Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2014 21:47 - Арестуват 17 полицаи на семинар (видео)
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 366 Коментари: 0 Гласове:
1



 http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4137452 Арестуват 17 полицаи на семинар (видео)

Сподели   13.06.2014 18:34; 24 Часа388798 image Този униформен в Бистрица е арестуван за “частни пътни проверки”. От този страничен бизнес може да се докарват и по 5000 лева допълнително на месец.

Цели 17 служители от Магистрална полиция са извикани за заблуда на семинар, за да бъдат арестувани изненадващо накуп за организирана пътна корупция, при която се оказва, че само един от 60 екипа не взема подкупи, защото работи тайно за дирекция “Вътрешна сигурност”.”

Това разкрива в предаването “На прицел” по БНТ разследващият журналист Слави Ангелов, като излъчва за първи път видео от скандалното задържане. На шокиращите кадри се виждат десетки униформени и цивилни полицаи, които са

насядали на дълга

маса с мека

червена покривка -

точно като за провеждане на семинар, но след секунди с тях започват да се държат като с истински престъпници.

В един момент обаче се чува глас на служител от дирекция “Вътрешна сигурност”, който пита: “Тук ли е целият състав?”, и след като се уверява, че в залата не присъства само един полицай, който обаче не работи на пътя, а в канцелария, извиква силно: “Чета имената. Тези, които си чуят имената, стават и отиват до колегите!

Поставят им се

белезници и

отиват в другия

край!”

Полицаите, насядали около масата, и още толкова, застанали прави около тях, са шокирани и не могат да реагират, когато колегите им стават един по един и след като ги закопчаят с белезници, ги извеждат от залата. Човекът от “Вътрешна сигурност” заповядва да се осигурят повече стаи, за да не стоят всички арестувани на едно място и да уеднаквят показанията си. Отношението към арестуваните с нищо не подсказва, че са полицаи. Докато им щракват белезниците, се чува дори реплика на водещия акцията: “Ако ви стяга, обадете се, леко да ви ги разпуснат! Хубаво е, че сте дошли без униформи. Иначе щеше да е още по-срамно.” Той пита колегите си

дали някой не

иска да

свидетелства

срещу останалите

срещу по-лека

присъда

Никой обаче не вдига ръка. С пълна тишина е посрещнат и въпросът на човека от “Вътрешна сигурност”: “Има ли някой от тези, които съм извикал досега, който да не знае за какво го прибираме?!”

 

 

Въпреки че от ареста на групата са минали вече почти 3 години, те все още нямат присъди дори на първа инстанция.

Служители от “Вътрешна сигурност” извеждат един по един общо 17 колеги с белезници на ръцете от залата за семинари.

Всички от групата бяха освободени от ареста много скоро след акцията. На първите заседания в съда стана ясно, че задържаните корумпирани служители са

изнудвали стотици

българи и

чужденци

на пътя,

но прокуратурата има много сериозен проблем в доказването на тезата, че те са организирана престъпна група.

image Свикват пътните полицаи уж на семинар

 

В епизода от поредицата “На прицел” Слави Ангелов интервюира и престъпник, давал пари на много полицаи, който разкрива как униформени от полицейските управления са го пазили, докато е крадял коли и обирал апартаменти. Същият човек, чиято самоличност се пази в тайна, разказва и как бандитите получават системна защита на по-високо ниво в министерството. (Разказа му четете долу.)

В предаването е интервюиран и опитен служител от най-мразената служба в МВР, който разказва какво е да ловиш корумпирани колеги, които са запознати с всички оперативни техники и се пазят много по-добре от престъпниците.

Криминалният психолог Тодор Тодоров, който разреши преди години драмата с банковите заложници в Сливен, пък разказва за първи път

как е отказал

подкуп от 27

хиляди лева, за

да прикрие мъж, поръчал от алчност убийството на богатия си баща в съучастие със сестра си и приятеля ѝ.

 

image Служители от "Вътрешна сигурност" извеждат с белезници 17 от полицаите

 

Бандит: Плащаш и сержантът те пази, докато крадеш кола или обираш жилище

Аз съм човек, който от дълги години се занимава с всичко, от което се изкарват пари, но което е криминално. И съм имал сблъсъци с полицията на почти всякакви нива.

По принцип корупцията в полицията е много голяма. Да не кажа, че цялата полиция е корумпирана, но в повечето случаи има страшна корупция. Най-голямата корупция е на ниво районни. Като почнеш от старшините и стигнеш до някои от началниците. За всяко едно престъпление... ти си преценяваш кой може да ти свърши работа.

