Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2015 20:08 - ЕВАНГЕЛСКИ РЪКОПИС ОТ ПЪРВИ ВЕК ОТКРИТ В МАСКА НА МУМИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://dveri.bg/9dfau

image
   

 

Евангелски ръкопис от първи век открит в маска на мумия
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 13 
PoorBest  Неделя, 08 Февруари 2015 21:44 Автор: Невяна Ризова

imageВ началото на 2015 г. на уебсайта за научни новини Livescienceизлезе съобщение, че в маска на египетска мумия е открит фрагмент от Евангелие според Марк. Учените, открили ръкописа, твърдят, че папирусният фрагмент е написан в 1 в. Ако датирането на текста бъде потвърдено, това ще се окаже най-древният ръкопис на евангелски текст, намиран досега.

Текстът е написан върху лист папирус, впоследствие използван повторно за направата на маска върху мумия. Маските на фараоните са били изработвани от злато, но за обикновените хора са се използвали маски от напластени, слепени с лепило папирусни листове, върху които е било изрисувано лицето на покойника. Поради високата цена на папирусите, изписани вече папирусни листове често били използвани повторно.

Откриването на евангелския фрагмент е станало възможно благодарение на разработена в последните години техника за разлепване на папирусни маски. Методът позволява лепилото от маската да бъде разтворено, без това да поврежда мастилото върху папируса. Евангелският ръкопис е част от стотици древни текстове, върху които работи екип от около 36 учени начело с Крейг Еванс, професор по Новозаветни изследвания в баптисткия „Акадия Дивинити Колидж”, Нова Скотия, Канада. Проф. Еванс е автор и редактор на повече от 50 книги и стотици статии в областта на новозаветната текстова критика, библейската археология, историческия Христос, ръкописите от Мъртво море и др. Изнасял е лекции в Кеймбридж, Оксфорд, Йейл и др. Хабилитирал се е в университета „Кароли Гаспар” на Реформатската църква в Будапеща, Унгария, член е на световното Дружество за новозаветни изследвания. Сега учените от неговия екип са насочили вниманието си към анализиране на текстовете, свалени от папирусни маски, за да определят колко дълго те са били съхранявани преди да бъдат изхвърлени или употребени повторно. Според тях има основания да се твърди, че в повечето случаи оригиналите и техните най-ранни копия са били в обръщение поне 100 години, а понякога дори и 200.

„Ние разкриваме древни документи от първи, втори и трети век. Не само християнски, не само библейски, но и класически гръцки текстове, документи, различни светски и лични писма”, казва проф. Еванс. Документите съдържат също философски текстове и текстове на гръцкия поет Омир. Някои от писмата и документите имат дати, което е спомогнало при  датирането на  открития евангелския ръкопис.

Информацията за самия евангелски фрагмент е много оскъдна, тъй като учените са подписали споразумение за поверителност и не могат да разкриват подробности преди официалното публикуване на текста, което се очаква по-късно тази година. Това изискване е наложено от собствениците на маските – университети, музеи и др., които запазват правата върху разкритите текстове. Единствената причина за публичното изявление на проф. Еванс е, че през 2012 г. изтича информация от член на екипа, което предизвиква спекулации относно метода за датиране на папируса. Проф. Еванс разяснява, че древният фрагмент е датиран чрез комплексно използване на датирането с въглерод 14, изследване на почерка и проучване на другите документи, намерени заедно с Евангелието. След обобщаване на резултатите учените са заключили, че текстът е написан преди 90-та година на 1 в. Според проф. Еванс евангелският фрагмент, макар и малък, може да даде сведения за това, как Евангелието според Марк се е променило през времето.

Методът, използван за разкриване на ръкописи върху папируси чрез разопаковане на маските, предизвиква дебати. Археолози и историци поставят под въпрос, доколко е уместно да се разрушават маски на мумии, за да се разкрият древни текстове. Проф. Еванс обаче подчертава, че не би подложил на разрушение нито един експонат с музейно качество. По негови данни от една единствена маска излизат няколко дузини, а понякога и повече нови текстове. Когато изследването приключи, екипът ще разполага със стотици, ако не и хиляди папируси.

Не ни остава друго, освен да чакаме с нетърпение официалното публикуване на разкрития евангелски фрагмент и информацията относно изследването му. При цялата секретност, с която е забулена работата на екипа, може да се окажем свидетели на откриването на първия автограф на евангелски текст.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13710594
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031