Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2014 23:14 - Лесно ли е да си православен
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
0



Лесно ли е да си православен
 
User Rating:  / 10
PoorBest
 Неделя, 09 Февруари 2014 21:46
 Автор: Иван Димитров

http://dveri.bg/9ax6a

Не е лесно, разбира се. И никой не обещава лесно. Сам Спасителят заявява: „В света скърби ще имате”. И допълва: „Но дерзайте, Аз победих света”. Само че тази Негова победа над света ние трябва да си я придобием, да си я направим и наша с много усилия в личен духовен план. Няма ли ги усилията, Христовата заява си остава неефективна за нас. Защото Той нищо не ни налага. Трябва ние да си го придобием. За това се иска много работа със себе си и „у себе си”, не по улици и площади, по форуми и екрани. Нужна е една трудна работа по проверка и поправка на себе си, на вътрешния си живот, та и външните му прояви да се подобрят, за да ни е малко по-леко на душата и сърцето сега тук, и после – там!

Иначе като се огледа човек наоколо – православни „сергии” колкото щеш! Православие свободно се предлага наляво и надясно, надлъж и нашир, дори на промоция – почти без пари. Но ползата от такива работи е почти никаква.

Един вестник яко защитаваше един зографски монах – ще речеш от православно усърдие, сетне обаче стана рупор на друг, който недолюбва първия, но обича да приказва и да изтъква себе си колко бил кадърен и колко неща е загърбил, за да се посвети на монашеството. Така вестникът си направи православна сергийка, за да увеличи алъш-вериша.

Друг вестник взе усърдно да рекламира подобни на магии действия около открита стара икона в далечен манастир (тук). В крайна сметка отпечатаха хиляди икони във вестника, за да могат хората благочестиво да си завиват всякакви непотребни работи в тия хартиени икони, както обикновено става. Ползата? За нея ще трябва да попитате съответната редакция.

Има и бутикови православни сергии – те са си сложили и крещящи надписи: „Суперправославни!” Понеже засега не им е разрешено да изгарят вярващите, те само яростно линчуват словесно и психически хиляди християни, като ги заливат с мантри от типа на: „Старият стил спасява!”, „Няма благодат в новия стил!”, „Чудесата са само в старостилните църкви!”. Хората не са запознати и им вярват, защото... били светогорци. Пита ли се някой, тия супер-ортодоксални имат ли благословение от манастирските си събори да бракониерстват в чужда духовна нива, като хулят патриарх, синод, свещенство и хвалят само себе си и ортаците си от гръцки старостилни формирования? И нормално ли е зографски монаси да съслужат с български старостилни разколници, които не поменават Българския патриарх?

От друга страна, преди да опънат своите „светогорски” сергии, какви са били тия синковци? Български старостилци (със сигурност някои от тях!)? Български кришнари? Или кой знае какви? Кога станаха светогорци, че и учители, та си осигуриха монопола върху православната вяра?! А и като си присвоиха този монопол, защо не си го пазят като скъпо достояние, като зеницата на окото си, ами са тръгнали да го пласират като амбулантни търговци из епархиите на нещастната ни Татковина? Защо? Може би защото митрополитите си затварят очите, а свещениците не смеят да се обадят – зер, Света Гора е това, ще вземе да ги „банне” владиката! И така страната ни се напълни – сергия до сергия с православен идеологически кич. Вярно е, че са само няколко такива амбулантни търговци, но пък сергиите им навсякъде из страдното Отечество и наистина вредата им е голяма. Иначе прави впечатление, че свестните монаси си стоят в Зограф, не дават и интервюта, ама нали още поетът го е казал, че „свестните у нас счита за луди (продължението го спестяваме)”?!

Не е ли време Светият Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия да си нагледа лозето, дето са го завладели зли лозари? Крайно време е. Защото те „изработват” нещастните българи, пробутват им ерзац-православна книжнина, изповядват ги, наставляват ги, лъжат ги с измислици за злокобни чудеса (вкл. смърт на епископ!), заплашват ги с лишаване от спасение на душите. Човек остава с горчивото усещане, че от Света Гора се цени само „фирмата”, а  не се обръща внимание на истинското съкровище, скрито там. Иначе щеше да е наистина трудно да ги изведеш от мястото, където срещат Бога, а те, ето – бързат да отворят сергия на „външния” православен пазар, спасявайки България.

Наистина, никак не е лесно при такива „съветници” да си православен! Прав е бил старецът Паисий Светогорец, че в наши дни се иска много, много ум, за да се спаси човек.

Бел. ред.: Явлението не е изолирано и не е само в България. Във всички поместни православни църкви има престъпна злоупотреба със светогорския авторитет от хора, които бързат да учителстват, наставляват и изповядват, но не в Света Гора, а извън нея. И без да са усвоили автентичния дух на светогорското монашество рекламират себе си като „атонски монаси”. Вижте повече в материала на Станислав Сенкин [Пазете се: „светогорци”!]. По въпроса за т. нар. „стар стил” вижте седемте части на поредицата от Венцислав Каравълчев „За църковния календар без емоции”: [тук], [тук], [тук], [тук], [тук], [тук] и [тук].




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13748880
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930