Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 19:51 - ЗА ВРЕМЕНАТА НА КАН КРУМ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове:
0



Божидар Димитров Стоянов
преди 5 часа ·


В отговор на Georgi Marinov: Здравейте Г-н Димитров,аз искам да ви помоля да кажете нещо повече за времената на Хан Крум,каква е причината за създадените от него закони.Вярно ли е,че след войната с аварския хаганат той ги прави толкова строги.

 ОТГОВОР: Кан Крум като всички български владетели е издавал закони. Но това съвсем не са законите които му приписва средновековния автор Свида живял 120 г. след кан Крум. Той пише учебник за императорските деца и трябва с добри примери от историята да им препоръча как да управляват когато станат големи. По това време кан Крум е изключително популярен във Византия. Първо защото с него започна династията и който през 9 в. прави България европейска супер сила. Династията на Крум, Омуртаг, Персиан, Симеон І. Второ той е единствения български кан, а и въобще чуждестранен владетел който убива византийски император. Затова Свида преписва на кан Крум закони които античния автор Юстин от ІІ в. е преписал на едно тракийско царче. Ако Свида бе написал истинския текст децата с право щяха да се запитат е какво е станало с това трайски царче – е нищо римляните покорили държавата. Докато Свида пише учебника си по време когато България на върха на своята мощ, а цар Симеон обикаля с войската си около стените на Константинопол и се чуди да намери някоя дупка, за да влезе както е направел кан Тервел. Затова Сивда без никакъв свян приписва законите на тракийския цар Орол на Крум. А че кан Крум не е издавал точно тези закони свидетелстват несъответствия. Първо не кан Крум е победил аварите, а Карл Велики в 789 г., кан Крум идва на власт 801 г., а според някои историци дори 803. Второ никакви лозя не е изкоренявал кан Крум като една от причините за бързата дезорганизация на византийската армия е съобщение на хронисти, че при настъплението си в българските села и градчета ромеите намирали много бъчви с вино, а и кан Крум не е пил с черепа на Никифор заедно с великите си боили и славянски князе боза. От запазените гравюри си личи, че и боилите и князете седнали на трапезата са кьор-кютук пияни. Трето – изключено е да се мисли, че 180 г. българската държава е съществувала без закони, защото обявяват и Крум за първия законодател. Как се е решавал въпроса с наследството, със собствеността, с военната служба и т.н. Всъщност древните български закони са във въпросите на цар Борис І към папа Николай и виждаме, че те нямат нищо общо със „законите” на Крум.
 Но както казах кан Крум също е издавал закони. Той например както личи от Хамбарлийския надпис издава нов закон за териториално-администравно устройство на България. С него той ликвидира федеративния характер на държавата (всяко племе е със свое самоуправление) и въвежда административни териториални единици на които поставя областни управители. Това е наистина е велик закон, защото завинаги превръща държавата в унитарна национална държава, каквато сме и днес. Ликвидирана е възможността да се създаде потомствена аристокрация която не позволява централизирано управление както е при много европейски държави. За пример във Франция историците казват, че краля до 17 в. управлява само двореца си и острова на който се намира в Париж, всичко останало е в ръцете на графовете на Фландрия, Бургундия, Нормандия и т.н. които си управляват областите като самостоятелни държави с напълно независима от вън вътрешна политика. Германия и Италия също са разделени на този принцип чак до средата на 19 в. на по няколко десетки области, държави, самостоятелни градове и т.н. докато България от времето на Крум съществува като централизирана държава на един народ, а областните началници могат да бъдат сменени всеки момент и са сменяни като носни кърпички. А мръдне лявото си ухо не така както иска Плиска или Преслав и заминава да копа на село и то в най-добрия случай.



Тагове:   кан крум,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13707744
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031