Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2015 14:44 - Алтернативно лечение на дископатия
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 2492 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2015 14:47


  http://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%8F

Алтернативно лечение на дископатия   image

Дископатията представлява дегенеративно заболяване, засягащо хрущялните дискове между прешлените на гръбначния стълб. Основната функция на междупрешленните дискове е да разпределя равномерно тежестта на тялото върху прешлените, да поддържа позата и подпомага някои движения на гръбнака.

Дегенеративните процеси в дисковете водят до намаляване на тяхната плътност, здравина и хидратация, свързано с изтъняване, поява на пукнатини и области с намалена плътност. Това причинява неравномерно натоварване на отделните прешлени и части от тях, различна степен на деформация и болка при извършване на някои движения, като ходене, завъртане на шията, навеждане или изправяне.

Едно от възможните усложнения на дископатията е пълно или частично разкъсване на външния фиброзен пръстен, увреждане на централно разположеното ядро и/или пролабирането му между прешлените - състояние означавано като дискова херния. Дисковата херния води до по-сериозни нарушения, засягащи чувствителността и движението на крайниците.

Дископатията е често срещано състояние, понякога настъпващо като част от процеса на стареене. Може imageда се развие във всяка една част от гръбначния стълб, но най-често това са шийните и ниските лумбални (поясни) области, които се явяват преходни между подвижните (шийни и поясни) и фиксираните (гръдни и кръстцови) отдели на гръбначния стълб. Процесът на дегенерация обикновено протича в няколко етапа – ранна дисфункция, междинна нестабилност и пълна организация:

Ранната дисфункция включва началните дегенеративни изменения, които може да настъпят още около 20 годишна възраст.

Междинната нестабилност се проявява с разхлабване и изтъняване на периферния пръстен на диска, което може да доведе до болки в кръста.

Пълната организация е етапът, през който хрущялната тъкан се преобразува във фиброзна и се появяват остеофити. Болката отслабва, но обхвата на движения, засягащи гръбнака намалява, понякога достигайки до инвалидизиране.

Причини за дископатия може да бъдат:

• износване на диска поради естествения процес на стареене
• повтарящи се микротравми в областта на гръбнака

• силово натоварване без предварителна подготовка (вдигане на тежки предмети след продължително седене)
• неправилно извършване на упражнения или тренировки без предварителна загрявка
• недоимъчно хранене
• наднормено тегло
• заседнал начин на живот

Симптомите на дископатия най-често включват болка, особено подчертана при извършване на определени движения или промяна на позата и скованост на движенията. Болката може да се усилва при продължително седене, завъртане или рязко изправяне.

Конвенциалното лечение на дископатия включва почивка, подходящ режим на физическа активност, физиотерапия и рехабилитация, обезболяващи медикаменти, а понякога и редуциране на теглото. При по-тежки случаи може да се наложи и хирургична терапия.

Алтернативното лечение на дископатия се основава на различни природни средства, техники за отпускане и мускулна релаксация, лечебни техники, подходящо хранене и добавки. Тялото притежава изненадваща способност за самолечение и регенерация, когато му бъдат осигурени подходящите условия за това. Организмът представлява най-добрата лаборатория за създаване на необходимите лечебни вещества. Без значение от възрастта, за възстановяване на здравината на тялото и жизнеността, трябва да бъдат предприети някои мерки и промени в начина на живот, първата, сред които е диета.

Диетата трябва да включва обилно количество плодове и зеленчуци. Препоръчва се премахването на всички imageхрани от ежедневното меню, които генерират вредни мазнини и токсини, отлагащи се по червата,  в кръвта, а понякога и в ставите.

Храни, богати на витамин С, като лимони, портокали, ананас, броколи, сливи, ягоди поддържат здравината на съдовете и тъканите.

Растителни млека като бадемово или оризово мляко са богати на хранителни вещества и не съдържат наситените мазнини от животинското мляко. Бадемовото мляко е богато на калций, което подпомага здравината на костите и гръбначния стълб.

Добрата хидратация е от особена важност за запазване на здравината и възстановяването на увредените тъкани. Пиенето на поне 1.5-2 литър вода е достатъчно. Препоръчително е да се премахне или намали приема на кофеинови, газирани и подсладени напитки. Соковете трябва да бъдат прясно изцедени и без добавени подсладители и захар.

