Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2014 07:07 - Кой управлява в държавите от ЕС
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кой управлява в държавите от ЕС
Леви или десни партии, либерали или широки коалиции са начело на 28-те страни членки

 Невена Мирчева, Людмил Захариев, 04 февруари 2014 12:05, 2378 преглеждания

http://economic.bg/news/27902/1/1/Koj-upravlyava-v-durjavite-ot-ES.html

С наближаването на европейските избори през месец май на 2014 година нараства и интересът към политическата ситуация на Стария континент. Затова Economic.bg представя карта на политическото управление в различните 28 страни-членки на Европейския съюз (ЕС). В картата червеният цвят символизира еднолично или коалиционно управление на социалисти и членове на ПЕС, синият цвят - на формации членки на ЕНП, а жълтият - на либерали, членове на Алианс на либералите и демократите за Европа. В черно са представени коалиционни правителства с леви и десни формации. България също е в черно, тъй като ДПС е член на Алианса на либералите и демократите за Европа, а БСП - на ПЕС. В някои от страните цветът е относителен, защото има широки коалиции на десни или леви партии, както и такива на либерали.

Австрия - управлява коалиция от двете основни партии - Социалдемократи и Народна партия на Австрия. И двете формации са леви. Страната е федерална полупрезидентска република, начело с президент, който се избира от народа за 6 години. Парламентът, който се намира във Виена, е двукамерен. Начело на правителството стои федерален канцлер, който се избира от действащия президент.

Белгия - широко коалиционно правителство с преобладаващо ляво мнозинство. Министър-председателят е издигнат от Социалистическата партия на Белгия, а преговорите за кабинет продължават над година и половина. Сегашното правителство поема официално управлението в края на 2011 година.

България - управляваща коалиция от либерали (ДПС) и социалисти (БСП). Правителството е гласувано и с частичната подкрепа на партия "Атака", която не членува в нито една европейска партия. Министър-председателят Пламен Орешарски е издигнат в края на май 2013 година от левицата.

Франция – На изборите през 2012 г. печели Франсоа Оланд, лидер на социалистическата партия, който съставя правителство.

Кипър е президентска република. Никос Анастасиадис е издигнат от Демократично обединение и е начело на страната от края на февруари 2013 година.

На последните парламентарни избори през 2013 година в Чехия, първа политическа сила е Социал-демократическата партия, която участва в лявоцентристката тройна коалиция.

В Дания управлява лявоцентристка коалиция начело с премиера Хеле Торнинг-Шмит, която в края на миналата седмица бе пред разпад. Социалистическата народна партия на Дания обяви в четвъртък, че ще напусне правителството, но ще продължи да подкрепя управляваща коалиция. Партията на социалистите, която е в противоречие със своите коалиционни партньори заради икономическата политика, напусна след вътрешно разделени относно плана на правителството да продаде дял в държавната енергийна група DONG Energy на група инвеститори начело с Goldman Sachs.

Швеция – широка коалиция от 4 партии. Последните избори са от 2010 г.. Две от управляващите партии са част от ЕНП, а другите две от либералите в Европа.

Естония - Реформистко правителство, начело с Андрус Ансип, който е издигнат от Естонската реформаторска партия. Преди това той е член на естонската комунистическа партия от 1986 до 1991 година. Реформаторите са член на Европейските либерали и демократи, като ДПС.

Финландия – управлява Партия Национална Kоалиция, спечелила изборите през 2011 г. Юрки Катайнен е издигнат за министър-председател през същата година.

Германия – коалиционно правителство от декември 2013 г., начело с канцлера Ангела Меркел. Нейния Консервативен блок /ХДС,ХСС/ сключва широко споразумение със социалистите (ГСДП) за коалиционно управление.

Гърция – Премиерът Андонис Самарас е лидер на Нова демокрация /консервативен либерализъм/ и управлява в коалиция с ПАСОК и Демократична левица.

Унгария – президентска република начело с  Виктор Орбан, избран от Националната консервативна партия /Фидес, Съюз на младите демократи/, плюс християндемократическа народна партия. Последните социологически проучвания, от декември миналата година, сочат ФИДЕС за основен фаворит на следващите избори, като намерения да гласуват за партията са заявили между 47 и 52 процента от анкетираните.

Ирландия– коалиция консерватори Fine Gael заедно с Партията на труда. Президентът Енда Кени е издигнат от двете партии през 2011 година.

Холандия – През 2012 г. изборите печели Либералната партия на Марк Рюте и прави коалиция с партията на труда (ПЕС).

Италия
– коалиция начело с Енрико Летта, наричана още Голямата коалиция – Демократическа партия, Нов център-дясно, партията на Марио Монти и социал-демократи.

Малта – Изборите през 2013 г. печели Лейбъристката партия, а нейният лидер Джоузеф Зускат става премиер.

Испания – от ноември 2011 премиер Мариано Рахой, лидер на Народната партия, член на ЕНП.

Латвия – Управляващата коалиция в Латвия беше сформирана от четири политически сили след оставката на кабинета начело с Валдис Домбровскис в края на 2013 година, който пое политическата отговорност за смъртта на повече от 50 души в резултат на срутване на покрива на търговски център в Рига на 21 ноември. За първи път министър-председател става жена -  Лаймдота Страуюма.

Полша – последните избори през 2011 г. печели управляващата партия Гражданска платформа на Доналд Туск /либерали-ЕНП/. Той управлява в коалиция с Полската народна партия /ЕНП/.

Литва - коалиционно правителство, формирано от партии от лявоцентристкия политически спектър. След преброяване на гласовете от втори тур на изборите, в който се гласуваше мажоритарно в едномандатни окръзи, спечелилите най-голям брой гласове социалдемократи се споразумяха с две други леви партии - Работническата и партията „Ред и справедливост” да образуват правителство. Премиерът на страната е Алгирдас Буткевичиус, който се обяви против мерките за строги бюджетни съкращения и за стимулиране на растежа.

Словения
- Премиер на страната е Аленка Братушек, лидер на "Позитивна Словения", която управлява в коалиция със социладемократите.

Люксембург – На последните избори през 2013 с най-висок изборен резултат е Християн социалистическа народна партия. Въпреки това там управлява широка тройна коалиция от следващите три по ред партии - Социалистическа работническа партия на Люксембург, Демократическата партия и Зелените. Министър председател е Ксавие Бетел от Демократическата партия – член на алианса на демократите и либералите в ЕС.

Португалия – правителствената коалиция, съставена през 2011 година, е от Социалдемократи и Народна партия на Португалия. И двете формации са членове на ЕНП.

Румъния – Управлението е съставено от  3 партии - Социалдемократическата партия, национална либерална партия и консервативната партия.

Словакия – 2012 - С пълно мнозинство управляват социалдемократите - с 83 от 150 места. Формацията е член и на ПЕС.

Великобритания – коалиция на консервативната партия и либералдемократическа партия, която издига начело премиера Деъвид Камерън. Това е и първото споразумение между двете партии в историята на страната.

Хърватска – Страната се присъедини в средата на 2013 година към ЕС и се управлява от коалиция от 4 партии с наименованието "Кукурику" – социалдемократите на Зоран Миланович, Народна партия, Истрианска демократична асамблея и Хърватска партия на пенсионерите.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13754304
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930