Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2015 14:59 - КЛЮЧЪТ Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 805 Коментари: 1 Гласове:
0



 https://infobalkani.wordpress.com/2015/02/26/%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D1%8A%D1%82-%D0%B5-%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0/   КЛЮЧЪТ Е В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

ФЕВ 26

Posted by infobalkani

              1 Vote

 


imageНамерихме ли отговор на въпроса защо САЩ настаниха военни бази в Балгария? Важно е да знаем като имампредвид универсалната формула за заробване посочена в „Катехизиса”: „Ползването на изкривени знания те правят марионетка на чужда воля – ти си неин програмиран роб (макар и несъзнателно)”. И ето че в случая изненадващо ни помага един меморандум на Вашингтонския съвет по външни отношения от далечната дата 22 август 1941 г., разсекретен едва в средата на 90-те години на 20 век.

В него се подчертава, че “ключът към реорганизацията” на света е Източна Европа”,създаването на буферна зона между тевтонците и славяните” и се признава интересът на Америка при “конструктивното решение на проблема”.

Ялтенско-Подсдамските съглашения не позволиха на американците да реализират геостратегическите си намерения. Сега обаче те се настаниха в “буферната зона” с възможност да изпълнят и препоръките на Збигнев Бжежински, който в “Голямата шахматна дъска” цитира един от най-бележитите геополитици на ХХ век, както го нарича, Харолд Макиндър (1861-1947, британски географ, който лансира теорията за срединното пространство, хартленда), и неговата концепция за „сърцето” на Централна и Източна Европа като жизнено важен плацдарм за доминиране над континента със знаменития афоризъм: „Онзи, който управлява Източна Европа, владее Сърцето на земята; онзи, който управлява Сърцето на земята, владее Световния остров (Евразия); онзи, който управлява Световния остров, владее света.”

Президентът на Академията по геополитика на Русия ген.-полк. Леонид Ивашов, казва:„Много пъти съм завиждал на американците по един въпрос – дългосрочното планиране на политическата им стратегия… И не е важно каква е администрацията в Белия дом – републиканска или демократическа. Политиката на всяка една от тях произтича от действията на предишната администрация, тъй като всички те реализират дългосрочни стратегии и планове, стремейки се към една цел – световно доминиране”.

А Збигнев Бжежински продължава: „Глобалното господство на Америка в някои отношения напомня предишните империи… В своето могъщество тези империи са се опирали върху йерархията на васалните, зависими държави, протекторати и колонии, и всички ония, които не са влизали в империята, обикновено са разглеждани като варвари. В някаква степен тази анахронична терминология не е чак до там неподходяща за редица държави, които днес се намират под влияние на Америка”.

Дали пък не затова някои “предвидливи българи” хлъзнаха държавата към империята Америка, която оцени изключително удобното географско положение на България на балкона на предстоящия театър на военни действия. Но не само затова.

По радиото “Эхо Москвы” експерт от руското разузнаване разкри преди известно време схема, подготвена от ЦРУ, за действието на три групи по 50-100 души в България. Задачата им била да създадат обстановка, подобна на разигралата се драма в Югославия. Две от групите, предимно турски имигранти, обявяват независимост на отделни части от държавата ни в Родопите и Разград, третата група, както се изрази експертът, македонци с гръцко влияние – действат в пиринския край. В Родопите групите имат обща граница, която се съединява някъде около Пловдив. Предполагало се е, че провокацията ще се посрещне със сурови мерки от тогавашното българско правителство, което, по подобие на Югославия, да стане прецедент за намесата на американските въоръжени сили.

Най-вероятно услужливата и гъвкава политика на управляващите от София е предотвратила тази катастрофа. Може също така да се вярва, или да не се вярва на думите на руския разузнавач. Но в този момент си спомням съветите на един от най-талантливите и ерудирани американски военни теоретици, подполковника от резерва Ралф Питърс, чиито романи, наред с романите на Том Кланси, се считат за класика във военно-футуристичния жанр. В своите тезиси как да се побеждава от позицията на провокационен ястреб, Питърс съветва: “Ако не ви обичат, то нека се страхуват от вас”!

И ето че

живеем по либерална конституция

копирана от западните образци, ръководим се от либералните принципи в икономиката, наложени ни от Запада. Либералните принципи властват в културата и образованието. Живеем в условията на либерална диктатура, определяща съзнанието на нашия икономически, политически и административен елит. И защо ни включиха в Европейския съюз? При напускането си от поста президент на Еврокомисията Жозе Барозу откровено заяви: „Ако България и Балтийските страни не бяха включени в Европейския съюз, то Русия можеше да ги погълне, и това беше правилен избор. Но позволете ми да кажа съвсем открито – свързани ли са нашите проблеми с интеграцията на България и Румъния? Разбира се, че не”. И какво стана като ни приеха в Евросъюза?

За 25 години българското насление от 9 млн. души през прословутия преход се стопи да 5,5 млн. души. Останалите бяха прехвърлени, за да укрепват “новия цивилизационен и военен център” на Запад. Нямаме армия, имаме полиция, за да пази режима. Нямаме индустрия, сриваме се в пропастта. Седем години след присъединяването си към ЕС България си остава най-бедната страна-членка на съюза. По данни на Евростат половината от населението живее или под прага на бедността, или рискува да остане бедно завинаги. Ценят ни като зона между исляма, Русия и Запада на балкона на предстоящите военни действия.

