Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 15:44 - ЛЪВЪТ В ГЕРБА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 486 Коментари: 0 Гласове:
0




Божидар Димитров Стоянов:

В отговор на Dimitar Genchev: Извинете ме, че ви притеснявам, но имам един въпрос и с ваше разрешение ще ви цитирам, ако отговорите. Въпросът е - как така стана, че от една конска опашка в гербовете на почти цяла България има лъв? Аз съм Димитър Генчев от "Стандарт", който сбърка вашия номер, докато бяхте министър.

ОТГОВОР: От ХV в. нататък в Западна Европа започват да излизат книги с гербове на всички държави и провинции. Вече съм писал, че България за западняците съществува, тъй като е подчинена от турците без съгласието на българския народ. За да представят герба на България Западна Европа ползуват това което имат. А имат морски и военни карти от ХІV век на които над Търново се вее знаме с личния герб на Шишмановци – три лъва. А вероятно са виждали и монети на Иван Шишман с лъв на едната страна. Тези лични гербове те приемат за герб на България. Нашите стематографи (Петър Богдан ХVІІ век и Христофор Жефарович ХVІІІ век) познавайки тези стематографии също рисуват гербове на България с лъв в щита, от там и възрожденците в ХІХ век приемат лъва за българския символ. Но истината е, че България до ХІV век няма герб, а един герб на последната династия става герб на България.
Не бива да се сравняват царете един с друг. Това ми прилича на вечния въпрос „Кой е по велик – Ботев или Левски”. Всеки цар действува в различни политически, икономически, демографска, военна и геополитическа ситуация.


Станчо Калпазанчо Ех, да можехме като народ да разберем, че именно постоянното сравнение е една от главните съставки на отровата, която ни разяжда отвътре досега и четвърти лъв да сме добавили към герба..



Митко Димитров
Всеки път научавам все нови и нови неща благодаря ти професоре



Любомир Минков
Малко хора знаят че до 10-ти век на Балканският полустров е имало лъвове!!!Да,точно лъвове и самите животни са живеели доста добре тука!!Климата го е позволявал а и също така, изобилието на дивеч.Така ,че моята теория е ,че няма нищо странно да си имаме и лъвове на герба.


Тагове:   България,   лъвът,   в герба,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13744368
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930