Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2014 20:35 - Приказка за толерантността ВИДЕО
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 762 Коментари: 0 Гласове:
1




http://tv7.bg/Фронтова-линия/Видео/Приказка-за-толерантността_l.42_i.10087099.html#.UwEDZkB5iIV 






Християнската вяра не е нещо, което някой ти дава. Тя е усещане, което получаваш още с раждането си. Това е истинската връзка с Бог. До този извод е стигнала 15-годишната Елеонора от град Шипка, която години наред си мечтае да бъде кръстена в църква. Парадоксът е, че първият пък църквата не е искала да допусне в лото си нито нея, нито сестра й. А втория път е поискала за ритуала невъзможна за родителите им сума. За вярата в сърцето и за толерантността към другия е днешната серия на "Фронтова линия".

Елеонора и 8-годишната й сестра Никол са щастливи деца в семейство между турчин и християнка. Алдо и Валя се влюбили съвсем млади и набързо се събрали, въпреки волята на родителите си. За църковен брак и дума не можело да става, а граждански не направили, за да не събират на едно място враждуващите роди. И до ден днешен не съжаляват за решението си и всеки миг се гледат с обожание. Проблемите с родителите отдавна са в миналото, а двамата се радват на прекрасни дъщери. Заедно с майка си Елеонора и Никол от малки посещават църквата, палят свещички и се молят. Дълбоко вярват в силата на Бог и когато някое от животните им се разболее, те се молят за изцелението му пред иконата у дома. Знаят всичко за християнските празници и спазват обичаите. А от баба си са запознати и с мюсюлманските традиции. Харесват Турция и искат непременно да посетят Истанбул, но смятат, че религията на Аллах не е тяхната.

Преди 7 години майката и бащата опитали за първи път да кръстят децата си. Консултирали се със свещеник, но получили категоричен отказ. Изпроводени били с множество обидни думи и квалификации, попът заявил, че родителите са прелюбодейци, а децата са незаконни. Заради срама и унижението дълго време не пожелали да опитат отново. Преди три години обаче се престрашили и похлопали на вратите на близкия Шипченски манастир. Този път им отговорили, че няма проблем, но за двата ритуала поискали 500 лева. Трудно ни е с парите, аз съм безработна, Алдо е строител. Не се оплакваме, но такава сума не е по силите ни. А ще трябват пари и за нови дрехи, да почерпим след това, каза Валя.

Това е един от най-гневните филми, които съм правил, заяви Мартин Карбовски. По думите ситуацията е парадоксална. Бащата турчин дава възможност на децата сами да изберат религията си. Възпитал ги е в дух на толерантност и вяра в собствените си сили. А служителите на църквата, вместо да се радват, че ще приемат нови души, им отказват и ги обиждат. Карбовски самият организира кръщене на Елеонора и Никол и се възхити на децата, притежаващи вярата на истинския християнин.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13752938
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930