Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2014 15:57 - Доц. Иво Христов: Украйна е червената линия, зад която Русия не може да отстъпва
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.02.2014 15:58


komentator.bg/dots-ivo-hristov-ukrajna-e-chervenata-liniya-zad-koyato-rusiya-ne-mozhe-da-otstapva/http://komentator.bg/dots-ivo-hristov-ukrajna-e-chervenata-liniya-zad-koyato-rusiya-ne-mozhe-da-otstapva/


Доц. Иво Христов: Украйна е червената линия, зад която Русия не може да отстъпва

Без Киев няма Евразийски съюз, казва социологът

http://komentator.bg/dots-ivo-hristov-ukrajna-e-chervenata-liniya-zad-koyato-rusiya-ne-mozhe-da-otstap

Интервю на Иглика Горанова :

Г-н Христов, Украйна дефакто е в гражданска война. Защо се стигна до тук?

Някой тласка страната към гражданска война. Но за да се разберат събитията в Украйна, трябва да се видят пружините на събитията. Става въпрос за руско-американски сблъсък, осъществяван на украински терен. Ударът срещу Украйна всъщност е удар срещу плана на Владимир Путин за реинтеграция на бившото съветско пространство. В тези опити Украйна играе ключова роля. Без Украйна няма Евразийски съюз, нито някаква нова модификация на Русия като геополитически играч. Украйна е изключително важна за Русия освен като икономически ресурс , като геополитическо поле и като демографски ресурс. Това е страната с над 45 милиона население, от което половина са етнически руснаци. Украйна играе ключова роля в руските планове за превъоръжаване, тъй като в Днепропетровск се намират едни от заводите за производство на балистични ракети. Украйна е изключително важна и от гледна точка на кооперацията на руски предприятия от съветската ера, които биха спестили ресурси за възраждане или реанимация на производство на високотехнологични изделия. Присъединяването на Украйна към Евразийския съюз не е просто желателно, а е задължително. Без Украйна този съюз не може да функционира пълноценно. Ето защо ударът е насочен към Украйна.

Ще се намеси ли Русия?

Моментът не е избран случайно. В момента Русия е с вързани ръце и не може да реагира бързо, силово и адекватно поради провеждане на зимната олимпиада в Сочи. Ако го направи, това би се отразило негативно върху нейния имидж. Когато говоря за тази ситуация, разбира се, не казвам, че Америка участва директно в събитията, но тя използва своята геополитическа клиентела там. Това са западно украинските националисти, както и така наречената украинска опозиция начело с Виталий Кличко и Арсений Яценюк. Във втория ред на манипулаторите на тази опозиция е Полша, която вижда шанс за нов ренесанс на геополитическата си роля – от Балтийско до Черно море. Зад нея стои Германия, която би инкасирала огромни ползи от едно поглъщане на украинските ресурси. Нека кажа за вашите читатели, че мечтата на Германия от Третия райх е да заграби Украйна и тази жажда изяде главата на Хитлер, който загуби Втората световна война на Източния фронт, защото отклони силите от Москва в посока на Украйна през лятото на 1941 година.
Зад всички тези държави, които изброих, стои, разбира се, САЩ, които направляват целия този процес.

Как ще участва Европа в цялата тази ситуация? С каква позиция?

Европа е от едната страна на фронтовата линия, защото вече става въпрос за война. Нещата еволюират във военновременно измерение и трябва да се очертаят фронтовете, страните, враговете, съюзниците. Това е повече от ясно. Европа има двулична позиция. От една страна тя има нужда от ресурсите на Русия, а от друга – не иска да допусне Русия да играе съответната геополитическа роля и оттук нейната позиция непрекъснато лъкатуши между Америка и Русия в полза на Америка. Европа показа, че не може да бъде самостоятелен геополитически играч, да играе в полза на своя интерес, който да е различен от този на двете супер сили – Америка и Русия. Та този прочит на събитията означава, че най-големи ползи от конфликта, който очевидно назрява, ще инкасират Съединените щати, ако нещата отидат да гореща фаза, не дай си Боже. Всъщност замисълът на операцията „Украйна 2014“ е да бъде създадено такова широкомащабно огнище на напрежение, което ще скове силите и ще създаде ред проблеми за Русия. Един конфликт с ниска или средна интензивност в Украйна ще отклони интересът на Русия от други важни геополитически точки – Сирия например, ще блокира засилващите се процеси на интеграция в бившото съветско пространство и ще генерира каскада от проблеми за управляващия екип в Москва.

Може ли да се избегне тази гореща фаза?

Възможно е , ако се отиде на някакво геополитическо разбирателство между Русия и САЩ, но кога, под каква форма и как не мога да кажа. Другият изход означава директна война в модерния смисъл на думата. Украйна е червената линия, зад която Русия не може да отстъпва. Това е повече от ясно и тези, които започнаха тази игра, много добре знаят защо го правят и с каква цел. Всичко останало са второстепенни въпроси. Но аз си мисля, че сегашният управленски екип в Русия няма да се отстъпи – ще се търсят възможности колкото се може повече Украйна да пребивава в това неопределено междинно състояние между Изтока и Запада, докато Русия събере съответните ресурси. 


Тагове:   САЩ,   Русия,   Европа,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13758766
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930