Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2015 15:53 - МАГДА ТАШЕВА ЗА БЕЗПЛАТНОТО САНИРАНЕ ...
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
2



    Магда Ташева 3 часа · Sofia · Редактирано ·   

Получих въпрос от граждани във връзка с капана "сдружение на собствениците в многофамилни сгради", което им се предлага от Борисов (и Лиляна Павлова, в частност) уж с обещанието, че правителството ще санира блока безплатно. Сдружението, т.е. фирмата, която е юридическо лице с нестопанска цел, естествено, може да бъде и ще бъде фалирано (това е и целта на стръвта "безплатано саниране"), а апартаментите на хората - разпродадени от частен съдебен изпълнител. Понеже чл. 33 от Конституцията заявява, че жилището е неприкосновено, Законът за управление на етажна собственост (ЗУЕС) заобикаля тази конституционна норма, като нарича жилищата ни "самостоятелни обекти"! 
Въпросът, който получих от заинтересовани граждани, е следният: "Защо да не регистрираме сдружение, за да получим безплатното саниране, а веднага след като то завърши, ще разпуснем сдружението (фирмата)?"
ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ, НЯМАТЕ ПРАВО! Противоконституционният ЗУЕС е предвидил тази хитринка и я е обезсилил в своя ЧЛЕН 30, който гласи, че никой няма право да напусне сдружението, нито да иска прекратяването му докато не изтече гаранционният срок на санирането, но не по-рано от 5 години след приключване на санирането. Ето какво гласи член 30 от ЗУЕС:

Прехвърляне и прекратяване на членство в сдружението
Чл. 30. (1) При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик не може да прекрати членството си в сдружението при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии или собствени средства за обновяване на сградата или части от нея.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Членството в сдружението може да се прекрати след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта по ал. 2, но не по-рано от 5 години от приключването им. Членството се прекратява след подаване на писмена декларация с нотариална заверка на подписа до управителния съвет (управителя).
.....

Тоест, ако веднъж сглупите да регистрирате заедно с вашите съседи фирма-етажна собственост, в която апартаментът ви влиза като дялов капитал, нямате никакви надежди да излезете от него. Никой съд няма да признае правото ви да излезете от него, защото сте длъжни да знаете какво гласи законът към момента, в който сте се сдружили във фирма с цел да кандидатствате за проект за саниране на етажната собственост!




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753052
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930