Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 16:04 - ЗА ДАНЪЦИТЕ, ПЛАЩАНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ НА ТУРЦИТЕ ПРЕЗ РОБСТВОТО
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 4692 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.02.2014 16:22


Божидар Димитров Стоянов:

В отговор на Явор Никифоров:
А до кога продължава турския икономически гнет? Знам, че в началото "гяурите" сме плащали над 10 вида данъци (които мюсюлманите, разбира се, не са плащали). Като например данък, че младежа е ерген; че живее с родителите си; и дори данък за това, че плащаш данък на бея. Може ли грубо да се пресметне икономическата щета от турското робство? (За геноцида, вредата върху генофонда и "пропуснатите ползи" изобщо да не говориме).

ОТГОВОР: Данъчната система на османската империя не е най-страшното нещо което ни се е случило след загубата на държавността ни. Като цяло османците прекопират данъчната система на Византия и средновековна България, а ергенски данък в България имаше до преди двадесетина години. Разбира се има и нововъведения т.нар. поголовен данък (джизие) и бедел (военния данък) вземан от българите-християни които не ходят войници. Но около 2/3 от българския народ не плаща никакви данъци освен джизие, тъй като е натоварен с т.нар. военни задължения, те са или охрана на проходи и пътища, пряко участие във войните като отряди съпровождащи османската армия в походите й към Европа и воюващи в качеството си на технически части – сапьори, строители на пътища и мостове, охрана на обозите и т.н. Други са градски и селски жители които са в границите на т.нар. лични султански владения хасове, които плащат един данък на султана и за да могат да развиват доходоносна дейност в селищата им не е позволено да се населват мюсюлмани, тъй като те тормозят християните и намаляват по този начин доходността за султанската хазна. Данъците са тежки, но българите знаят как да укриват продукция, така че да бъде облагана с данък по-малка част от произведената. Това е описано много добре от Захари Стоянов и от други възрожденци. Най-тежкия данък (кръвния данък) го проваляме твърде рано (той е отменен 1632 г. чрез корупция), корумпираме турските чиновници събирачи на данъци (бустанбашии) като срещу 1-2 златни лири им предаваме купени от овдовели туркини и циганки мъжки деца. В Истанбул констатират по процента на обрязаните деца още от 1570 г., че те стигат до 30-40, 50 и накрая 95 на 100 от събраните чрез този данък деца. Напразни са усилията на султаните чрез наказване с мъчителна смърт на корумпираните бустанбашии обикновено ги набучват на кол или ги закачат на чингел, смъртта идва едва след 2-3 дни при жестоки мъки. Но всепобеждаващата българска корупция побеждава през 1632 данъка да бъде отменен. Затова и днес изпитвам недоверие, че корупцията у нас може да бъде победена, както виждаме дори с жестоки наказания склонността на българина да корумпира побеждава дори турските султани та камо ли днес. За генофонда след малко, излезе ми работа.


Божидар Димитров Стоянов:

В отговор на Явор Никифоров:
Големите поражения са върху числеността на българския народ и отрязване на перспективите за увеличаването му. При завоюването му българския народ е около 2 млн. в етническото си землище което обхваща териториите на дн. Източна Сърбия, Македония, голяма част от Албания, Влахия, Молдова, Мизия и Добруджа и Тракия. По същото време Великобритания е около 1,5 млн. души, днес е 60 млн. души излъчила е милионни преселници в САЩ, Канада, Южна Африка, Австралия. Докато българите заедно с икономическите емигранти и историческата диаспора в околните държави не са повече от 10-12 млн. души. Дори само от този факт си личи какво сме загубили.
Как са станали загубите и как сме били лишени до 1878 г. от възможностите за демографско развитие. Обикновено се смята, че най-тежките загуби са от потурчване. Моите изследвания показаха, че загубите от погърчване, сърбизиране, поалбанчване, румънизиране и русифициране са далеч по-големи. Приемането на исляма особено от целия региони не води до дебългаризация. Хората в тези региони и днес знаят само български език и лека по-лека българската им същност през последните 150 г. обхваща все по-голяма част от това население. Този процес продължава и днес десетки хиляди не само запазиха българските си имена след 1980 г., но и приеха християнство. Потурчили са се само хората депортирани в Мала Азия през ХV в. и градски жители приемащи поединично исляма. В замяна това в граничещите с гръцкия, сръбски, албанския, румънски и руския народ земи българите постепенно стават част от тези народности, причината е, че те запазват някои институции Вселенската патриаршия, Сръбската патриаршия, Румънската и руската църкви, които дори без особен натиск приобщават това население към народностите които представляват. Дори Паисий е усетил погърчването и посърбяването, като по-голяма опасност за българския народ от колкото самата турска власт. Ако с турците ни спасява рязката граница между исляма и християнството непозволяваща дори смесени бракове, то в граничните области смесените бракове са нещо нормално и децата обучавани в съотвените църкви на съответния език лесно и бързо стават руси, румънци, гърци и т.н. Резултат от всичко това е, че цели пет века българския народ се движи между 1.5 и 2 млн. души, като етническото му землище постепенно се стеснява. От нея последователно отпадат Източна Албания и Косово с незначителни оцелели и днес острови (Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора) Белград, Браничево и Срем както и Поморавието, Влашко и Молдова, Северна Гърция, Одринска Тракия и Беломорието. Разбира се с оцелели и до днес тук там семейства в почти всяко селище, но при вече преобладаващо гръцко, албанско, сръбско, румънско, руско и украинско население. Липсата на лостове които поддържат народността в течение на пет века (държавност, църква и училища) довеждат до това че при освобождението българите вместо 60-80 млн. са само 2, 5 млн. в оцелелите Мизия, Тракия и Македония. За мене това е най-голямата загуба от турското робство, тя ни изкара за винаги от списъка Великите европейски сили и от субект ни превърна дори при вече възстановена държавност в обект на историята. 





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752335
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930