Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2014 06:47 - Татяна Ваксберг: Какво прави патриархът в парламента?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1589 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 http://www.dw.de/какво-прави-патриархът-в-парламента/a-18032016 БЪЛГАРИЯ Какво прави патриархът в парламента?

В понеделник, когато се проведе първото заседание на новото Народно събрание, в пленарната зала се озова и патриарх Неофит. Какво прави там, след като България е светска държава? - пита Татяна Ваксберг в коментара си.

image

България изглежда е намерила изход от политическия безпорядък: ще разчита на Божественото. Разбрахме го в понеделник, когато патриархът за пореден път се озова в светския парламент и получи целувки по ръцете. И дори по бузите. Присъствието му в Народното събрание е, меко казано, необяснимо - България е светска държава, в която църквата води свободен живот, встрани от политическия. И обратното - политическият живот няма никаква връзка с религията. От гледна точка на закона, България се управлява от народа като единствен суверен. За разлика от теокрациите, в които управлението е преотстъпено на Божественото.

Необясним феномен

Какво всъщност прави патриархът в българския парламент, е въпрос, който упорито не намира трибуна. В редките случаи, когато е бил обсъждан, политическата му същност е била затрупвана с религиозни аргументи или измествана от исторически реминисценции.

Най-разпространената версия гласи следното: след края на Втората световна война комунистическият режим въвежда атеизма като част от официалната идеология, убива лидерите на църквата, забранява религията и с всичко това допринася за бездуховността на обществото. С падането на комунизма се ражда възможността тази историческа несправедливост да бъде поправена. Това се случва през 2001-ва - първата година, в която църквата (тогава в лицето на патриарх Максим) влезе в пленарната зала, а държавата (тогава в лицето на премиера Сакскобургготски) се закле не само в светски текст (Конституцията), но и в религиозен (Библията). От 2001 година насам патриархът неизменно присъства в пленарната зала, когато се заклеват министри и депутати.

Въпреки цялата историческа обяснимост на този феномен, липсва един фундаментален аргумент: политическата състоятелност. Десакрализирането на държавното управление е неотменима съставка на съвременните демокрации. Алтернативата би ни отвела до Иран. Този пример може и да изглежда краен на фона на редица демокрации, като американската например, където е обичайно държавниците да се заклеват в свещена книга. Но при общност, която по правило не умее да проблематизира адекватно събитията, бързо и неусетно се стига до крайности.

image

Патриарх Неофит на първото заседание на новото Народно събрание

Българският опит с навлизането на патриарха в пленарната зала сочи, че въпросът „защо“ е най-пренебрегваният в дискусиите по темата. През 2001 година църквата се озова в парламента в качеството си на същото това чудо, което царят символизираше в политиката. Името „Симеон“ беше равнозначно на магическо решаване на проблемите (“за 800 дни“), предпросвещенско доверие в тайнството и безотчетността на управлението (“ще научите, когато му дойде времето“) и предкомунистически чар на царските обноски, протокол и ежедневие. В това кукленско стопанство църквата беше нещо средно между битов атрибут и племенно знаме с извезания на него герб: „Бог, Цар, Отечество“.

Въпрос, който никой не задава

Нещата се усложниха още повече, когато царят се оказа гол, а църквата си остана в парламента. И вече посвещаваше в управлението не само бивши царе, но и бивши комунисти и бивши гангстери. Игнорирането на този феномен доведе в крайна сметка дотам, че политиците трябваше много да внимават дали се отнасят „правилно” със съответното духовно лице. Така например Лютви Местан се оказа „виновен“ за това, че заобиколил патриарха в пленарната зала, а Меглена Кунева бе разкритикувана заради това, че неуместно го поздравила. Обстоятелството, че същинският неуместен елемент е самото присъствие на патриарха в пленарната зала, изобщо не беше обсъждано.

image

Татяна Ваксберг

Въпросът с нарушаването на светскостта отсъства изцяло в българската публичност. В най-добрия случай го заместват други въпроси - например такива, които третират религиозното многообразие. Защо пускаме патриарх в пленарната зала, но не и мюфтия, да речем? В какъв свещен текст би се заклел един мюсюлманин или евреин, например, ако избирателят им гласува доверие да управляват? Не дискриминираме ли една религия за сметка на друга? Тези въпроси изместват фокуса - и нищо повече. В пленарната зала няма място нито за мюфтии и равини, нито за православни патриарси. Единствената връзка на парламента с религията е задачата му да ѝ осигурява свобода на съществуването и развитието, както и ненакърнимост на правото да бъде изповядвана. Други връзки не са уместни, поне не в светските държави.  
   

МОЙ КОМЕНТАР:  
            Ако не са били християните да спасят предците й от концлагерите, нямаше да я има тази неблагодарна и сляпа за истината жена. Не е ли бил митрополит Кирил, застанал пред влака, пълен с евреи в Пловдив?! А другите защитници от този милостив християнски народ?!  Не е ли видна деградацията, която убива българският народ, отделен от Бога?! Откъде се поддържа агонията му, откъде...?!
 





 




Гласувай:
4



1. lyubomircholakov - Агонията му се поддържа от такива ...
01.11.2014 07:24
Агонията му се поддържа от такива като въпросната персона, която, впрочем, по етно-религиозен произход, нито е българка, нито християнка - така, че за себе си е напълно права. Докато българите не се научат, че не могат да бъдат абстрактни хора "над" такива проблеми, а трябва да се самоидентифицират и да заемат позиция, вече знаейки и съзнавайки какви са като религия - така ще бъде.
цитирай
2. podvodni - Евреина винаги ще те смята за враг, ...
01.11.2014 10:03
Евреина винаги ще те смята за враг, роб и длъжен нему, даже и да му спасиш живота рискувайки своят.
Неблагодари и подли същества.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13743698
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930