Обезателно трябва да откажат тютюнопушенето и алкохола. Алкохолът не само нарушава хидратацията на тъканите, но и повлиява нервната дейност. Употребата на алкохол с цел потискане на болката може да причини серия от неблагоприятни последствия като нарушение на съня, умора, липса на мотивация за здравословен начин на живот. Пушенето или всяка форма на прием на никотин трябва да бъде преустановена, тъй като намалява притока на кислород и по този начин пречи на трофиката (изхранването) на гръбначните дискове. 

Фитотерапия

Природното лечение на дископатия (дегенеративна болест на дисковете) включва употреба на естествени противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства, които са извлечени от природата и не притежават страничните ефекти на конвенциалните средства за лечение. 

Китайски билки

Въпреки че, понякога са трудни за намиране, някои от китайските билки са много ефективни не само за лечение на болката, а и на причината за нея.

Ахирантес

imageАхирантес (Achyranthes bidentata) е древна китайска билка използвана като средство за облекчаване на болката при дегенеративни увреждания на ставите, гръбначния стълб, укрепване на костите и мускулите. 

Донг куай

imageЧесто предписвана билка за лечение на дегенеративни заболявания на дисковете между гръбначните прешлени. Действието й включва подобряване на кръвната циркулация, потушаване на възпалението и облекчаване на мускулните спазми.

 

 

 

Дяволски нокът

imageДяволският нокът (Devil"s Claw) е билка, произхождаща от Южна Африка, където е прилагана в продължение на векове в терапията на треска, артрит и стомашно-чревни нарушения. Противовъзпалителното му действие го прави подходящо средство при дископатия. Освен това тази билка подпомага регенерацията на съединителната тъкан. Може да се приема под формата на изсушена билка или капсула. 

Кора от бяла върба

imageБялата върба е първоизточникът на аспирина. Ако не желаете да приемате аспирин в синтетичната му форма, може да използвате кора от бяла върба под формата на екстракт, таблетки или извлек.

За приготвяне на извлек, накиснете 1 чаена лъжичка от нарязаната кора в половин литър вода и оставете да престои 10 часа. След това прецедете течността и я пийте през целия ден, за облекчаване на болката и възпалението.

Бялата върба може да има леко дразнещо действие върху стомаха при някои хора. В такива случаи може да се добави индийско орехче, което ще облекчи храносмилането.  Подходяща е и комбинацията на кора от бяла върба и дяволски нокът. Те взаимно подобряват действието си и успокояват болката и възпалението. 

Босвелиа

imageБосвелиа е билково лекарство, произлизащо от Ливан. Притежава естествено болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.

 

 

 

Бяла черница

Бялата черница (Morus alba) съдържа вещества с мощно антиоксидантно действие. Подобрява движенията в ставите и укрепва гръбначните мускули.

Широко разпространени билки, които могат да се използват за imageнамаляване на дегенеративните процеси и увреждания са куркума, карамфил, риган, градински чай, зелен чай, канела, мащерка, маточина, розмарин, исоп, вратига, риган, кориандър. Всички те притежават мощни антиоксидантни свойства и предпазват тъканите от увреждащото действие на свободните радикали.

Общо подсилване на защитните и възстановителни сили на организма може да се постигне чрез употребата на хидрастис, чесън, астрагалус. Освен че подпомагат имунната функция, те подобряват кръвообращението и осигуряват възможност на тъканите да се възстановят.

За намаляване на болката подходящи са екстракт от гроздови семена, борова кора, чай от риган, анасон или мента са подходящи за намаляване на болката.

Чай от розмарин е отличен мускулен релаксант. 

Народна медицина

Подходяща рецепта за облекчаване и лечение на дископатията включва:

  • 3 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица сода за хляб
  • 1 супена лъжица чист етилов алкохол
  • 1 супена лъжица натурален зехтин

Всички съставки се смесват и се поставят върху марля, която се налага върху засегнатата зона на гръбначния стълб. Остава се да престои през нощта (или поне няколко часа). Процедурата се повтаря три дни, като всеки път се прави нова смес.

Хума. Пригответе гъста каша от хума и вода. Поставете кашата върху марля и наложете върху болното място, като отгоре покриете с вълнен плат или шал. Оставете компреса да престои 3 часа. Прилагайте компрес от хума сутрин и вечер, в продължение на една седмица, като при всяка процедура приготвяте нова смес.

Сяра. Смесете:
1 супена лъжица сяра
1 супена лъжица захар
3 супени лъжици пресято царевично брашно
3 изпечени счукани глави лук
Поставете получената смес в памучен плат и я свийте под формата на торбичка. Наложете върху мястото на увреждане и завийте с вълнен шал. Прилагайте в продължение на 6 дни, всяка вечер. При нужда се повтаря след един ден почивка.

