Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2014 21:20 - Съюзът на съдиите смята за недопустимо поведението на демонстрантите в Пловдив
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



Съюзът на съдиите смята за недопустимо поведението на демонстрантите в Пловдив
Съдиите призовават и Висшия съдебен съвет да излезе с декларация в тяхна защита и отстояване на тяхната независимост
България Съд 17 февруари 2014


http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/syiuzyt-na-sydiite-osydi-demonstraciite-v-plovdiv-6005650


Съюзът на съдиите (ССБ) осъди уличните демонстрации в Пловдив от петък миналата седмица, когато беше гледано делото за собствеността на Куршум джамия т.нар. вакъфски имоти.

Според организацията на съдиите поведението на излезлите на улицата е било напълно недопустимо.

"Считаме за напълно недопустим натиска, който се упражнява върху съда, разглеждащ спора между Мюсюлманското изповедание в България и община Карлово“, се казва в писмо на ССБ заради събитията в Пловдив от 14.02.2014 г.

"Не оспорваме конституционно гарантираните права на гражданите на град Карлово свободно да изразяват мнението си за собствеността на "Куршум джамия", включително чрез мирно събрание или манифестация. Считаме обаче за напълно недопустим натиска, който се упражнява върху съда, разглеждащ спора между Мюсюлманското изповедание в България и община Карлово", се казва в него.

В края на становището си, те посочват, че им е известно, че спорове за собственост върху джамии и други имоти, за които Мюсюлманското изповедание има претенции, се разглеждат в много съдилища в страната.

"Всеки казус е различен, защото освен цитираните международни договори и закони, приложение имат и други закони, приети в периода 1909-2002 г. Подлежат на установяване и множество други факти, които имат значение за решенията на съда", казват от организацията на съдиите.

От съюза припомнят, че съдът трябва да произнася решението си при отсъствието на какъвто и да е било натиск, какъвто са представлявали проявите на демонстрантите.

Съдиите призовават и Висшия съдебен съвет да излезе с декларация в тяхна защита и отстояване на тяхната независимост.

В становището се посочва още, че именно ВСС не трябва да допуска решения на съда да стават повод за реализиране на политически или икономически цели, а още по-малко и за създаване на етническо напрежение.

"Съюзът на съдиите в България намира, че е крайно наложително и Висшият съдебен съвет най-после да излезе с категорично принципно становище в защита на независимостта на съда. Напомняме, че съгласно утвърдените европейски стандарти, основното предназначение на съдебните съвети е да отстояват независимостта на съдиите и да не допускат външно влияние върху правосъдието. Такова становище е особено необходимо в предстоящата предизборна кампания. ВСС е длъжен да не допуска решенията на съда да бъдат използвани за политически или икономически цели и още по-малко за създаване на етническо напрежение между българските граждани", се казва в него. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13753011
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930