Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2014 13:26 - Божидар Димитров за гагаузите
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1618 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Божидар Димитров Стоянов


В отговор на Dimitar Samardzhiev: Добро утро, професоре! 02/02 в Гагаузия на референдум гласуваха за отделяне на автономната република от Молдова при условие, че Молдова и Румъния се обединят. Гагаузите са православни и се считат официално за тюркска етногрупа. Имам познати сред гагаузите и те говорят на български. Аз винаги съм ги считал за част от българската история. Кажете , моля, какви са връзките на гагаузите с българския етнос. Ако няма такъв, какъв е техния произход. Благодаря и лек ден!

 ОТГОВОР:
Гагаузите са си българи. Освен тюркския диалект, който говорят, говорят и български. Президентът им г-н Формузал си е и български гражданин с цялото си семейство.



КОМЕНТАР:

Живко Желев
Д-р Деан Шишманов Извън България (Молдова, Гърция, Украйна, Русия и т.н.), ако не работят, живеят, женят за/сред българи не знаят и не им се налага да знаят български. В България им се налага, затова го знаят. В Румъния е същото, но там говорят на румънски, защото работят и т.н. сред румънци. Останалото е вярно.



Тагове:   гагаузите,


Гласувай:
0



1. christotamarin - Още за гагаузите ..
07.02.2014 17:11
Разбира се, по произход гагаузите са си българи, българи от Добруджа.

През дългите векове под турска власт се случило така, че в Източна България (например на изток от така наречената ятова граница) всички българи от мъжки пол (освен идиотите) трябвало да знаят и турски. Това не бива никого да го очудва. Ето в днешната българска държава всички поданици с турски майчин език (т.е. етнически турци) от мъжки пол знаят държавният език, сиреч български.

Специално в крайният североизток се създала особена ситуация. Там турско-говорещото мюсюлманско население (т.е. етническите турци) били мнозинство и там и жените-християнки (т.е. българките) усвоили турският език, а след това и в българските семейства забравили българският език. Така се появили гагаузите. В днешна България всички граждани от християнско потекло знаят български език на ниво роден език. Това означава, че истински гагаузи в България вече няма - всички са си българи, неотличими от останалите българи. В Румъния (т.е. в Северна Добруджа) гагаузи също така не са останали - там гагаузите са станали румънци. Гагаузи са останали само на съседни територии в Молдова и Украйна (т.е. в Бесарабия).

Във връзка с проблемът за гагаузите, остават да се изяснят два въпроса: (1) Как гагаузите са се озовали в Бесарабия? и (2) Как християните в Добруджа са се озовали сред етнически турци? Тук нямам вече място да отговоря. Ще отговоря при интерес.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13742960
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930