Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2015 19:10 - Чеда, пазете себе си от идолите
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 401 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://sveticarboris.net/index.php?option=com_content&view=article&id=
965%3A2015-02-24-05-10-15&catid=46%3Astatii&Itemid=141
Чеда, пазете себе си от идолите image image image
Оценка на читателите:imageimageimageimageimage / 9 
Слаба статияОтлична статия 
Написано от митр. Атанасий Лимасолски   
Вторник, 24 Февруари 2015 06:53

imageЧеда, пазете себе си от идолите

Тук искам да се спра върху думата чеда. Когато св. ап. Йоан писал това послание, той бил много възрастен и писал на християните. Естествената връзка е образ на реалността, тоест естествената връзка е по-слаба от духовната връзка. В Църквата обичаме другия и това, което ни учи Христос, е всички да бъдем братя и чеда на Бога; връзка в Христос е по-мощна от плътската връзка. Както сме братя в Христос и сме длъжни да бъдем свързани, по същия начин съществува тази връзка между отците и чедата. Затова в Църквата наричаме свещениците отче и Бога - наш Баща. Когато учениците попитали Христос как да се молим: Господи, научи ни как да се молим! Той им казал: молете се така: Отче наш, Ти, Който си на небесата. Татко наш. Защото не съществува по-мощна връзка от това и не съществува по-добро име и обръщение, което изразява реалната връзка на човека с Бога, от това Бог да бъде наш Баща. Когато наричаме свещеницитеотче, това какво означава? Има се предвид това, че свещеникът, който е на мястото на Бога и по образ на Бог Отец, чрез благодатта на Светия Дух възражда човеците чрез св. Тайнства, не чрез себе си, а чрез свещенството, и тогава той придобива тази връзка с човеците и наистина става техен баща.

Има един хубав случай в Стария Завет, когато пророк Моисей извел израилския народ от Египет и го повел към Обетованата земя. Израилтяните били много, някои се карали помежду си, той ги слушал как се карат и неговият свекър му казал: виж, не става така. Ще разделиш народа на групи, не можеш всеки ден да се занимаваш с всеки поотделно. Ще поставиш на всяка група от 10, 100, 1000 души отговорници и те ще се заемат с това да разрешават всекидневните спорове, а ти ще се занимаваш само с това, което те не могат. Моисей казал добре, хубаво е това, но да попитаме Бога. Бог иска ли това нещо? Моисей попитал Бога, Който му казал - добре ти е казал, така направете! И докато Бог дал на Моисей Божия Дух и с благодатта на Божия Дух Моисей решавал споровете сред народа и ги водел, Бог не му казал - доведи ги пред скинията и Аз ще им дам от Своя Дух, а му казал: доведи ги тук и Аз ще взема от твоя дух и ще дам на тях. Така те ще могат да вършат това дело, което ще им възложиш.Тоест те приели Божия Дух чрез Моисей.

Всичко, което става в Църквата, не става ей-така, автоматично, а чрез други лица. Един прост пример. Тук сме 200-300 човека – ако  поставим една трапеза и чаша с вино и хляб и помолим Бога да ги претвори в Тяло и Кръв Христови, това няма да стане, колкото и да Го молим. Колкото и да сме святи, всички светци на света да се съберат да Го помолят, няма да стане. Един свещеник да се намери, един грешен, триждиокаян, лош, но каноничен свещеник, ако той дойде, извърши Тайнството и благослови, ще стане. Цялата тази връзка ни прави едно Тяло, съединени един с друг, всички ние съединени с Христос и Църквата е Тялото, където всички членове са съединени помежду си и с главата, която е център и връх на Тялото. Така чрез единия брат цялото Тяло съществува, живее и се движи. Затова, когато св. ап. Йоан нарича апостолите чеда мои, това било неговото реално усещане за тези хора, защото ги родил в Христос, възродил ги чрез Светия Дух и ги направил духовно зрели. Както и християните  изпитвали това чувство към апостола и към отците.

