Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2014 20:58 - Ататюрк е с български произход
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1277 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02.2014 21:03


 
Ататюрк е с български произход

Автор: Д-р Генчо Камбуров
http://bolgari.net/atatyurk_e_s_bylgarski_proizxod-l-119.html

Българомохамедани са също Митхад паша и Талаат паша

Османската империя е била многонационална държава, в нея са живели 80 народности. Техни представители са били султани, везири, паши, администратори на вилаетите.

Според английското сп. "Ahen Journal of Literature Science" (Лондон, бр. 2544, 1876 г.): "Ние оценяваме броя на българо-мохамеданите (или помаците) на 860 000. души".

Според други автори по това време в българските земи има 575 000 османи (турци) и 920 000 ренегати (българи, сменили християнската вяра с мюсюлманска).

При това положение не е учудващо, че редица българи мохамедани успяват да достигнат най-високи държавни постове.

Например Митхад паша (1822-1884), който през 1881 г. става везир (министър), а през 1876-1877 г. вече е велик везир (министър-председател) на империята.

Българомохамеданинът Талаат паша пък, роден в Одрин, по време на Първата световна война е външен министър на Турция и през 1917 г. е провъзгласен за велик везир.

Най-изненадващото е, че създателят на съвременна светска Турция - Мустафа Кемал Ататюрк, произхожда от българомохамеданско семейство от с. Голо бърдо в Албания.

Физически е бил красавец, със славянски черти - рус, със сини очи. През 1914 г. Мустафа Кемал (тогава още не е Ататюрк) е военен аташе в София. Не случайно го изпращат в България, защото знае майчиния си език.

Посещава много често дома на ген. Стилиан Ковачев, бивш командващ на 4-та българска армия в Балканската война. Младият Мустафа Кемал се влюбва лудо в дъщерята на ген. Ковачев - Димитрина.

Тя отвръща на чувствата му, работата стига до женитба. Обаче русофилът и патриот ген. Ковачев завява: "Аз не давам дъщеря си на турчин".

Разбира се, генералът не е знаел, че Мустафа Кемал е стопроцентов българин, в жилите му тече българска кръв, но е приел като дете ислямската вяра и е турски офицер.

Това ми е разказал внукът на ген. Ковачев - Стилиян Нойков. За много кратко време Мустафа Кемал се оженва, но до края на живота си председателят на Турската република, създадена от него, е обичал дъщерята на ген. Ковачев.

До края на живота си се е отнасял приятелски към България и българите. Ето едно негово признание:

"Спомените, които отнесох от моето кратко пребиваване в България, останаха живи в моята памет и те са за мене скъпи спомени. Чувствата на искрена симпатия към България, които се породиха у мене, съвсем не са угаснали".

"Те са лежали винаги в основата на моята дейност в областта на взаимните отношения между двете страни... Аз се научих да уважавам и ценя България... България не е голяма, но е здрава. Тя има един народ, който притежава ценни качества. Те са залог за нейното бъдеще".

Данните в статията са от книгата "Историческата съдба на помохамеданчените българи", издание на Тракийското дружество от 2008 г.

Турска измислица са официалните данни, че Ататюрк е роден в Солун - там той е бил като офицер, а е роден в с. Голо бърдо. Историческа истина е, че той е българомохамеданин.

Фалшифицирането на истината за Кемал Ататюрк трябва веднаж завинаги да се опровергае и в целия свят да се знае, че създателят на съвременна Турция е българин от мохамеданско семейство. Това е историческата истина.

Авторът е д-р на историческите науки, статията е на "Дума" - П.П.



Комня Стоянова - Турчин робини караше
http://www.youtube.com/watch?v=45fG5k4VGlk




Тагове:   Кемал Ататюрк,


Гласувай:
0



1. christotamarin - Мустафа Кемал по рождение е мюсюлманин..
10.02.2014 13:06
Мустафа Кемал по рождение е мюсюлманин, баща му и майка му също така са мюсюлмани по рождение. Християни може да са били дядовци, баби, прадядовци, прабаби, и т.н., за които не се знае. Мюсюлманите не обичат да си спомнят, че са потомци на християни. В действителност, повечето румелийски турци, какъвто е и Мустафа Кемал, са потомци на ислямизирани българи.

Мустафа Кемал е турчин, никакъв българин не може да бъде. Майка му е мюсюлманка, славяногласна по рождение, от Голо Бърдо. За баща му няма данни да е бил славяногласен. Мустафа Кемал е знаел български може би от майка си, от солунските сокаци, или пък от битолските сокаци. Той е завършил средното си образование в Битоля.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13744924
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930