Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2014 19:37 - Ислямисти искат да разрушат пирамидите в Египет
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
1



Ислямисти искат да разрушат пирамидите в Египет

Според тях древните паметници са символ на езичеството

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският държавен секретар Хилари Клинтън разговаря в Кайро с председателя на Висшия военен съвет на Египет Хусеин Тантауи.

http://www.segabg.com/article.php?id=608512

 Радикални ислямисти настояват египетските пирамиди да бъдат разрушени, защото били символ на езичеството, предадоха информационните агенции. Те са отправили призива си до новоизбрания президент на страната Мохамед Мурси, който бе издигнат за държавен глава от ислямисткото движение "Мюсюлмански братя". В социалната мрежа "Туитър" Абд ал Махмуд, който е председател на една от радикалните партии в Бахрейн - Национално обединение, призова Мохамед Мурси да унищожи пирамидите и така да изпълни задачата, която не е успял да реализира смятаният за последовател на пророка Мохамед - Амр ибн ал Ас. През 641 г. той тръгнал заедно със своето племе на поход към Египет и го превзел. Амр ибн ал Ас искал да срине културните паметници и историческото наследство на древната държава от времето на египетските фараони, но разрушаването на древните пирамиди било забранено от висши духовници и благодарение на това те успяват да оцеляват и до днес. Либерални египетски сайтове използваха призивите за унищожаване на египетските пирамиди, които са посещавани годишно от милиони туристи, за да изразят публично опасенията и страховете си от новото ислямистко правителство в Египет.

Междувременно американският държавен секретар Хилари Клинтън бе на двудневна визита в Кайро. По време на срещата си с президента на страната Мохамед Мурси тя потвърди "категоричната подкрепа", която САЩ са готови да окажат на Египет по пътя на страната към демокрация. Тя обаче подчерта, че египтяните сами трябва да направят своя избор и да решат по кой път да тръгне страната. Клинтън разговаря и с ръководителя на Висшия военен съвет на Египет маршал Хусеин Тантауи. Доскоро този орган имаше върховната власт в страната. Вашингтон смята, че е необходимо в Египет да бъде извършен преход, при който армията на страната постепенно да се откаже от политическата си роля.
ПРИМЕР
 Радикални ислямисти унищожиха две гробници при известната джамия "Джингарейбер" в град Тимбукту, намиращ се в контролираната от тях северна част на Мали, преди повече от седмица. Храмът е построен през ХIV в. и е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Отговорност пое свързаната с "Ал Кайда" организация "Ансар дине". Международният наказателен съд заклейми разрушаването на гробниците и предупреди, че подобно деяние може да бъде смятано за военно престъпление.



Тагове:   Египет,


Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13754411
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930