в офисите  с климатици, министрите, защо някой от тях не каже:  ама откъде безработният човек ще намери пари да плати? Или този, който работи за 200-300 евро.  Не съм ли прав?

 

– Разбира се. Би било правилно това, което казвате, ако тези, които правят това, бяха хора и имаха любов.  Те не са.

 

– Но тук и любов да нямаш, ако работиш с простата логика, която докъде води тези, които пишат закони? – до ощетяване на бедните хора. Но нека  да оставим любовта, учението на Христос,  и погледнем  логиката- след като работиш с логиката и с това, което виждаш, г-н министре, който издаваш решенията н министерския съвет и казваш: не! Безработният също трябва да плати харча? Ела с твоята логика , което е ненормална, да ни покажеш откъде безработният и нископлатеният  с 300 евро, с  440 евро заплата  ще може да плати данъка!

 

– Знаят, че гърците не могат да платят, знаят, че те самите имат пари и служат на определен план, чиято цел е  да се унищожи Гърция. Гърция ще съществува, ако гърците се пробудят, те още спят. Гърците още не са разбрали какво става. Дойде час  да се събудим и вдигнем.

 

превод от гръцки




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13708709
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031