Ракия. Настъргва се половин чаена чаша домашен сапун и се смесва с 1 супена лъжица силна ракия, 1 белтък и 1 супена лъжица олио. Разбърква се добре и сместа се налага върху засегнатата област, покрива се с вестник и върху него вълнен плат или шал. Държи се поне 2 дни.

Хранителни добавки

imageХрущял от акула, студено пресован зехтин, спирулина са подходящи добавки за поддържане на здрав гръбначния стълб.
Хрущялът от акула е една от най-полезните добавки при дископатия. Той доказано намалява болката и възпалението, свързани с разрушителните процеси в междупрешленните дискове.

Комбинацията от глюкозамин, хондроитин сулфат и манганов аскорбат е особено подходяща за лечение на дископатия. Глюкозаминът действа като прекурсор на хрущялната формация, която е част от структурата на междупрешленните дискове. Хондроитина подпомага здравината на хрущяла, а мангановият аскорбат подпомага образуването на колаген. Може да се открие под формата на таблетки или капсули. Глюкозаминът и хондроитина подпомагат възстановяване на височината и здравината на междупрешленните дискове и потиска дегенеративните процеси.

Бромелаинът е естествено противовъзпалително средство, налично в ананаса. Той помага за премахване на различните клетъчни остатъци и елементи в ставните кухини и между костните пространства, което защитава хрущялните дискове от увреждане и дегенерация.

Пролотерапия

imageПролотерапията е алтернативна терапия, прилагана срещу болки в гърба, остеоартрит, спортна травма или дегенеративно увреждане на междупрешленните дискове (дископатия). Терапията се състои в серия от инжекции на разтвор на глюкоза или друг слаб дразнител в болезнената тъкан, с цел провокиране на регенерация. Пролотерапията стимулира собствените механизми на организма, за да възстановят увредената опорно-двигателна тъкан. Пролотерапията може да се прилага с глюкоза, декстроза, тромбоцитна плазма, костен мозък или мастна тъкан, в зависимост от конкретния случай. Честотата и продължителността на терапията се определят индивидуално. Освен при дископатия, пролотерапията намира приложение при нарушения на сухожилията, мускули и връзки.

Хиропрактика

imageХиропрактиката е алтернативен метод за лечение, който се фокусира върху здравината и правилното функционирането на гръбначния стълб. Може да бъде изключително полезна за намаляване на болката дължаща се на дегенеративно увреждане на междупрешленните дискове. Макар някои хора да смятат, че тази практика е доста груба, това не е вярно. Практикуващият хиропрактика въздейства чрез натиск върху нервите, които предизвикват болката, като така повишават кръвния поток и подобряват обхвата на движение. 

Ултразвук

Ултразвуковата терапия е много нежен и щадящ процес, включващ излъчване на топлина към зоната на дегенеративното увреждане. Топлината стимулира кръвообращението и успокоява болката. 

Масаж

imageЛек масаж или балнеолечение са препоръчителни, тъй като подпомагат мускулната релаксация, без да натоварват пряко гръбначния стълб. Масажът действа посредством стимулиране на кръвния поток в засегнатата област, а същевременно подпомага отпускането на мускулите. Предизвиква освобождаване на естествени болкоуспокояващи вещества в мозъка, наречени ендорфини. Това улеснява движенията и подобрява функционалността на гръбначния стълб.

Упражнения

При наличие на силна болка при дископатия  се препоръчва почивка, но не повече от два дни, тъй като това може да доведе до отслабване на мускулната сила и да задълбочи проблема. Може да се прилагат леки упражнения и тренировки. Умерено ходене може да бъде подходящо за раздвижване, без излишно натоварване. Плуването е особено подходящо, тъй като подобрява кръвната циркулация, укрепва мускулатурата, без да натоварва прекомерно гръбначния стълб и ставите.

Ако болката в областта на гръбначния стълб продължава повече от седмица, особено в комбинация с нарушена чувствителност на крайниците, загуба на контрол над червата и пикочния мехур и двигателни смущения, незабавно се свържете с вашия лекар, тъй като може да се касае за по-сериозно увреждане или заболяване като дискова херния или синдром кауда еквина.

Подходящи упражнения може да научите в:

Не бива да се забравя, че превенцията винаги е по-добра, от което и да е средство за лечение. Затова е важно, човек винаги да се стреми към активен начин на живот, правилно хранене и добри психически и емоционални отношения.


 



Още за: Алтернативно лечение на дископатия | Алтернативна медицина 
от framar.bg 








Тагове:   лечение,   дископатия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750596
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930