Пазете себе си от идолите. Защо? Защото идоли винаги са съществували и идолите на са само идоли от старите епохи, истуканите, които се продават и отиваш в някоя къща и гледаш някакви статуетки на Буда, Артемида и Зевс. Има изключително много идоли. В нашата епоха има много идоли, идол е всеки лъжлив бог, всяко нещо, което краде твоето сърце и иска да застане на мястото на Бога. Както някой не може да дойде и да ти каже: аз ще бъда твоята майка! Ще бъда твоят баща! Ти ще му кажеш: добре, може да си мой добър приятел, много близък човек, със сигурност, но колкото и да съм благоразположен, ти не можеш да си мой баща и майка, имам предвид моите биологични родители. Защото биологичните родители са неповторими и не можем да ги сменим. Това е една голяма истина, а именно, че трябва да се научим да ги приемаме, макар не винаги да оправдават нашите очаквания. Ние трябва да се научим да им отдаваме дължимото уважение , защото накрая това принася духовна полза на нас  и ние имаме нужда да се настроим правилно към тях. Така става и с Бога и затова трябва се кланяме не на разни измислени богове, а на истинския Бог и да бъдем изключително внимателни. Днес съществуват хиляди неща около нас и чуваме някакви идеологии и идеи, в които хората вярват и си търкаш очите и казваш: бре, детето ми, нима е възможно да вярваш  в това? Той обаче го вярва. Веднъж дойде един човек, който вярваше в някакъв гуру, който наричал себе си  бог. Аз му казах:

-          Дай да видя снимка на този бог!

След това го попитах: ама вярваш ли, че той  е бог? Да! И той не беше детенце, а образован човек, който следваше в Англия. Той им донесе негова снимка и какво да видя - едно същество. . .

-          Добре, сине мой, този ли е бог?!

-          Да!

-          Бог, Който е създал небето и земята и теб и мен? 

-          Да! 

И какво мислите, че беше хобито на този бог? Да има много мерцедеси! Той имал цял гараж под къщата си с мерцедеси. Е, бог е човекът, прави каквото си иска!

Или чуваш някакви теории, някакви блудкави неща, както едно ядене, което не е сварено, не става за ядене, обаче виждаш хора, които се „връзват” и остават там. Има много опасни религиозни движения, които дори може да убият човека със своята идеология, защото става въпрос за лъжливи неща. Съществуват много идоли. Какво да каже човек - песни, певци, хиляди неща, модата. Добре, не прйчи, поне хората да преживяват от нещо. Във всеки случай, ако някой ми каже, че иска да отвори магазин, аз му казвам: отвори магазин за женски дрехи! За теб икономическа криза никога няма да има! Всички други кризата ще ги хване. Това обаче последно ще падне! Хляб може да не се продава, мляко може да не пием, месо да не ядем, но онези неща никога няма да спрат да се продават!

Бог иска да ни предпази от всяко лъжливо нещо, от лъжата и да ни даде истината. Затова Христос казва: Аз съм истината. Затова, когато Пилат Го попитал: що е истината, Той не отговорил. Защото за Бога истината не е някаква идея или философия, а Самият Бог. Христос е истината. Истински блажен е човекът, който е разбрал това и е обикнал Христос в живота си. След това този човек може да обикне всички други и всичко става прекрасно, каквото и да прави. Но ако не обикне Бога, каквото и друго да обикне, неговата любов винаги ще бъде болна и недостатъчна. Обичаш една девойка и искаш по сто пъти на ден да ти казва, че те обича. Обичаш ли ме? Обичам те. Кажи ми го отново! Докажи ми, че ме обичаш! Болести! Този, който обича истински, не страда от тези симптоми, а чувства, че има пълнота, че няма място за такива синдроми, защото любовта усъвършенства човека. Човекът, който обича, става съвършен, не страда, дори другият да го отхвърли, и  да го изостави. Добре, той скърби, боли го и т.н., но не губи своя душевен мир, не се отчайва, когато стават всички  тези  човешки неща.

превод: Константин Константинов



Тагове:   идоли,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13739663
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930