Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2014 14:12 - Какво представлява т.нар. филакто?
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 484 Коментари: 0 Гласове:
0



  Какво представлява т.нар. филакто?
  • image
  • image
User Rating: imageimageimageimageimage / 15 
PoorBest  Четвъртък, 06 Август 2009 13:52 Автор: Златина Иванова imageВъпрос на Емилия: Здравейте, искам да знам какво е филакто и всичко свързано с него. 

Здравейте, Емилия, филакто е дума с гръцки произход и в основата й е глаголът пазя. Представляват малки памучета, напоени със св. миро или елей от кандилото на гроба на някой светец или чудотворна икона. Във византийската традиция и в Гърция до наши дни се слагат и листенца цветя от Опелото Христово на Разпети петък. Зашива се в парченце плат с църковни мотиви и се носи от някои хора постоянно в дрехите им. Има характер на благословение, което вярващите отнасят със себе си след поклонничесто до някой манастир или друга православна светиня.
Ролята на т.нар. филакто не бива да се надценява. То се е превърнало в обект и на комерческа дейност, която използва суеверието на хората. Православният християнин трябва да знае, че всичко, което вземе със себе си като благословение от някое свято място, може да му "помогне" само ако има лична вяра в Бога. И според вярата му Бог ще му помогне, а не според броя филакто, които носи със себе си. Православната Църква наистина вярва, че материята може да бъде освещавана и носител на благодатта, тъй като Самият Бог прие нашето човешко материално тяло и живя в нашия свят и така освети материята. Но както и най-святата икона може да бъде опорочена от суеверното отношение на хората към нея, тоест, отношението към нея от страна на вярващите да разгневи Бога, вместо да привлече милостта Му, така е и с т.нар. "филакто", с което човешкото суеверие и фантазия могат да свържат десетки безсмислени обичаи. Така че да внимаваме, да не би почитайки Бога и търсейки помощта Му, да почетем повече Неговото творение и да възложим надеждите си на някой предмет, бил той и свят, вместо на Него. Тогава рискуваме Бог да уважи избора ни и да ни остави на грижите на бездушния предмет, вместо на Неговата Бащинска защита. Затова, когато почитаме осветените от Него предмети, нека помним кой е източникът на благодатта и да отправяме молитвите си към Него. Така ще се уподобим на онази кръвотечива жена от Евангелието, която в тълпата тайно се докоснала до дрехите на Спасителя и Христос почувствал "как от Него излязла сила". Тя била изцелена, а Спасителят похвалил вярата й - вяра не в магичната сила на одеждите Му, а в Неговата Святост, която пронизва дори одеждите, изтъкани от човешки ръце.


Тагове:   филакто,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13758355
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930