Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2014 07:24 - Проф. Овчаров: В Румъния са намерени руините на замъка на Фружин, наследник на цар Иван Шишман
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 850 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Проф. Овчаров: В Румъния са намерени руините на замъка на Фружин, наследник на цар Иван Шишман
При пътуване в Румъния проф. Овчаров е успял да намеря руините на замъка на Фружин, последната престолнина на български цар от Средновековието
Развлечения  Любопитно  5 февруари 2014,

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/otkriti-sa-ruinite-na-zamyka-na-fruzhin-6004705#.UvKWNWSOV5I.facebook


Установени са руините на замъка на Фружин, наследника на цар Иван Шишман, на територията на днешна Румъния, в областта Банат, съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

Той разказа, че при пътуването си в Румъния е успял да намеря руините на замъка на Фружин, последната, макар и в чужда държава, престолнина на български цар от Средновековието.

В областта Банат, в нейния център Тимишоара, изнесох лекция, която беше поръчана от секретаря на румънския парламент ген. Николай Миркович, свързана с културата на траките и с тази на даките пред българи и академичната област в града.

"Заедно с лекциите, успях да направя важно археологическо наблюдение. Става дума за това, че именно в областта Банат, между градовете Арат и Хунедоара, се намира днешният град Липова. Там, според документите, през 1426 година са били именията на последния български цар, наследникът на цар Иван Шишман – Фружин.

След падането на България под османска власт, той отива в Унгария, но до края на живота си, остава последователен борец за свободата на България. Той вдига и първото голямо въстание през 1408 г. През 1426 г. унгарския крал Сигизмунд му дава това имение и замъка, който е на това място”, обясни проф. Овчаров.

Във връзка с проведената днес пресконференция на тема „Румъния по стъпките на Христо Стоичков и в търсене на последната столица на Средновековна България”, проф. Овчаров посочи: „Малко провокативно кръстих пресконференцията. Става дума за две мои пътувания в района на Румъния през декември и сега на 1 февруари, които са свързани с българските общности на територията на нашата северна съседка. Какво е отношението на Христо Стоичков? През декември бях в областта Банат, населена с компактно българско население. В с. Стар Бешенов преди година и нещо, Христо Стоичков откри чудесен стадион. Това е точно връзката, но моите задачи бяха коренно различни”, каза още той.

 Източник: Агенция "Фокус"   




Гласувай:
0



1. danailvdimitrov - темплиера Овчаров в търсене на теле под вола
06.02.2014 07:42
цялата работа е в това че Фружин е католик и заедно със своите приятели католици от Унгария насила смениха вярата на българите в Банат и Северозападна България. Що не каже самоуважемия професор защо българите в Банат дори и имената си смениха и днес казват че са унгарци-католици от български произход.

А иначе това че румънците са българи от Дакия си го знаем и без него-гнусен масон!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13746144
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930