Рецептата е много проста. Просто трябва да се подготви паста направена от куркума и вода и да се държи в хладилника. След това всеки ден си приготвяте напитка чрез нагряване на чаша мляко, добавяне на пастата от куркума, разбърква се с някакъв подсладител, добавя се масло от сладък бадем за смазване на ставите, а също и за по-добро усвояване на мастноразтворимите съставки и, ако искате, можете да поръсите с щипка канела. Това е вашата напитка – само загрявате млякото и бъркате. Ако добавите мед за подслаждане, има страхотен вкус! Не можете да усетите горчивината на куркумата, защото не трябва да се слага много от нея. Дъхът на канела я прави почти толкова добра, колкото едно парче от торта в течна форма. Ако искате да опитате тази напитка, ние ви препоръчваме да започнете с малко количество от куркума и след това да го увеличавате, докато достигнете изискванията на вашия вкус. Същото важи и за подсладителя – слагайте според вашия вкус.
Как се прави пастата с куркума:
- 120 мл вода, за предпочитане минерална вода;
- Четвърт чаша куркума на прах – около 60 грама;
- Сложете водата и куркумата в малка тенджера и варете в продължение на около 5 минути, като се разбърква с дървена лъжица. Бъдете внимателни, тъй като куркумата прави петна! Сместа е готова, когато се сгъсти. Изсипете я в стъклен буркан, затворете с неметален капак и поставете в хладилника.
Как се прави златното мляко?
- 240 мл мляко (можете да използвате краве мляко, козе мляко или някакво растително – соево или оризово, ако сте вегани;
- около 1 чаена лъжичка от пастата с куркума;
- 1 чаена лъжичка подсладител (мед, кленов сироп, сироп от агаве или стевия), по ваш вкус;
- половин чаена лъжичка бадемово масло от сладки бадеми или друго студено пресовано масло, например ленено, тиквено или конопено;
- 1 щипка канела на прах, по желание.
За разбъркването – казахме по-горе. Тази напитка – златно мляко трябва да се пие в продължение на най-малко 40 дни, но ако ви харесва можете да продължите и след това, защото няма да ви навреди.
Салмонелата - новият лек срещу рака?
ЛЕК И ПОЛЗОТВОРЕН ДЕН НА ВСИЧКИ БЛОГЕРИ