Казваш му примерно: Имам да свърша една работа - ти кога си на смяна? Той ти казва:

След два дена съм

нощна, но с тоя,

където съм, не става

Трябва да изчакаш примерно 2-3 дена, другия път съм с другия човек, който става. Ти си преценяваш колко пари ще вземеш - дали е за кола, дали е за каса, или някой да бъде набит, и от това, което ти ще вземеш като пари, преценяваш колко ще му дадеш на него. На ниво районни не са много парите.

Полицаите те пазят. Отиваш примерно на каса, на апартамент. Твоят човек, патрулката, обикаля близо в района, защото, ако стане проблем, тях ги пращат по станцията. Той ти звъни, забавя се и ти изчезваш. А дори и да не се забави, аз имам случай, когато

патрулката дойде

и тя ни изкара

Иначе щеше да стане много лошо. Ако стане вече такава грешка, патрулът да ти помага, тогава парите стават много повече. А те вече си се оправят нагоре с парите, на взводен, на началник, на които искат дават, тебе не те интересува.

Работата по принцип на контингента е да си работи със старшините. Ако има някой проблем, който не може да се реши в районното, тогава вече търсиш началник нагоре. Всеки си има началник, който обича лукса. Така е във всяка една сфера - дали ДДС ще правиш, дали коли ще крадеш, дали апартаменти ще обираш. Всяко районно си има сектор - кражби на коли, кражби на апартаменти, икономически престъпления. В дирекцията на полицията има даже хора, къде вървят и викат: “Аз съм човекът, да знаете, от днеска при мене е всичко.” По някой път тия на високите нива вземат и нищо не вършат, но ти нищо не можеш да направиш.

Един път щом си решил да взимаш, ще взимаш. Не може да играеш и лошия, и добрия. Има случаи, например при МПС-тата, патрулът върти цяла нощ, през деня. Един-два дни засича една и съща кола, която знае, че може да се открадне. Взима адреса, казва ти: Вдругиден сме ние нощна, може да се свърши работата. Като дойде моментът, отиваш, гледаш, патрулът ти прави отцепка, излизаш от техния район и край. Ти я даваш за 6 хиляди лева, на тях им даваш 3 хиляди лева и готово. Те доволни, ти доволен.

Подкупите на

денонощие в София

са страшно много

Няма човек в държавата, който да каже колко са. Цифрите започват от 50 лева за светофар, 20 лева за колан и тръгваме на хиляда, две, три.

За тежки престъпления повечето се страхуват да взимат пари, там трябва да ти е много близък. Примерно знае, че тоя ще загива, ще го бият, ще го счупят, ще умре - и ги е страх в повечето случаи.

Иначе за всичко взимат пари. Само да намериш правилния човек. Преди години мой познат отива на апартамент. Има информация, влиза вътре, взима парите, излиза с един сак и насреща комшията отваря вратата, а той се оказва полицай от районното. И вместо да го арестува на място, му вика: “Какво правиш? На гости ли беше?” “Да, на гости бях”, му отвръща моят познат, а той му казва: “Добре, обади ми се утре.” И на следващия ден отива при него, ето ти 500 лева и готово.

Има случаи, когато ме предупреждават. Обажда ми се по телефона: Ела да се видим -

да знаеш, че утре ще

те ударят. Ставаш и

заминаваш -

на риба, където искаш ходи, само да не си си у вас, да не си в София. Така навсякъде се работи, във всички градове.

На по-високо ниво човекът трябва да ти е много близък. Прави ти разработка. И после всеки, който се интересува от тебе, информацията минава през него. И там са от 5 хиляди лева нагоре. Там е абонамент на месец. Имам фрапиращ случай с кражба на камион. Бивш полицай става крадец. Тръгват с камиона, човекът обаче има джипиес на камиона и вижда къде се движи той. Звъни на 112, оттам пращат патрул и от друго районно се обаждат да спират патрула, защото уж тия били на разработка. Случаят е фрапиращ и е отпреди един месец.

Има хора, които в

полицията са

поставени от

партиите, за да

върви схемата

през тях. Те да взимат парите и да ги разпределят. Има хора, които не са мърдали примерно при 3-4 правителства. И едните партии, и другите знаят, че той е човекът, през когото минават парите.

Ще ти кажа защо никога няма да спре корупцията в полицията. Защото която и партия да дойде на власт, си назначава техни кадри. Те може и да не стават за нищо, но стават за това, за което трябва да са там - да вземат парите, да потулват престъпления.

Най-много пари съм давал - 20 хиляди лева. Неудобство при тези, които взимат, няма. Те са свикнали. Все едно си отиват в районното да си вземат заплатата. От 10 полицаи 7 взимат подкупи.

Купи от M



Тагове:   арест,   на катаджии,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13748669
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930