Прогнозата за икономическия растеж на България е понижена с 0,5 %, оповести Европейската комисия. ЕК очаква още по-голям спад на БВП за 2015 г. Страната ни ще влезе в процедура за свръхдефицит. Промишленото производство беше ликвидирано, селското стопанство фактически престана да съществува.

Какво мислят в Европа за нас?

България е важен елемент на руския план за разделяне на Европа”, съобщава немската служба за външно разузнаване. Тъжно е да си православна славянска страна, чийто народ се отнася добре към двойната освободителка Русия. Доказателство е съдбата на Гърция, Кипър, Сърбия, България.

Арсеналът на Запада е велик – от кредитното заробване до войната. Нямаме капацитет да опазим територията си, но като членове на НАТО изпращаме войници, които загиват там, където нямаме национални интереси и късаме от мизерния си залък за вноските – та да ни пазели..

Ще минат години и историята няма как да не признае, че националните ни амбиции, макар и добре пресметнати, са играли твърде нищожна роля за крайните изгоди. Неусетно са експлоатирали таланта, труда и чувствата ни, за да ни допуснат накрая в ложата на уж уважавани, но безгласни наблюдатели, чиято съдба се решава от други.

Унесени от грижата за националните интереси, не забелязваме, че не става дума за тях, а за принципите и ценностите. Под прицел се оказва обществото и преди всичко духовната съставляваща, а не само територията или икономиката на държавата.Изглежда, че материалните и интелектуалните ценности, за които се воюваше в епохата на индустриализацията и епохата на информатизацията не са били главната цел, те отстъпиха място на борбата за духовните ценности. И колкото и да се прикрива, тази борба се демаскира и вече се вижда, че ще има глобален и перманентен характер.

Днес, когато се осмислят проблемите на войната и мира – продължение на геополитиката,

понятието ценности става ключово

В концепцията за национална сигурност на САЩ направо е казано, че “в някои случай американската нация може да действа, защото го изискват ценностите” и е важно да се разбере, че става дума за защита на американските ценности извън границата на САЩ, за тяхното разпространение по целия свят. Изпълнението именно на тази задача се счита за едно от трите приоритетни направления в дейността на Държавния департамент заедно със защитата на американската сигурност и осигуряване на американското процъфтяване.

Националните интереси на САЩ се срастват с националните ценности, които стават цел и средство за въздействие върху други общества. В стратегически смисъл това означава прехвърляне центъра на тежестта от физическата експанзия към промяна и разрушаване на социалните, духовно-нравствените традиции на страните, попаднали под американския геостратегически прицел. А ценностите се определят и са свързани с религията и културата на техния носител народа. Настъплението срещу тях означава покушение срещу неговата духовност и национална идентичност, означава подкопаване на неговите цивилизационни устои.

Не е трудно да се открие това зле прикрито настапление, което се води по всички фронтове като се започне от киното, книгоиздаването, музиката, общуването, образованието…

Който, не дай, боже, не възприема американските ценности, на него се гледа с подозрение и недоверие и не само няма да получи подобаващо място в западното семейство, но ще се възприеме като предизвикателство за американската геополитика.

Свръхдържавата” Съединените американски щати въплъщава висшата ценност и е призвана да унищожи всичко болезнено и враждебно в света и навсякъде да установи своите ценности. Настъплението срещу ценностите се пренасочва от обсебване на територии към “територията”на душите, в духовно-нравствената сфера където са необходими специфични средства и начини за постигане на победа.

Тук някък неволно си спомням за великия Хърбърт Уелс. В книгата си “Откритият заговор” той пише: “Който се покори и служи на Световното правителство, ще бъде възнаграждаван със средства за живот, а който се разбунтува, ще бъде оставен да умре от глад, или ще бъде обявен извън закона и ще се превърне в мишена за всеки, който поиска да го убие.”

България е член на алианса и верен съюзник на САЩ, предостави четири военни бази и се готви да разположи команден пункт на НАТО в столицата ни. Това не е ли достатъчно основание Руският генерален щаб да предвижда и участие на българските въоръжени сили и американския контингент, базиран у нас, в една офанзива срещу държавата му?!

Всеки българин трябва да знае, че ако избухне конфликт за Евразия, много е вероятно той да започне на територията на Източна Европа където ще са предните военни рубежи. Неслучайно Първата, Втората а и “студената война” се водеха главно на този театър.

Ако не искаме да станем цел за оръжия за масово поразяване, не можем да си позволим да станем участници в дестабилизирането на геостратегическата обстановка. България може да бъде смачкана като орех, попаднал между два камъка. Една ядрена бомба мегатонен клас може да не означава край на САЩ, но за малка България този отговор ще бъде фатален. Руски стратегически бомбардировачи “Ту-160” летят към България, правят завой по средата на Черно море и тренират ракетни удари по наша територия.

Да не забравяме препоръките на генерал Ивашов към руския генерален щаб. Той казва –нанасяйте удари не по базите, а по столиците.

Никаква дружба и никакви задължения към когото и да било, никакви страхове не могат да оправдаят тази жертва на България.

Нима трябва да изпием и тази горчива чаша? Според мен – не бива. И има начини да не го допускаме. Но трябва да има мъдри и отговорни политици.

 

 

Автор: О.р. полк.инж. Тодор АНДРЕЕВ

Източник; в. „Нова зора“




Гласувай:
0



1. demograph - Кои са начините?
29.05.2015 02:35
А Тодоре..................
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710768
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031