Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2014 01:47 - България и Македония – един народ в две държави
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 1447 Коментари: 1 Гласове:
1



България и Македония – един народ в две държави
брой 36
Живот

http://jivotatdnes.bg/index.php?page=article&id=13465

С акад. Григор Велев разговаря Румен Леонидов
(Продължение от миналия брой.)


Трябва да отстояваме националните си интереси на всяка цена, както правят политиците от други свободни и независими държави

- Акад. Велев, как си обяснявате фанатичната омраза на управляващите в Скопие към нас и нашата страна?

- Това е омраза само на политическия елит на Македония, известен като „еничарския корпус”, създаден преди години в различни партийни и други школи. Според специалистите този корпус е от около 30 000 души. Това са внуци на някогашните родоотстъпници, продали съвестта си на сръбската тайна организация „Черна ръка”, която в периода 1900-1913 г. влиза в т.нар. контрачети на сърбите, създадени за борба с ВМРО и Върховния македоно-одрински комитет. Това са предимно бивши служители на сръбската администрация, която е управлявала между 1913 и 1941 г. В Македония тези хора са известни с прозвището „сърбомани”, а след 1945 г. - като „сърбокомунисти”.

- Защо според вас македонските „историчари” обърнаха поглед към античната история на Македония?
- След 1991 г., т.е. след гражданската война в Югославия, Македония се отдели след референдум в самостоятелна държава - нещо, което сърбите не очакваха. В отговор на това решение през 1997 г. Сръбската академия на науките и изкуствата отпечата книгата „Самуилова държава. Обими характер” от Сржан Пириватрич, в която авторът едно към едно доказва, че Самуил е български цар на българската държава. Следващият голям удар македонистите получиха от Института по балканистика на Руската академия на науките. В годишника й черно на бяло пише, че през целия период на Българското възраждане до 1945 г. населението на Македония има български произход. Това е основната причина днешните македонисти да потърсят спасение и опора в античната история.

- Ако до 1991 г. можем да си обясним поведението на българските управници към Македония, защо след 1991 г. демократично избраните правителства на прехода продължиха тази коминтерновска линия на поведение, а повечето български медии предпочитат да премълчават проблема?
- По-голямата част от българските политици след 1989 г. са възпитани в духа и мисленето на Българската комунистическа партия и продължиха по инерция да приемат съществуването на „македонска нация” като невъзвратим процес. В подкрепа на това твърдение е фактът, че редица български културни дейци като Любомир Левчев на висок глас твърдят, че съществуват македонска нация и език, за което получават високи отличия от македонската държава...

- Само липсата на национално възпитание ли е причината?

- Говорим за хора, които поставят партийните интереси над интересите на отечеството. Така се формира групата на безродниците, които не бива да наричаме българи, а българоиди. За тях национална кауза не съществува, те стават проводници на конюнктурни политически интереси и на влиянието на едни или други велики сили. Да не забравяме, че у нас все още има медии, които са под пълен контрол на бивши функционери на БКП и ДС и затова по инерция продължават да пишат и пеят приспивните песни на Комунистическия интернационал. И още нещо, в кой вестник има подготвени журналисти по Македонския въпрос, които да защитават честно и доблестно българската кауза?

- Как оценявате позицията на тримата бивши президенти на  България?
- Аз лично не се изненадах на техните изявления по отношение на отново възникналия Македонски въпрос. Двама от тях отдавна са скъсали с идеята за осъществяване на националната ни кауза – „За духовно обединение на българската нация”. Тяхното поведение говори, че те не могат да проумеят, че ние сме един народ, който живее в две държави, че понятията македонец и българин са синоними, както твърди българският евродепутат г-н Ковачев.

- Как преценявате акта на признаване на македонска държава от България по време на президента Желю Желев и премиера Филип Димитров?
- Това бе една прибързана и недостатъчно обмислена реакция. Твърдението, че признаването на държавата не значи признаване на нацията и езика, се опроверга от живота. Македонската пропаганда  не прави такова разграничение. Наляво и надясно тръби: „Вие ни признахте, а днес хленчите”. Македонистите включват целия пакет - нация, език, държава, история, в това наше признаване на македонската държава. Нека припомним, че Желю Желев си противоречи. Той уж не признава „македонския език”, а предостави книгата си „Фашизмът” да се преведе на „македонски език”. Нещо повече, сам замина за Скопие за представяне на книгата си пак на т.нар. „македонски език”. Това последователна национална политика ли е, водена от нейния президент? Не друг, а той твърди, че обединението на Македония с България през 1941 г. е „жива окупация”, макар че целият народ на Македония посрещна нашата войска като освободители!

