Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2014 20:28 - СТОТИЦИ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ С АПЕЛ КЪМ ВЛАСТТА
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.02.2014 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://www.vmro.bg/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0/



image
  Стотици българи от Македония с апел към властта

 

24 февруари 2014 

 

 

Декларация, подкрепена от стотици наши сънародници от Македония, с искане за улесняване процедурата за придобиване на българско гражданство е била изпратена до президента, министър-председателя и министъра на правосъдието с молба за съдействие.

 

Няма как да скрием от Вас разочарованието си, че в свободната и демократична наша родина България има институции, хора или политици, които не ни признават за българи и не приемат нас, македонските българи, за част от българския народ, посочват сънародниците ни.

 

Парадоксът, пред който са изправени българите от Македония, Западните покрайнини и Молдова, е необходимостта да се предостави документ, доказващ български произход на родителите на кандидатстващия. Такова изискване не е включено в нормативните документи, а Министерство на правосъдието отказва да приема издадения от българската Държавната агенция за българите в чужбина документ за български произход.

 

Българите в Македония не сме признати от Конституцията на Македония и няма институция или човек, който да ни издаде документ, че сме българи по народност, защото няма законово основание, на което да го направи, а познавайки отношението им към нас - и да има такова, едва ли някой ще го направи, посочват в декларацията си нашите сънародници.

 

Копие от декларацията бе адресирано и до председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, председателя на БАН проф. Стефан Воденичаров и председателя на Македонски научен институт проф. Трендафил Митев.

 

Целия текст на апела може да прочетете тук:

 

 

 

 

ДО

 

 

 

 

 

 

 

ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ

 

 

 

    РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ  

 

 

 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА Р БЪЛГАРИЯ

 

 

 

ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ

 

 

 

ЗАМ.МИНИСТЪР-ПРЕТСЕДАТЕЛ И

 

 

 

 МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО

 

 

 

ЗИНАИДА ЗЛАТАНОВА

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА БАН

 

 

 

ПРОФ. СТЕФАН ВОДЕНИЧАРОВ

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА МНИ

 

 

 

ПРОФ.ТРЕНДАФИЛ МИТЕВ

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВМРО

 

 

 

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ

 

 

 

 

Уважаеми,

 

Пишем Ви това писмо от името на българската общност в Македония по повод възникнал проблем на сънародниците ни при получаване на българско гражданство. Както сигурно знаете след приемането на Закона за българско гражданство през 1998 г. голяма част от българите, живеещи извън границите на България, решиха да възстановят българското си гражданство, което са имали техните бащи и майки. Повече от 15 години този процес се развиваше и усилваше. Благодарение на това днес доста голяма част от българите, живеещи конкретно в Македония, имат българско гражданство. Българското гражданство за нас е въпрос на чест и удовлетворение, че България ни припознава като част от българския народ.

 

Както сигурно Ви е известно, в последните няколко години българите в Македония създадоха и своите организации, които да защитават правата им в Македония и активно да се борят за поправянето на една историческа несправедливост. Сигурно знаете, че тази битка е изключително неравнопоставена и нашите противници доста често използват нерегламентирани методи, за да се саморазправят с нас. Много наши сънародници платиха висока цена за българщина си, минавайки през затворите, губейки работата си и търпейки всекидневен тормоз, само и единствено защото те, техните предци и наследници са били и са българи.

 

До голяма степен свикнахме с това, че в Македония никой и по никакъв начин няма да позволи да живеем спокойно и да се наричаме българи. Приехме съдбата си, че сме обречени постоянно да доказваме българския си произход, този на децата и предците ни. Но това не ни отказва, даже допълнително ни мотивира.

 

Но няма как да скрием от Вас разочарованието си, че в свободната и демократична наша родина България има институции, хора или политици, които не ни признават за българи и не приемат нас, македонските българи, за част от българския народ.

 

Както сигурно знаете, в момента имаме много сериозен проблем по отношение процедурата за получаване на българско гражданство. Министерството на правосъдието изисква от нас допълнителни документи, с които да докажем българския си произход, въпреки че всеки един кандидат има приложено в преписката си удостоверение за български произход, издадено по надлежния начин от ДАБЧ. Изисква се от нас да предоставим документ, с който да докажем, че сме имали възходящ българин, т.е. че нашите баби и дядовци са били българи.

 

След като Македония остана извън пределите на България окончателно, първото, което направи сръбската власт, бе да унищожи всичко българско. Бяха взривени хиляди български паметници в Македония, архивите бяха или изнесени в Белград, или унищожени. За наше огромно съжаление ние днес няма от къде да вземем автентични документи за дядовците и бабите ни.

 

Знаете, че ние, българите в Македония, не сме признати от Конституцията на Македония и няма институция или човек, който да ни издаде документ, че сме българи по народност, защото няма законово основание, на което да го направи, а познавайки отношението им към нас - и да има такова, едва ли някой ще го направи.

 

Обръщаме се с молба към Вас за съдействие и за намиране на решение за нашия проблем.

 

Благодарим Ви предварително!

Да живее България и българщината в Македония!

Галерия на части от подписката можете да видите тук.

Повече по темата можете да прочетете в рубриката 

„Българите по света".





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13750804
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930