- Как ще коментирате изявлението на г-н Първанов, че той лично се е занимавал с Македонския въпрос години наред и че като президент е водил многобройни разговори с македон¬ските първенци, но безрезултатно?
- Сигурно е вярно, но той се е занимавал винаги с този въпрос от позицията на решенията на Коминтерна. Нека не забравяме, че след 1948 г., когато БКП официално „ревизира” политиката си по този въпрос, на България обаче бе наложено табу и всякакви коментари по него бяха забранени. По този начин се подкрепяше негласно предишната партийна политика на поведение. В Македония по това време продължаваше да се води неистова антибългарска кампания. С други думи, по време на управлението на БКП ние негласно подкрепяхме политиката на македонистите, известни още под името „сърбокомунисти”, които активно денацио¬на¬л謬зираха българите в Македония.
По време на десетгодишното му президентство не се случи нищо. Бил се срещал многократно с първите ръководители на Македония. Но какво произлезе от това: не чухме поне веднъж да защити българите в Македония срещу открития терор над тях, съдени и преследвани въз основа на Закона за защита на македонската национална чест. Нима се застъпи за запазването на българската книжарница в Скопие? Нима съдейства на нашите телевизии и преса да защитят името на България от хулите на Скопие? Нима подпомогна българите от Македония да започнат издаването на български вестник, както прави това у нас ОМО Илинден? Всички вестници и телевизионни канали в Македония са под контрол на Сърбия. Нашите управници по време на неговото президентство не ни разрешиха да направим предаване, което да покрива Македония. Аз лично се познавах с бившия македонски президент Борис Трайковски. В нашите срещи в Струмица винаги ми е казвал: „Вие нямате политика към Македония!” и още „Вашите управници продължават да пригласят на сърбокомунистите у нас в Македония със своето бездействие”.

- А президентът Петър Стоянов?

- Изказването му ме шокира. Официално се знае, че произхожда от патриотично семейство. Но той очевидно е принуден да говори така. Особено като се разбра от интервюто на г-н Пардю, че и САЩ са за запазване на статуквото. Да, но това не е българската национална позиция. САЩ и Русия имат свои сметки и интереси като велики държави по отношение на Македония. Техните интереси в това отношение не са български. Ако сме независима държава, трябва да отстояваме нашите интереси. Искрено съжалявам, че г-н Стоянов зае позицията на българските комунисти по този болезнен национален въпрос!

- Росен Плевнелиев?
- Той зае национално отговорна позиция на президент на суверенна и независима държава. Явно не е забравил стоновете на баба си и дядо си и техните съселяни от с. Плевня, Серско. За първи път българският държавен глава ясно и точно защити националния ни интерес. Президентът е „за“ приемането на Р Македония в ЕС, но при определени условия, приемливи и изпълними от гледна точна на международното право.

 - Какво според вас най-вече липсва в съвременната ни позиция по Македонския въпрос?
- На първо място е необходимо да се разработи нова национална стратегия по Македонския въпрос, която да се основава на формулата „Един народ в две държави”, както Гърция и Кипър, Румъния и Молдова, Албания и Косово. На второ място, тази стратегия трябва да се разработи от компетентни личности, с добро национално възпитание, а не от аматьори. На трето място, трябва да  отстояваме националните си интереси на всяка цена, както правят политиците от други свободни и независими държави!

- Какво толкова ще се промени в Македония, ако тя бъде приета в ЕС?

- Тогава нейните управители няма да могат да преследват тези, които се декларират публично като българи. Тогава няма да има граница и комуникацията между двете държави ще бъде неконтролируема, България ще може да открива български училища и читалища. Народът на Македония ще разбере, че България и българите са му кръвни братя, а не вековни врагове. Тогава ще разберат, че ние сме един народ, който живее в две държави, а не „най-близки приятели”, както казват някои политици у нас.

- А каква е ролята на днешните ни националистически партии?
- Безлична. Това се отнася за българските националистически партии като ВМРО, която ДС създаде веднага след 1989 г. и изпрати свои офицери и агенти да я ръководят, хора, които нямат нищо общо с Македония. Вместо да съживят организациите на ВМРО във Вардарска Македония, където близо 20 000 души бяха освободени от Титовите концлагери и очакваха България да им даде подкрепа и да ги поведе, нашите войводи започнаха да се занимават с партизанлък и да имитират патриотична дейност. Нещо повече, със своето бездействие в Македония те допринесоха сръбските служби да създадат свое ВМРО.



Гласувай:
1



1. sande - Предупреждение!
26.01.2014 06:31
България и Македоня са като сиамски близнаци. Всеки опит да бъдат разделени ще завърши със смъртта на единия! Или на двамата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707389
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031